AFRIKA

ROYAL PALM BEACHCOMBER LUXURY

Vid Grand Baie och längs en av de mest finkorniga stränderna på Mauritius ligger Royal Palm Beachcomber Luxury. Med bara 69 rum blir känslan här intim och exklusiv. Under de 35 år hotellet har funnits har man verkligen hunnit arbeta in och vässa servicen till absolut toppklass.

Havet vilar stilla. Lyxvillorna ligger som ett pärlband längs kusten. Deras kritvita fasader reflekteras i Indiska oceanens klarblå vatten, ett tydligt tecken på att Mauritius har en av Afrikas mest konkurrenskraftiga ekonomier. Utanför ligger hotellets egen lyxyacht, Royal Princess. Att färdas med henne kostar en rejäl slant för en heldag, men trots det får hon ofta ge sig ut och färdas längs med norra kustens vackra vyer. Här reser sig stora, vassa klippor ur havet och ger en speciell karaktär.

Under ett parasoll ligger jag och vilar med en hemgjord ananasglass som ger extra svalka. Det här är nämligen en plats som verkligen bjuder in till just vila. De flesta gäster brukar ha stora ambitioner om att undersöka den gröna ön, men noterbart många stannar ändå kvar på hotellet under hela sin vistelse. ”The Royal Palm disease” brukar personalen kalla det. Denna ”sjukdom” är förstås ett mycket gott bevis för att hotellet verkligen håller hög klass för de kräsna resenärer som tar sig hit. Hit åker man för att få koppla bort allt och bli bortskämd av god mat, perfekt service och faciliteter där minsta detalj är noga genomtänkt. Royal Palm Beachcomber gör med andra ord skäl för sina fem stjärnor.

Lyx även för familjer

Vid renoveringen skapades 15 nya familjerum med stora sovrum och rymliga terrasser.

Hela hotellet totalrenoverades 2014. I samband med det gjorde man en satsning på att bygga ihop några av rummen till ”Ocean View Rooms”. Det innebär att du ser havet från ditt rum, men också att du har möjlighet att ta med dig hela din familj. Totalt finns femton sådana rum och självklart har hotellet tänkt på att det ska finnas möjlighet till vila även för föräldrarna under vistelsen. Lugnet som råder här är något som gästerna uppskattar och därför har hotellet byggt en över tusen kvadratmeter stor ”kids club” med leksaker, pool och en utomhusbio. För barn under tre år anordnas en egen barnvakt medan de lite större får leka tillsammans i grupper. Den stora fördelen är att man tar emot barnen här från 9.00 ända till 23.00 på kvällarna, vilket gör att föräldrarna kan njuta av en romantisk, lugn middag på stranden under tiden som barnen får festa på en stor, barnanpassad buffé, följd av bio under stjärnorna med popcorn i handen.

En av de aktiviteter som erbjuds för barnen är att lära sig knyta buketter med hjälp av en florist.

Själva programmet som erbjuds för barnen är också imponerande. De får lära sig identifiera smaker tillsammans med hotellets sommelier intill vinkällaren, en florist kommer och lär dem arrangera buketter, de får rita fina kort och ta med till föräldrarna och de lär sig att odla. Med den värme och växtkraft klimatet erbjuder hinner det komma upp gröna små växter på mindre än en vecka.

Utsökt grillbuffé på stranden

Levande ljus, facklor och tår i sanden. Romantiskt så det förslår.

Så här i slutet av september, just i skiftet mellan sommar och vinter, är det lågsäsong och hotellet är halvfullt. Med en personal som består av 330 personer blir det därför total uppmärksamhet på det sextiotal gäster som bor på hotellet under dessa dagar.

Det kostar att bo här och det kan lätt bli en stressfaktor om notan springer iväg mer än beräknat. Men det sker inte här! Både minibar och roomservice ingår i halvpensionen. Dricks ingår också.

Även grillbuffén som anordnas på stranden varje torsdag ingår. Låt oss stanna vid den ett tag. Konceptet med grillbuffé på stranden har bara funnits de senaste tre åren men är omåttligt populärt bland gästerna. De flesta tar en Sundowner, antingen i baren som har en stor terrass som skjuter ut över Indiska oceanen eller i anslutning till stranden, där en stor bar byggts upp enkom för kvällen. Längs med hela stranden har levande facklor stuckits ner i sanden. Facklorna kompletteras av de levande ljus som placerats på borden. Det enda som syns i övrigt är Grand Baies alla lyxvillor vars ljus glittrar på andra sidan bukten och de blinkande sjömärken som varnar båtarna för att köra på grund.

Ostron och grillade langustrar

Grillade skaldjur och vispat smörsås med vitlök är en av de många delikatesser som serveras under grillkvällen.

Maten lämnar ingen önskan ouppfylld. Bord med vita dukar har ställts ut längs med stranden där lokala ostron, sjöborrar, grillade langustrar och pinfärsk fisk väntar på oss. En av mina absoluta favoriter blir tartaren på palmhjärta med svart tryffel. Den kreolska krabbsoppan och de grillade langustrarna med uppvispad smörsås med en svag smak av vitlök hamnar också bland favoriterna. Lammkotletterna och den grillade entrecôten från Australien är båda så möra att köttet smälter i munnen. Så fort vi går och hämtar mer mat tar en servitör vänligt hand om tallriken och bär ner den så att vi själva kan koncentrera oss på att sätta fötterna rätt i sanden utan att tallriken tar fel väg. De enda små besvikelserna är egentligen chokladfondanten som inte är sådär ljuvligt rinnande krämig och makronerna som gärna hade kunnat vara lite segare. Med ett så vackert preludium kändes det självklart att middagen skulle bli en fullträff hela vägen, men det var också det enda som kanske inte höll absolut toppklass.

Färskpressad juice, fluffigt, varmt bröd och havsutsikt är ett bra sätt att starta dagen på.

Långfrukost med havet som ögongodis

Dagen därpå äter vi en långfrukost. En varm meny kompletterar frukostbuffén. Flera olika sorters färskpressade juicer kan också beställas in separat. En brödkorg med croissanter och nybakade, fantastiskt fluffiga småbröd serveras och vi njuter med en vacker utsikt över havet.

Även vi verkar nu ha drabbats av den där Royal Palm-sjukan, för lusten att utforska omgivningarna försvinner snabbt.

Vi är långt från den typ av platser där jakten pågår från tidig morgon för att få tag på bästa solstol och läge. Här har varje rum sitt eget parasoll med stora, sköna solbäddar intill. Det är bara att säga till personalen på stranden så visar de dig till din plats och hänger en flaska iskylt vatten på parasollets stolpe.

Framåt eftermiddagen blir vi sugna på att göra något aktivt och inser att det finns ett generöst utbud av gratis vattensporter, vattenskidor inte minst. Vi får snabbt hjälp och tar oss ut en sväng innan vi byter till SUP-boards och njuter av eftermiddagsbrisen.

Dopp i havet varvas med dopp i någon av hotellets vackra poolområden.

Spa renoverat 2019

Vi går tillbaka till hotellet för att avnjuta en massage på den nyrenoverade spa-avdelningen.
Renoveringen innebar en rejäl make-over från mörka och murriga färger till ljusare dylika, med en inbjudande och hemtrevlig känsla. Inom kort lanseras även det nya, franska märket CODAGE, som innebär att hotellgästerna kan få sin egen formula baserad på hudtyp från hotellets eget laboratorium. Hotellet behåller informationen så att man lätt kan beställa hem den skräddarsydda formulan, även om man inte har möjlighet att resa tillbaka till Royal Palm.

Lunchpromenad till Grand Baie

Dagen efter bestämmer vi oss för att gå en promenad till Grand Baie över lunchen.

En färsk kokosnöt får bli mitt sällskap när jag undersöker de lika billiga som goda måltider som serveras från foodtrucks längs med stranden. Jag fastnar för en dam som har dukat upp kokosnötter, ananas och citrus i alla dess färger och former. Intill står en handgjord skylt som visar att det grillas allt från bläckfisk till hummer. Jag ber att få titta på hummern och den är så färsk att några stackars krakar fortfarande sakta rör på benen, nyvakna av värmen de känner när de plockas upp ur kylen. Den för Mauritius speciella arten rock lobster med stort, platt huvud blir mitt lunchval, mest för att jag aldrig sett något liknande djur. Femton minuter senare serveras den på ett plastbord intill och smakerna är utsökta. Vi strosar en sväng längs med strandgatan som kantas av vita små hus, härbärgerande butiker med lyxmärken. Många av kläderna är fortfarande inplastade och trots att vi vet att flera fabriker finns på ön är det svårt att känna att märkesplaggen och väskorna verkligen är äkta. Kashmir finns det gott om och där är det ingen tvekan om äktheten. Ullen produceras på ön och håller hög kvalitet, så om något ska köpas så är det här att rekommendera.

Med beröm godkänt

Lugnet. Ett av många skäl att återvända hit.

Efter utcheckningen, där personalen följer med oss ända fram till bilen och konverserar längs med vägen, kan vi konstatera att det här är ett riktigt bra hotell. Av den mauritiska lyxhotellkedjans alla hotell är det Royal Palm Beachcomber Luxury som lyser allra starkast – och som förstås också ska göra det. Femtiofem procent av alla kunder kommer tillbaka och vi förstår varför – det här är ett lyxhotell som håller vad det lovar.

För mer information: https://www.beachcomber-hotels.com/en/

Fakta, Royal Palm Beachcomber Luxury:

  • Hotellet har totalt 69 rum och firar 35 år i år.
  • Hotellet är en del av den mauritiska lyxhotellkedjan Beachcomber och är det absolut lyxigaste av dem alla.
  • Tre restauranger finns på hotellet. La Goélette är huvudrestaurang med à la carte och den italienska restaurangen La Brezza ligger precis intill. Förutom detta finns strandrestaurangen Le Bar Plage som har öppet dagtid.
  • Hotellet totalrenoverades 2014, förutom spaet som renoverades 2019.
  • Roomservice ingår i priset och det finns ingen skillnad på kvaliteten på maten jämfört med restaurangen om du beställer den till ditt rum. Menyn ändras var 21:e dag.
  • Hotellet erbjuder Kids Club för alla barn ända fram till 23.00 varje kväll.
  • Hållbarhet är högt prioriterad och de 52 strålar som finns i Beachcombers logga står även för 52 åtgärder som genomförts för miljön.
  • Tio minuter bort finns även en 18-håls golfbana som öppnades 2017. Hotellet erbjuder uthyrning av golfutrustning samt fri transfer till golfbanan.
Foto: Lina Skandevall samt press
UPP
Translate »