ASIEN

RESTAURANG ZUMA DUBAI

Reif Othman på Zuma Dubai kommer fram till vårt bord efter att vi har avslutat avsmakningen av ett tiotal rätter. Han slår sig ner på en stol och undrar försynt vad vi tyckte om maten. Var det gott?

Zuma Dubai

Svaret blir nej, det var inte gott, det var helt fantastiskt!

Att Reif Othman kan det här med matlagning stod klart strax före vårt besök på Zuma. Någon vecka innan korades han till Årets Kock i konkurrens med ett antal namnkunniga och värdiga jättar inom den gastronomiska världen. Inte så underligt, Reif är en starkt bidragande orsak till att Zuma tar emot pris efter pris. Bästa nykomling (Time Out), Bästa affärslunchen (What’s On Magazine), Bästa nya restaurang (BBC), och nu Bästa totalupplevelsen av First Class Magazine. Den senare utmärkelsen instiftades spontant på plats och ska definitivt inte räknas bort! Inte heller ska man ignorera San Pellegrinos lista över världens absolut bästa restauranger, där Zuma tog sig upp hela tio platser mellan 2013 och 2014.

Zuma Dubai

Och vad är det då som gör att det är så fantastiskt bra? Det enklaste sättet att förklara det på är kanske att meddela, att inte ens när den tionde rätten kommer in är man trött på mat. Även den sista rätten, och de nio första var alltså inga smårätter, är en explosion av smaker, ett skådespel för ögat och man vill helt enkelt bara fortsätta äta. Samtliga rätter är utomordentligt vällagade och presenterade.

Zuma Dubai

Den krispiga bläckfisken med grön chili och lime, tartaren på lax och tonfisk med Sevrugakaviar och wagyubiffen med samma tillbehör. Softshell crab med chilimajonnäs och en sås på gurka och wasabi – allt går ner utan några som helst problem. Den tunt skivade havsabborren som kommer in med ett täcke av olja blandad av yuzufrukt och tryffel är makalös, och den personliga favoriten, misomarinerad black cod som kommer in på ett hobablad, är i all sin enkelhet jämförbar med kärlek.

Zuma Dubai

De flesta rätterna kommer in på stora fat och är avsedda att delas mellan alla kring bordet. Det är självklart valfritt, men det är ett trevligt sätt att äta på, i synnerhet eftersom det kring bordet uppstår diskussioner om vad det är vi upplever. ”Åh, har du smakat den här än?” och ”Vill du ha mer av det här annars tar jag det” är ofta förekommande kommentarer. Vinerna som serveras är noggrant utvalda och självklart måste vi prova husets egen sake – om än i små mängder, det är ju trots allt bara lunchtid.

Zuma Dubai - Maindiningarea

Att det är en populär lunchrestaurang ser man lätt. Den stora lokalen är full till sista sittplatsen. Klientelet är en blandning av affärsfolk, äkta par, två paranta damer som förtjust fnittrar när en servitör anmärker att den ena av damerna minsann har ny frisyr sedan sist, och barnfamiljer. En annan sak som vi lägger märke till är att all personal, från diskplockare till hovmästare och alla däremellan, utför sina jobb med en air av stolthet. Det känns som att de alla vet om att man befinner sig på en plats där allt andas perfektion. Den känslan förhöjer verkligen upplevelsen.

Zuma Dubai

Restaurangchefen, svensken Nicolai Breschi (tidigare Esperanto i Stockholm) kommer fram och hälsar. Han berättar lite om restaurangens filosofi. Zuma har ambition att vara en av världens bästa restauranger, men det ska samtidigt vara lätt och enkelt att besöka den. Här finns inga vita dukar eller höga kandelabrar. Inredningen är enkelt, avskalad och stilren. Som gäst behöver man inte klä upp sig och man ska kunna äta en hel meny utan att bli ruinerad. Zuma är en levande restaurang, man har öppet i fyra timmar under lunchen och stänger sedan för att förbereda inför kvällens sittningar.

Förutom restaurangdelen finns det även en bar och en lounge för sällskapet som redan ätit klart, väntar på sitt bord eller kanske bara vill ta en drink. Under kvällen byter husets diskjockey ut musiken och höjer den gradvis vilket gör att det vid stängningsdags råder partystämning. Man kommer till en restaurang och lämnar en nattklubb.

Zuma Dubai

För interiören står Japanbaserade designern Noriyoshi Muramatsu som även ligger bakom inredningen på Zuma i London, Hong Kong och Istanbul, bland annat. Det återkommande inslaget på alla restaurangerna är de sex elementen jord, eld, järn, trä, vatten och luft. Det är avskalat och funktionellt, men samtidigt exklusivt och modernt. Och varför ändra ett vinnande koncept eller byta ut ett fungerande team? Så resonerade man när man nyligen öppnade Zuma i New York. Noriyoshi Muramatsu ansvarade även här för interiören och Reif Othman har i allra högsta grad varit involverad i menyn även där.

Zuma Dubai

Om det är världsherravälde teamet bakom Zuma är ute efter så ligger det mycket arbete framför dem, men om det blir så lär ingen som besökt dem bli överraskad. Det är egentligen helt ointressant vad som händer i framtiden. Det som verkligen är anmärkningsvärt är det arbete som redan har lagts ner och som fortsätter att utvecklas varje dag. Att besöka en Zuma-restaurang ska, oberoende av vilket land eller stad man gör det i, innebära samma känsla både när det gäller den gastronomiska upplevelsen och den rena och avskalade designen.

Zuma Dubai

I Dubai ligger Zuma mitt i finanskvarteren som också de är värda ett besök med sin spännande arkitektur och urbana framtoning. Här blir man liten i skuggan av skyskraporna, och vi rekommenderar att sätta sig på en av de många uteserveringarna för att bara njuta av solen och betrakta människorna. Och efter en måltid på Zuma så behöver man samla sig lite, så är det bara.

Foto: Zuma

För mer information:
www.zumarestaurant.com

UPP
Translate »