MAT OCH DRYCK

OVÄNTADE VIN & MATKOMBINATIONER

Att ett glas rött passar till en entrecôte eller att riesling går ihop med skaldjur är för många välkänt. Att en fruktig druva som grenache gifter sig så bra med den libanesiska rätten Sfeeha sitter däremot inte i ryggmärgen för alla. The Wine Company har tagit fram fyra tips på rödvinsdruvor att kombinera till maträtter som är okända för många svenskar, men oerhört populära i sina hemländer. Så byt ut gulaschsoppan mot den indiska lammgrytan Rogan Josh och bjud dina gäster på en ny smakupplevelse under höstens middagar.

När hösten smyger sig på har vi i Sverige en tendens till att bona in oss i våra hem genom att tända värmeljus, laga varma rätter och korka upp favoritrödvinet. Men varför inte byta ut den klassiska höstgrytan mot en ljuvlig rätt från Indien, Georgien, Libanon eller Indonesien? När man provar nya rätter kan det vara svårt att veta vilket vin som passar. The Wine Companys vinexpert Christelle Rickert förklarar meningen med att få till en bra matchning mellan mat och vin.

Om du får till den perfekta balansen i en mat och vin-parning går middagen från att vara bra till helt fantastisk. Det behöver inte heller vara komplicerat, utan det räcker faktiskt att lära sig grunderna. Det är också bra att veta att ett vin många gånger är uppbyggt på flera druvor för att få till den ultimata smakupplevelsen i vinet. För att fira The Wine Companys 10-årsjubileum har de listat fyra spännande rätter som passar utmärkt till utvalda viner.

Marqués de Sandoval Gran Reserva Sel. Aniversario 2014 Valencia DO, Spanien

Den här cuvéen av tempranillo och graciano har mognat i barriquefat under två år, vilket är betydligt längre än den föreskrivna tiden för reserva. Druvorna från gamla vinstockar har utvecklat otroligt intensiva aromer. Friska toner av röda bär och plommon möter en mjuk kryddighet från fatlagringen. Denna klassiska rioja har djup och komplexitet tillsammans med en elegans och finess som vittnar om att druvorna har odlats på hög höjd. Pris 139 kr Artikel-nr: 964 359

Monastrell (mourvédre) och en indisk Rogan Josh

Till kraftig mat behövs viner i samma liga. Rogan Josh är en välkryddad indisk gryta som ofta görs på lamm. Mustigheten passar den spanska druvan monastrell perfekt, även känd som Mourvédre i Frankrike. En oväntad smakparning som tar middagen till en ny nivå.

Recept Indisk Rogan Josh – Välkryddad indisk lammgryta som gärna serveras med basmatiris, mangochutney och naanbröd.

Ingredienser för fyra personer:

1 1/5 kg grytbitar lamm
4 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 msk matolja
1 1/2 tsk malen kardemumma
1 1/2 tsk malen koriander
1 1/2 tsk malen spiskummin
1 1/2 tsk stötta dillfrön
1 krm malda nejlikor
3 msk färsk riven ingefära
500 g krossade tomater
5 dl vatten
2 dl matyoghurt
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skala och hacka upp lök och vitlök
  2. Dela, kärna ut och strimla chilin.
  3. Fräs lök och chili i oljan under ca 10 minuter.
  4. Vänd ner grytbitarna och tillsätt kryddorna. Rör ner tomater och vatten.
  5. Koka utan lock i ca 30 minuter och koka ytterligare ca 1 1/2 timme under lock.
  6. Rör ner matyoghurt och smaka av med salt och peppar.

Monte Vecchio Chianti Riserva Il Giubileo 2016 Chianti Riserva DOCG

Till The Wine Companys tioårsjubileum har Cantina Leonardo da Vinci tappat upp en Special Edition av Monte Vecchio Chianti Riserva. Riccardo Pucci har valt ut de bästa druvorna från årgången 2016 och bearbetat dem till en helt unik cuvée. I doften framträder intensiva aromer av söta körsbär, karamell och mjuka kryddor, som i gommen möts upp av en fyllig kropp med fin struktur och eleganta tanniner. Denna Riserva är perfekt balanserad med stort djup. En mycket lyckad jubileumsutgåva av den toskanska klassikern. Pris: 129 kr Artikel-nr: 741 616

Sangiovese och georgiansk Lobio

Den italienska druvan sangiovese ger oftast friska och sträva viner med smak av körsbär och mandel. Den här smaken går med fördel att kombinera till en rätt med både sälta och djup. Något många associerar till kött. Men den georgianska böngrytan Lobio har precis de runda smaker vinet passar så bra till, och är även helt vegetarisk.

Recept Georgisk Lobio – Georgiens nationalrätt där de viktigaste komponenterna är vitlök och bönor.

Ingredienser för fyra personer:

300 g röda bönor
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 lök
4 tomater
60 g tomaturé
50 ml solrosolja
30 g persilja
15 g humle-suneli
10 g socker
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skölj bönorna ordentligt och lägg i en skål med kallt vatten. Låt gärna ligga i 7 timmar för att få till rätten enligt det traditionella sättet. Annars kan det räcka med 1-2 timmar för att få upp fylligheten i bönorna.
  2. Koka bönorna i 45-50 minuter.
  3. Skala löken och skär i mindre skivor.
  4. Skala tomater under varmt vatten och skär i tärningar.
  5. Stek tomaterna och löken i en gryta tillsammans med smör på en hög temperatur.
  6. Blanda i vitlök och bönorna. Lägg till kryddorna och låt puttra under lock i ca 10 minuter.
  7. Servera i en djup skål och med tortillabröd.

Trône du Rhône 2019 Côtes du Rhône AOP, Magnum

Segertåget för vinerna från norra och södra Rhône går inte att stoppa och beundrarskaran växer ständigt runtom i världen. Boutinot har framställt ett vin som är mycket typiskt för södra Rhône, en klassisk cuvée av grenache och syrah. Mycket aromatisk doft, mjukt och lent i gommen med mycket frukt och lång eftersmak. Pris: 149 kr Artikel-nr: 396 166

Grenache och libanesisk Sfeeha

Fruktbomben grenache är en druva med hög fruktsyra, vilket passar bra till en stadig maträtt som den libanesiska köttpajen Sfeeha. Pajerna görs ofta i små portionsbitar så denna rätt passar perfekt att bjuda på till minglet!

Recept Libanesisk Sfeeha – Libanesisk köttpaj som ofta serveras i små portionsbitar. Perfekt till minglet!

Ingredienser för fyra personer:

600 g nötfärs
2 tomater
1 tsk cayennepeppar
1 lök
1/2 tsk kanel
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk mynta

Till degen:
25 g jäst
5-6 dl vetemjöl
3 dl vatten
1 msk olja
1 tsk salt
1 tsk socker

Gör så här:

  1. Hacka lök och fräs i en stekpanna med olja och köttfärs till det fått färg.
  2. Hacka tomater och tillsätt i pannan tillsammans med kryddorna och en skvätt vatten. Låt puttra tills det knappt är någon vätska kvar.
  3. Värm upp vatten till 37 grader, smula i jäst och rör om tills den löser sig.
  4. Blanda i olja, salt, socker och hälften av mjölet till en smet och tillsätt sedan resten av mjölet. Gärna i omgångar tills du får en slät deg.
  5. Låt jäsa i 15 minuter, baka ut till platta bröd och jäs i 15 minuter ytterligare.
  6. Klicka ut köttfärsen på varje bröd och grädda i ugn tills brödet får färg, ca 10 minuter i 225 grader.
  7. Servera gärna med fattoush och vitlöksyoghurt.


Langevin Pinot Noir 2019 Pays d’Oc IGP

Langevin är druvtypiska viner som visar upp regionen Languedoc från dess bästa sida. Druvsortens aromer och karaktär framhävs med stor känsla i vinkällaren. Pinot noir-druvan ger en doft som präglas av friska frukter som körsbär och svarta vinbär, och i gommen är vinet sammetslent. Ett äkta sydfranskt vin som är fint strukturerat hela vägen till avslutningen! Pris: 119 kr Artikel-nr: 405 585

Pinot Noir och Gado Gado

Den finkänsliga och aromatiska druvan pinot noir möter gärna en frisk asiatisk sallad så som Gado Gado från Indonesien. Den vegetariska salladen är uppbyggd på ångkokta grönsaker, tofu, ägg och en fantastisk chili- och jordnötssås. Lika vacker som god.

Indonesisk Gado Gado – Frisk asiatisk sallad från Indonesien. En vegetarisk sallad på ångkokta grönsaker, tofu, ägg och en chili- och jordnötssås.

Ingredienser för fyra personer:

300 g tofu
2 morötter
6 potatisar
125 g rädisor
100 g böngroddar
75 g sockerärtor
3 huvuden hjärtsallad
1⁄2 gurka
2 msk sesamolja
2 msk japansk soja
1 msk kokossocker eller agavesirap
1 tsk chiliflakes
3 salladslökar
1 röd chili
2 lime
Olja

Till jordnötssåsen:
1 msk jordnötssmör
2 msk kokossocker eller agavesirap
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
1 röd chili, finhackad
2 limefrukter, pressad juice
2 msk japansk soja
1 msk kokossocker eller agavesirap
2 msk sesamolja

Gör så här:

  1. Blanda sesamolja, soja, socker och chiliflakes i en skål.
  2. Stek tofun i lite olja tills den får färg.
  3. Häll ner sesamoljeblandningen i stekpannan och stek ytterligare någon minut.
  4. Blanda samman samtliga ingredienser till jordnötssåsen i en liten skål.
  5. Skär morötterna tunna tändsticksliknande stavar.
  6. Lägg upp salladen i fyra tallrikar. Ringla över jordnötssåsen.
  7. Blanda samman vid servering och pressa över lime.

Smaklig spis och njut av aromerna som gifter sig med vintipsen!

UPP
Translate »