BLOGGAR

PAN CON TOMATE – LJUVLIG SPANSK FRUKOST


Spanjorer gör det med stil. Deras klassiska ”pan con tomate” (bröd med tomat) är i och för sig en mycket enkel rätt, men ljuvligt god. Frasigt, grillat bröd med söta tomater, vitlök och oliv. Pan con tomate serveras förvisso på olika sätt beroende på vilken region du befinner dig i, skillnaden ligger bara i hur tomaten hanteras. Oftast serveras den precis så som man gör på det vackra hotellet Belmond Residencia på Mallorca. Där, mitt i en smärtsamt vacker dal, inramad av Tramuntanas dramatiska berg med utsikt över konstnärsbyn Deía, har du alla möjligheter att börja dagen på ett traditionellt spanskt sätt. Här står ingredienserna vackert uppdukade, med hjälpsam personal som gärna kommer till din undsättning när du står frågande framför vitlökar och tomater. Dessutom är receptet precis hur enkelt som helst.

  1. Ta en skiva rostat eller grillat, hembakat ljust bröd (gärna surdegsbröd).
  2. Skär en vitlöksklyfta mitt itu och gnid halvorna över brödet.
  3. Skär en söt, mjuk tomat i två delar och gnugga ut innehållet över brödet samtidigt som du trycker lite lätt.
  4. Salta och häll på lite olivolja.
  5. Njut! (Om du vill göra smörgåsen lite mer matig så lägger du med fördel på en bit serranoskinka.)
Kommentera via ditt Facebook-konto

UPP
Translate »