Annons från Globe Marketing

ORBADEN KONFERENS & SPA – I HJÄRTAT AV HÄLSINGLAND

First Class Magazines Åsa Larsson tipsar om de perfekta hotellen att fira in det nya året på.

På Österlen finns ett magnifikt slott med tinnar och torn och svenskproducerad champagne av bästa kvalitet som har lagrats i egna källarvalv. I Roslagen njuter man i bubbelpoolen med utsikt över hav och horisont och ett glas mousserande i handen. Ett törnrosaslott i Bohuslän arrangerar provningar av den ädla drycken i anrika Jägarsalen från 1600-talet och i Hälsingland kan man, om man har tur, bli bordsgranne med självaste Monsieur Taittinger. First Class Magazine har besökt fyra vitt skilda svenska smultronställen som har bubbel i glasen.

ORBADEN KONFERENS & SPA
– i hjärtat av Hälsingland

Orbaden_ext_5-1

Hotellets ursprungliga del har funnits här sedan 1920-talet då marken köptes av några bönder från byn. Tåget stannade i närheten, så hit reste man från Stockholm för att bada i Ljusnans rena vatten och njuta av den klara luften.

Byns länsman såg mellan fingrarna på det ”syndiga” folket som anlände. Män och kvinnor badade nämligen tillsammans, vilket på den tiden var skandal och endast förekom här och i skånska Mölle. Dagens gäster är en mix av både privat- och konferensgäster samt av olika nationaliteter.

Orbaden_spa_2-1

– Om jag ska bo och verka här måste det finnas lite influenser utifrån, berättar ägarinnan Helene Åkerström Hartman, som har sina rötter i trakten, men har bott största delen av sitt liv i Stockholm. Många utlänningar som kommer hit tycker att det är exotiskt med den storslagna och vilda naturen alldeles inpå knuten. De åker gärna scooter, går med snöskor och håller på med isfiske.

– Vi erbjuder våra gäster lyx och flärd på Hälsingevis, förklarar Helene. Och äktheten, den är viktig och genomsyrar allt. Inredningen är en mix av skandinavisk stil och hembygden med inspiration från de stolta hälsingegårdarna i landskapet. Helene försöker så långt hon kan använda sig av närbelägna förmågor när det gäller möblerna och konsten på väggarna.

Orbaden_rum_8-1

– Den här platsen har en överväldigande effekt på människor. Jag kan sitta inne på mitt kontor och se hur axlarna sjunker på gästerna som anländer och de stannar upp och hamnar i något slags meditativt tillstånd. Här, ifrån hotellets lobby, ser man rakt in i Hälsinglands hjärta och man känner sig lite ödmjuk inför naturens storhet, berättar Helene.

TAITTINGER HAR HUS I TRAKTEN

Maten som kockarna serverar är internationell med en lokal prägel. Regnbåge och älg är populärt och förekommer ofta på menyn.

– Ostarna härifrån är så goda att till och med fransmännen är imponerade, säger Helene. Husets champagne är från Taittinger, vilket är ett av de äldsta ännu verksamma specialiserade champagnehusen. Valet var självklart eftersom Monsieur Taittinger själv bor i närheten den tid han inte tillbringar hemma på företaget i Frankrike. Hans hustru är härifrån och hennes mamma, före detta parisfotomodellen och skådespelerskan Carita Järvinen, är Orbadens egen Dame d’honneur.

nybildpoolen

– När Carita är här brukar hon gå omkring bland gästerna och berätta lite spännande anekdoter om champagne och modets Paris, vilket är mycket uppskattat. Nyår på Orbaden inleds med att gästerna njuter en stund i den
ljusa, avkopplande spaavdelningen.

– På nyårskvällen tar vi välkomstskålen i Taittinger förstås, innan vi serverar en fyrarätters festmiddag komponerad av våra duktiga kockar. Kvällen bjuder på underhållning och dans till delar av ett storband.

– Vid tolvslaget går vi ut på verandan, dricker lite mer champagne och tittar på fyrverkerier. Om det är mycket fransmän här ser vi till att bandet även spelar Marseljäsen för dem, avslutar Helene.

Orbaden har 54 rum och ligger i Ljusdal i Hälsingland.

För mer information:
www.orbaden.se

UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida