EUROPA

OSLOS SENASTE LYXHOTELL: THE THIEF

Om man vandrar utmed den relativt nyrenoverade strand-promenaden “Aker brygge” kommer man så småningom ut till Tjuvholmen, som sedan ett par år tillbaka har förvandlats till en helt ny stadsdel med lägenhetspriser i det övre segmentet. Bland alla dessa ultramoderna byggnader ligger Oslos nyaste lyxhotell, The Thief.

94637 THE THIEF EXTERIOR by Marcel Leliânhof

 

ÄNNU EN GÅNG HAR PETTER STORDALEN LYCKATS med konststycket att bygga ett hotell i världsklass. Som alla 170 hotell i hans Nordic Choice Hotels Group har The Thief ”det där lilla extra”. I Oslo är man oerhört stolt över nybyggnationen eftersom det är stadens enda designhotell, och därmed får man vara med i den exklusiva klubben Design Hotels.

 

Job_10385 THE OSO SUITE living room by Studio Dreyer Hensley

“The Oslo Suite” – vardagsrummet.

Job_10896 The Oslo Suite bedroom by Studio Dreyer Hensley

“The Oslo Suite” – sovrummet.

The Thief öppnade i januari 2013 och har fem olika kategorier av rum som samtliga är fantastiska. Skillnaderna är inte stora, även standardrummet är ett litet himmelrike i sig med generösa kvadratmeter och toppklass på möbler såväl som elektronik. Sviterna har naturligtvis både vardagsrum och sovrum och en del av dem är minst sagt spektakulära. Oslosviten är hotellets stolthet och har fått sitt namn efter popkonstnären Sir Peter Blakes unika konstprojekt ”The Oslo Suite”. Tre signerade originalcollage inspirerade av norska landskap pryder väggarna. Den 160 kvadratmeter stora Oslosviten har en privat takterrass, och bakom svitens inredning står internationella toppdesigners som Massimo Castagna, Antonio Citterio och norska Anne Haavind.

 

Art in garage THE THIEF

Det här konstverket möts man av i hotellets garage.

Den som känner sig manad att bo ett par nätter i denna svit behöver aldrig gå utanför dörren; precis allt man kan önska för en ljuvlig vistelse finns nämligen här.

EGENSINNIGT

En annan av konceptsviterna som måste nämnas är Apparatjiksviten. Man kan undra över det egensinniga namnet men det får snabbt sin förklaring. Appartjik är ett konstnärskollektiv som består av fyra kända namn inom musikbranschen; Guy Berryman från Coldplay, Magne Furuholmen från A-ha, Jonas Bjerre från Mew samt den svenske musikproducenten Martin Terefe.

 

apparatijk

Apparatijksviten. Foto: Eva Juhlin-Dannfelt.

Gruppen har i samarbete med inredningsarkitekten Karina Holmen utformat denna svit som verkligen slår en med häpnad. Förutom roliga inslag som en vinylspelare, spännande konstverk signerade Apparatjik och discokulor lite här och var, kan man få sällskap av en virtuell man i sängen om man vill. Med hjälp en en särskild videoinstallation projiceras en rörlig man på sängen, helst efter att alla kuddar och överkast avlägsnats så att bilden bli klar och skarp mot de kritvita lakanen. Man kan välja mellan tre män; Martin, Magne och Jonas och förutom avsaknad av fysiskt kontakt behöver man verkligen inte känna sig ensam. Några kvinnor finns tyvärr inte på rullen än, men det kommer säkert inom en snar framtid när Apparatjik har fått tillräckligt mycket förfrågningar.

Naturligtvis har samtliga rum balkong med utsikt över Oslofjorden, espressobryggare, gratis internet, hi-fi med dockningsstation för iPod/iPhone och 24/7 roomservice.

FRU K

 

Kari InnerÜ head chef

Fru K själv: Kari Innerå.

På två trappor ligger restaurangen Fru K med tillhörande bar. Även här inbjuds man att sjunka ner i bekväma fåtöljer så att man sedan kan avnjuta en underbar middag om nio rätter lagade på närproducerade råvaror utvalda efter årstid. En rekommendation är att låta kyparen välja vin till varje rätt för att få ut det mesta av alla smaker. En av de mer spännande små rätterna består av jordärtskocka tillagad på fyra olika sätt – en njutning för alla sinnen! Tänk att något så enkelt kan smaka så exklusivt. Servicen är formell och väldigt proffsig. Kyparna rör sig ljudlöst mellan borden och har total uppsikt över allt.

Bord detalj

 

Fru K heter i själva verket Kari Innerå och är bara 30 år gammal. Hon berättar att hon växte upp på en bondgård i Andørja i norra Norge och fick redan som liten flicka uppleva värdet i närproducerad och vällagad mat. Till exempel var det väldigt noga med hur man slaktade djuren så de fick avsluta jordelivet på ett lugnt och odramatiskt sätt. Detta gör köttet fritt från hormoner som kan frigöras av stressfull hantering vid slakt.

 

Chambre separee,restaurant

Fru K:s “Chambre Separée”

Att det har gått så fort för Kari att komma dit hon är idag beror dels på att hon besitter en stor talang för all slags matlagning. Efter avslutade kockstudier bar det av till London där det blev ett par år med hårt och slitsamt arbete hos den kände köksmästaren Marco Pierre White. Detta säkerställde en plats i juniorkocklandslaget och för drygt fem år sedan öppnade hon sin första restaurang, Cru, endast 26 år gammal. Förra året blev hon upptäckt av Petter Stordalen och därmed föddes Fru K som redan efter ett par månader anses som en av Oslos bästa restauranger. Det är inte utan att man kan vädra en framtida stjärna i Guide Michelin.

FLER BILDER FRÅN FRU K

INOM GÅNGAVSTÅND

Oslo bjuder på en mängd sevärdheter och en del av dem är precis runt knuten från The Thief. För den som är intresserad av samtida konst ligger det privatägda Astrup Fearnleymuseet ett stenkast bort. Museet ställer ut en skön blandning moderna verk av kända konstnärer som Damien Hirst, Jeff Koons med flera. Är man gäst på The Thief ingår inträdesavgiften i rumspriset.

 

Astrup Fearnley Museum neighbour to THE THIEF _photo_nic_lehoux

Astrup Fearnleymuseet ett stenkast bort från The Thief.

Det tidigare nämnda Aker brygge är en upplevelse i sig. Utmed kajkanten ligger ett antal restauranger och barer där juvelen i kronan heter Onda. Restaurang Onda ligger på en egen liten pir i en spektakulär byggnad. Krogen har tre avdelningar; en asiatisk, en med fisk och skaldjur och en trappa upp ligger fine dining där prislappen aldrig understiger 3 000 norska kronor.

Bor man på The Thief ett par nätter så rekommenderas en middag på Fru K och en annan på Onda. Om man inte vill ta sig tvärs igenom stan för att pröva på Restaurang Cru förstås! Nästa år öppnar The Thief upp sitt spa som utlovas bjuda på upplevelser utöver det vanliga.

Den som väntar på något gott …

För mer information:
www.thethief.com
www.innovationnorway.no
www.visitnorway.com
www.cru.no
www.designhotels.com

Text: Eva Juhlin-Dannfelt
Foto: The Thief & Eva Juhlin-Dannfelt

UPP
Translate »