MAT OCH DRYCK

RECEPT: KRISPIG FLÄSKSIDA MED MAJSKRÄM, GRÖNKÅL OCH LEVAIN

MELLANRÄTT

Det här receptet är en del av Johan Backeus whiskymeny. 

Mellanrätt DSC_7421

Ingredienser (för 10 personer):
2 kg fläsksida.
1 kanelstång.
4st schalottenlökar.
4 vitlöksklyftor.
5 timjankvistar.
3msk råsocker.
salt och peppar.
5st Ingrid Marie äpplen.
5dl vitt vin.
1dl yuzu.
1/2dl soja.
6 dl vatten.
250g grönkål.
3 majskolvar.
1dl grädde.
1dl crème fraiche.

Så här gör du:
Salta och sockra fläsksidan och stek gyllene i en långpanna tillsammans med lök, 2 äpplen, kanel och timjan. Tillsätt all vätska och låt koka upp. Ställ in i ugnen på 95 °C över natten. Vid servering, stek fläsksidan i en med skinnsidan nedåt tills den är krispig

Grönkål
Koka grönkålen i ca 1-­‐2 minuter i saltat vatten.

Grillad majskräm
Grilla majskolven gyllene och skär bort majskornen. Låt majskorn, grädde och crème fraiche koka ihop tills att det blir en krämig konsistens. Mixa sedan alltsammans till en helt slät puré. Smaka av med salt.

Grillade äpplen
Dela 3 äpplena och grilla snittytan. Krydda sedan med salt, peppar och olivolja.

Fläsksky
Reducera vätskan som fläsket har sjudits i till lagom konsistens och smaka av med salt. Lägg upp snyggt på ett fat och servera.

Till den här rätten rekommenderar Johan ett glas Singleton.

Resten av menyn:

Förrätt
Pilgrimsmussla med rökt grädde, yuzu och krispigt äpple

Huvudrätt
Grillad duva med rödbetschips, saltrostade betor och anklever

Dessert
Sockerkaka med chokladsmulor, gräddfilsglass, nötkrokant och inkokta körsbär

UPP
Translate »