EUROPA

RESEREPORTAGE: NICE

Från Stockholm tar det tre timmar att ta sig till franska solkusten. Det är ju inte så mycket, men faktum är att dessa 180 minuterna gör hela skillnaden. Jag åkte till Franska Rivieran under några dagar i slutet av oktober – det var faktiskt väldigt Nice.

nice

Ok, slut på västkusthumor, men det är fint i Nice och det blev inte direkt sämre av att Stockholm visade sig från sin tråkigaste sida, grå och regnig, på avfärdsdagen. Direktflyget, det som gjorde att jag landande i Nice precis lagom tills den värsta lunchrusningen var över och det bara var att välja var man ville sitta på strandrestaurangen – ja, även det bidrog naturligtvis till ett gott humör. Och Moules Frites. Och solen, den där lite bleka men likväl skinande och värmande solen som gör att kortärmat nästan är för mycket. Och maten. Och vinet. Och alla andra och. Den första dagen försvinner som i ett nafs.

MATLAGNING MED MÄSTERKOCK

mat

Promenade des Anglais badar i solsken. Palmernas kronor ger ifrån sig ett svagt sus skapat av en ljum vind. På stadssidans trottoarserveringar dricker människor en kaffe i skuggan medan de som befinner sig på stranden just nedanför antingen ligger och solar eller tar sig ett dopp i havet som enligt uppgift är 23 grader även så här sent på året. Själv är jag badkruka, men njuter av värmen och tanken på att kunna bada om nu lusten skulle falla på.

Syftet med besöket i Nice är avkoppling och mat, kontemplation med andra ord. Det är skönt att inte behöva åka så långt för att hitta det. Jag checkar in på hotellet och beger mig genast ut på stan. Mitt första möte är med Tamara Gréboval som, förutom att kunna stoltsera med titeln Master Chef, du vet det omåttligt populära teveprogrammet som hon vann för två år sedan, arbetar i sitt eget företag och har en matlagningsstudio i centrala Nice dit man kan komma och laga mat under hennes vägledning.

tamara handlar

Vi möts vid marknaden i Nice och köper pinfärska råvaror. Tamara undrar vad jag vill laga men det beslutet lämnar jag helt i hennes händer. Döm om min förvåning när hon väljer torsk som dagens huvudingrediens. Vi går till Tamaras studio och spenderar hela förmiddagen där. Slutresultatet är en enkel men underbart god måltid bestående av en ratatouille serverad i en squashblomma, torsk med sötpotatismos och balsamicokräm. Vi avslutar med bakade fikon med tallhonung. Spännande och oväntade kombinationer. Är ni ett gäng om 6-8 personer kan jag verkligen rekommendera att boka Tamara för en kulinarisk upplevelse. Efteråt kan ni stoltsera med att ha blivit instruerade av en riktig Mästerkock.

tamara

Den ovannämnda grönsaksmarknaden i Cours Saleya, förresten, ska heller inte missas vid ett besök i Nice. Det är här du botaniserar bland kryddor och örter som bara måste få följa med hem till det egna köket. Här finns också olivoljor och tvålar. Precis intill finns även den spektakulära Marché aux fleurs, blomstermarknaden. Rankad som en av Frankrikes specialmarknader är den en syn för ögat och en lisa för själen med sina starka färger och underbara dofter. Njut av praktfulla geranier, fuchsior, dalior och underbara rosor som säljs i stånden där säljarna tycks känna varenda människa som passerar.

Bonjour, Madam. Bonjour, Monsieur. Den franska artigheten, den som jag hoppas aldrig ska vattnas ur, skapar trivsel och vänlig stämning. I närheten ligger också loppmarknaden som inbjuder till både skratt och fynd. Här hittar du allt från gamla fotografier till prydnadsföremål och möbler. Naturligtvis har det även smugit sig in ett och annat souvenirstånd, men ser man bortom dessa och ställer in ögonen på det unika så är det här man hittar det. Själv blev jag ”hittad” av Madame Louise, en åttiofemårig Parisienne som utan omsvep kunde berätta att hon flyttat till Nice bara för att hennes barn var för lata att besöka henne i huvudstaden. Numera njuter hon av Rivierans avkopplande livsstil men hon skulle aldrig drömma om att inte klä upp sig inför en tur på stan.

LIBÉRATION

DSC_0385

Som tillresande åker man väl kanske inte till Nice för att köpa grönsaker, men om man nu gör det så kommer här ett tips: medan marknaderna i Cours Saleya flitigt besöks av turister (vilket gör att priserna ofrånkomligt blir därefter), så är marknaden i området Libération än så länge förskonad från detta. Priserna på både grönsaker och blommor är ungefär hälften jämfört med i Cours Saleya.

Området Libération är värt ett besök oavsett om man har behov av grönsaker eller inte. Libération ligger lite inåt staden i slutet av Avenue Malausséna och är väl lite att betrakta som det hippa, urbana Nice med sina många barer och restauranger. Strosa runt på gatorna, sätt dig på en trottoarservering och njut av de praktfulla byggnaderna. Missa inte heller den gamla järnvägsbyggnaden som för bara några år sedan härbärgerade stadens uteliggare och i princip var fallfärdig, men som nu varsamt renoverats och inhyser ett bibliotek. Det är fantastiskt att se hur byggnaden återställts till sitt ursprungliga utseende.

CUISINE NISSARDE HOS LUC SALSEDO

DSC_0369

Vad vore väl Frankrike utan mat? Eller ska man säga mera mat? Nice har sin alldeles egna etikett för lokal mat, Cuisine Nissarde, som ska säkerställa att de lokala mattraditionerna bevaras. Cuisine Nissarde innehåller regionala råvaror och rätterna innehåller alltid lokal olivolja. För att kunna stoltsera med att vara en Cuisine Nissarde-restaurang krävs att man har minst tre rätter på menyn som är tillagade enligt kriterierna, per idag är sjutton restauranger ”certifierade”. Det räcker dock inte att kunna tillaga maten, för att bli certifierad måste man ha stor kunskap om råvarorna och traditionen.

En av dessa är Restaurant Luc Salsedo på 14 rue Maccarani, en liten och nästan alltid fullsatt restaurang vars filosofi är vällagad mat från grunden. Att maten är god råder det ingen tvekan om efter att ha besökt restaurangen, roligt är det också att de serverar lokala viner till maten. Nice har ju faktiskt vingårdarna praktiskt taget inne i stan. Jag kan särskilt rekommendera vingården Domaine de Toasc, både deras viner men också ett besök på vingården som ligger endast tio minuter från stan.

RESTAURANG HANGOÛT

I den smala gränden som utgör Rue du Moulin hittar du HANgoût, en pärla bland alla Nices restauranger. Underbar mat, explosiva smaker (ej att förväxla med starka) och vänlig service. Det är fransk mat med en touch av Asien som gäller. Som kuriosa kan nämnas att kocken är utbildad inom den franska matlagningskonsten i Japan. Är du i Nice ska du absolut ta dig hit och vill du ha mer än en källa kan jag tipsa om att göra en sökning på restaurangen hos TripAdvisor…

DSC_0104

Ett par dagar i Nice. Strosa runt, äta gott, bara njuta av atmosfären. Ta spårvagnen till Villefranche-sur-Mer och bekanta dig med det trendiga Nice. Ett måste är förstås en drink på lyxhotellet Le Negresco och man ska heller inte missa att ta sig till Place Masséna under kvällstid då spanske konstnären Jaume Plensas sju statyer lyser upp himlen intill den nya stadsparken med sina enorma fontäner. Nice, helt enkelt.

För mer information:

www.rendezvousenfrance.com
www.latelierdetam.com
www.restaurant-salsedo.com
www.domainedetoasc.com

UPP
Translate »