BÅTAR

PANERAI CLASSIC YACHTS CHALLENGE

För 26:e året anordnar italienska klockföretaget Panerai sin klassiska regatta-tour bestående av tio deltävlingar världen över med start i Antigua och final i Cannes och den berömda ”Regate Royales”.

PANERAI CLASSIC YACHT CHALLENGE lockar åskådare från hela världen, och det är lätt att förstå varför när man ser alla de graciösa och majestätiska vintage-båtarna och får insupa den mycket speciella atmosfär som råder under tävlingarna. Uppskattningsvis har närmare 450 eleganta yachter deltagit och agerat ögongodis åt åskådarna under regattans mer än 25-åriga historia. Tävlingen är uppdelad i sex olika båtklasser: ”Vintage”, ”Classic”, ”Traditional”, ”Modern Classics”, ”Spirit of Tradition” och ”Tall Ships”, baserade på båtarnas tillverkningsår och typ.

Lone Fox i Antigua 2012

Lone Fox i Antigua 2012

Bland årets deltagande båtar finns förra årets vinnare Lone Fox, en 19-meters tvåmastad skuta från 1957, den fyra år yngre Stormvogel, känd från filmen ”Lugnt vatten” med en ung Nicole Kidman i huvudrollen, den 43 meter långa lyxskonaren Zaca a Te Moana, och den tvåmastade Bolero, en klassisk havsracer från 1949 som tidigare tjänat som New York Yacht Clubs flaggskepp. Vidare finns bland de deltagande båtarna Avel från 1896, som ägs av Gucci-familjen, Moonbeam IV ombord på vilken Grace Kelly och furst Rainier firade sin smekmånad, samt Manitou – även känd som ”The Floating White House” – då president John F Kennedy med familj ofta semestrade ombord på henne.

En norskägd klassisk skönhet deltar också för första gången: den fantastiska tvåmastade skutan Sincerity, byggd på Baglietto- varvet i Italien 1928 och restaurerad på 80-talet då hon bland annat förärades en elegant inredning som tidigare satt i en tågkupé från Orientexpressen.

De olika deltävlingarna tar deltagarna till vitt skilda farvatten, från karibiska Antigua till Frankrike, Italien, Storbritannien, USA och Spanien – för att sedan avslutas med den berömda och kändistäta ”Regatte Royale” i Cannes där alltså 2013 års slutsegrande farkost utses. Faktum är att regattan lika gärna hade kunnat vara en skönhetstävling då många av båtarna är förbluffande graciösa och vackra och fulla av minutiöst designade detaljer från för till akter. Men så är också många av skutorna ritade av legendariska designers från förr, som exempelvis amerikanen Nathanael G Herreshoffs och italienaren Vincenzo Baglietto, och inte sällan byggda efter ritningar som hittats långt efter upphovsmannens död. Båtarna har sedan byggts i enlighet med ritningarna och med endast de mest exklusiva material och träslag.

Skulle själva seglingarna av någon anledning inte locka kan man alltid titta på Panerais eleganta klockor, som precis som tävlingsbåtarna finns i återupplivade vintage-modeller. Alla med en kombination av schweizisk precision och italiensk design, en tradition som skapades i Florens 1860 av Giovanni Panerai. Länge levererades företagets klockor endast till den italienska flottan men sedan 1993 säljs de även kommersiellt.

Eilean i Antigua 2012

Eilean i Antigua 2012

För att understryka den maritima kopplingen har Panerai också bekostat restaureringen av Eilean, en underbar segelbåt byggd 1936 på det legendariska Fife-varvet och upphittad på Antigua i bedrövligt skick 2006. Tre år senare kunde hon presenteras i sitt återställda nyskick inför jublande vintage-yachtentusiaster.

SE BILDER FRÅN PANERAI CLASSIC YACHTS CHALLENGE

Text: Pelle Almgren
Foto: Officine

UPP
Translate »