AFRIKA

THE KITCHEN I SYDAFRIKA

Vi fick höra att nästa lediga bord fanns i april 2016, men vi chansade och fick bord på The Test Kitchen i Kapstaden!

Namnlöst 4

Vi kommer till The Old Biscuit Mill någon halvtimme innan de öppnar. Det är min kollega som har fått restaurangtipset, dock med tilläggsinformationen att det “nog kommer att bli svårt, om inte omöjligt att få bord”. Vi chansar.

Mannen i vinbutiken intill, dit vi går för att vänta på att restaurangen ska öppna, ler när vi berättar om våra planer. — Nja, säger han, det kan nog bli svårt, jag har hört att nästa lediga bord är i april 2016. Hoppsan, nej så länge kan vi inte vänta. — Men, säger han, och pekar på en kille som kommer ut från restaurangens sidodörr, – gå fram till han där och fråga redan nu innan de öppnat. Vi gör som vi blir tillsagda och efter att ha bett oss vänta medan han tar ett telefonsamtal får vi domen:

Välkomna till Afrikas bästa restaurang!

Det är sant: The Test Kitchen har vunnit utmärkelsens Afrikas bästa restaurang och ligger på 28:e plats på  S.Pellegrinos lista över världens bästa restauranger. Dessa är bara två av en hel radda priser som strötts över den här relativt lilla restaurangen som ägs och drivs av britten Luke Dale-Roberts (nedan).

ldr

The Old Biscuit Mill

The Test Kitchen ligger in The Old Biscuit Mill på 375 Albert Road. Man går in genom grinden och plötsligt känns det som att man befinner sig någon helt annanstans. Här ligger det flera småbutiker som säljer allt i från lokal design till ekologiska matvaror, som redan nämnts finns det också en stor och välsorterad vinbutik här. På lördagarna är det “Farmers market här” dit folk vallfärdar för att köpa ekologiska frukter och grönsaker. Nästan längst in till vänster hittar man The Test Kitchen.

Vi blir mer än väl mottagna. Att bara glida förbi kön med förhoppningsfulla och hungriga gäster utan bordsboxning  känns alldeles särskilt lyxigt med tanke på vad jag berättade innan, att vi faktiskt inte hade bokat mer än någon halvtimme innan. Vi visas genom lokalen, förbi baren och det öppna köket, och tilldelas ett fönsterbord. Vi är riktigt rejält hungriga.

Det är avsmakningsmeny som gäller på The Test Kitchen och det gäller både för lunch och middag. Till glädje för vegetarianer finns det en speciell lunchmeny för den som föredrar det alternativet. Vi väljer dock den “vanliga” menyn och lyxar till det med ett vinpaket.

Om du “råkar” befinna dig i Kapstaden så får du absolut inte missa denna fantastiska restaurang. Här är några bilder av några av rätterna:

IMG_2543Glöm en vanlig brödkorg. Här kommer brödet in med olika smaker och fyllningar, så färskt och gott att om man inte vetat att det skulle komma mer mat, så hade man kunnat äta sig mätt bara på dessa. Lägg till litet kryddat, vispat smör också…

IMG_2545Den här rätten var som en liten bonus, den ingick inte ens på menyn utan var en överraskning. Kolgrillad, lättrökt tonfisk med rödkål och teryakisås.

IMG_2550Nästa “bonusrätt”. I all sin enkelhet en mousse baserad på persilja med lök och morötter. Helt sagolikt!

IMG_2559Inlagd fisk, en “blue fish”-crema, tosazu jelly och saltinbakade aprikoser.

IMG_2563Hawanmuchi med langoustine och inlagd shiitake. Och över detta hälldes mirinte.

IMG_2566 kopiaMisomarinerad kingklip med en puré gjord på morötter och cashewnötter toppad med morotspesto.

IMG_2570Efterrätten kallades “Tropical” och innehöll maräng, sorbet, små gelékuber, exotiska frukter och kokos.

Det här var som sagt bara ett “urval” av det som serverades. Rätterna ser inte stora ut, och det är de inte heller, men vi lovar att man efter en sittning om tre timmar är mer än mätt, fast på det det behagliga sättet.

En avsmakningsmeny, inklusive vin, gick loss på 825 ZAR (ca 500 SEK), men vi hade gladeligen betalat de dubbla!

För mer information och (förhoppningsvis) bokning:
www.thetestkitchen.co.za 

Foto: Matz Thomassen
UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida