EUROPA

GOLFSPECIAL: RYDER CUP 2014 PÅ SKOTSKA GLENEAGLES!

Som ett gammalt anrikt franskt chateau tronar det upp sig mitt i det vackra höstklädda landskapet vid foten av The Scottish Highlands.

Gleneagles - Hotel exterior

Den slottslika byggnaden badar i höstblekt solljus och det känns lite andäktigt att skrida in genom de pampiga entrédörrarna som hålls upp av en välkomnande och leende dörrvakt, stiligt klädd i traditionsenlig kilt. Den 26-28 september 2014 arrangeras Ryder Cup, världens mest prestigefyllda golftävling, här. Tävlingen spelas vartannat år och är en spännande lagkamp mellan de bästa spelarna från Europa och USA.

Den första Ryder Cup-tävlingen gick av stapeln redan 1927 men var då en tävling uteslutande mellan Storbritannien och USA. Genom åren har reglerna ändrats för att inkludera spelare från fler europeiska länder och sedan tävlingen fick sin nuvarande form 1979 har Europalaget även inkluderat spelare från Frankrike, Tyskland, Belgien, Danmark, Sverige, Spanien och Italien. Europalaget har vunnit nio gånger, USA sju och en tävling har slutat oavgjort.

First Class Magazine beslöt att göra en rekognoseringsresa till Gleneagles exakt ett år innan tävlingen för att kunna ge våra läsare ”inside information” om vad som väntar spelare och åskådare i september nästa år. Det här är berättelsen om våra dagar på Gleneagles.

Gleneagles - PGA golf course 4

Det är inte mer än en timmes bilresa från flygplatsen i Edinburgh till Gleneagles – en vacker bilfärd genom böljande gröna frodiga landskap med fridfullt betande djur och med The Highlands blånande berg i bakgrunden. Plötsligt reser sig den ståtliga byggnaden ur den lantliga idyllen, omgiven av en elegant park och välskötta golfbanor.

Man föreställer sig lätt att här har bott någon förmögen skotsk klan i många generationer, men faktum är att Gleneagles aldrig har varit ett privat residens utan det byggdes ursprungligen som hotellanläggning för snart 90 år sedan. Idag ägs det berömda femstjärniga hotellet av dryckestillverkaren Diageo, med bland annat Smirnoff, Johnnie Walker, Guinness och Baileys bland sina välkända varumärken.

02_PGA_PanoMstr

Hotellet har genom åren besökts av många internationellt kända storheter, i juli 2005 hölls till exempel ett G8-möte här med deltagare som George W Bush, Vladimir Putin, Silvio Berlusconi och Tony Blair. Hotellet har förärats ett oräkneligt antal prestigetunga utmärkelser, under 2013 till exempel Best UK Luxury Resort Spa och Best Golf Resort in the World.

Gleneagles - Door man B (IMG_8358)

Foto: Samira Wingårdh-Waenerlund

Vi checkar in i vårt rum i Braid House, en tillbyggd flygel från 2002 – stora moderna dubbelrum med terrass eller balkong. I denna del av hotellet kommer Europalaget att vara inkvarterat under Ryder Cup och det är en häftig känsla att kanske ha delat säng med Henrik Stenson – även om det är ett år mellan de båda tillfällena. Från den rymliga sovrumsavdelningen leder en liten halvtrappa ner till vardagsrumsdelen med en välkomnande gaseldad öppen spis, bekväma soffor och glasdörrar ut till terrassen.

Badrummet är stort och lyxigt med både duschkabin och vackert badkar med lejontassar. Finns det då ingenting att anmärka på? Det enda vi med våra kritiskt granskande ögon kan upptäcka är att rakspegeln sitter anmärkningsvärt lågt, vilket kan vara lite irriterande för långa ståtliga skandinaver. Så Henrik, om du läser det här så kom ihåg att ta med egen rakspegel i september! Från ansvarigt håll på hotellet har vi fått höra att inte ens hälften av Gleneagles gäster är golfspelare, vilket säger en del om hur mycket annat det finns att roa sig med här. Det är vanligt med gästande familjer där bara en person spelar golf, medan resten av familjen ägnar sig åt andra aktiviteter.

Vi beslutar oss för att först och främst pröva hotellets prisbelönta och omtalade spa. Det visar sig bli en oförglömlig upplevelse och då ska tilläggas att vi är både vana och bortskämda spa-besökare sedan många år. Hela anläggningen är slående vacker och lyxigt avslappnande, och massagebänkarna är nog de mest bekväma vi upplevt. Bädden är ledad på flera ställen vilket gör att även ryggläge blir härligt bekvämt. Den tjocka stoppningen gör att det känns som att ligga på moln men ger ändå det nödvändiga motståndet och bädden är behagligt uppvärmd.

Gleneagles - Spa saunas & pool

Spa-avdelningen har en egen pool om cirka 30 kvadratmeter med inbyggd jacuzzibänk och en underbart skön powerjetstol. Ångbastun är svagt och behagligt upplyst av en mjuk stjärnhimmel av små lampor i taket. Efter massagen är det underbart att sjunka ner med något svalt att dricka och lite torkad frukt i de sköna sängarna i ”The cooling room” med skirt draperi mellan varje bädd och en liten läslampa för den som så önskar.

Som avslutning kliver vi in i den behagliga sexpunktsduschen och torkar sedan våra badkläder i den effektiva lilla minicentrifugen för ändamålet. Vi är inte alls förvånade över att Gleneagles spa är prisbelönat även internationellt.

En vistelse i skottland ska förstås också inkludera Falconry, den 4 000 år gamla sporten att jaga med hjälp av tränade rovfåglar. Vi promenerar bort till en del av Gleneagles park där vi gör spännande bekantskaper med falkar, örnar och hökar och deras skickliga tränare på The British School of Falconry. Det är en mäktig känsla att ha de stora ståtliga fåglarna så nära sittande på en handske på armen och vi får också pröva att flygträna dem.

I en annan del av parken får vi pröva lerduveskytte i olika former. Vi får en teorigenomgång och utrustas med rockar, hörselskydd och vapen i den anrika gamla jaktstugan som tidigare ägdes av legendariska skotska Formel 1-föraren Jackie Stewart och några av hans vänner.

Gleneagles - Falconry 2 B (IMG_8439)

Foto: Samira Wingårdh-Waenerlund

Vår instruktör, som själv är före detta skotsk mästare i lerduveskytte, är pedagogisk, uppmuntrande och har en ängels tålamod. Efter en trevande inledning känns det väldigt tillfredsställande när man efter lite träning faktiskt börjar pricka en och annan ”duva” och ”hare”. Vi tar också chansen att få köra off-road i tuff terräng med Land Rovers på en speciell naturbana i närheten av Gleneagles.

Tekniken skiljer sig en del från vanlig bilkörning, men när man väl kommit underfund med de viktigaste skillnaderna är det en mäktig känsla att uppleva hur den starka motorn och fyrhjulsdriften lekande lätt klarar att ta fordonet genom vattendrag, uppför och nedför branta stup och över rena rullstensåsar.

På Gleneagles finns också alla möjligheter för barn och ungdomar att trivas och hitta roliga sysselsättningar. Här finns allt från barnpassning och äventyrliga lekrum för de allra minsta till datahallar, spelarkader och umgängesrum för tonåringar. Det finns ett stort poolområde med både inomhus- och utomhusbad – och tennis, ridning, bågskytte och golflektioner – specialanpassade för barn och ungdomars behov.

Gleneagles - Hotel exterior 5 B (IMG_8357)

Foto: Samira Wingårdh-Waenerlund

Gleneagles har lagt stort fokus på att ge sina gäster kulinariska upplevelser. Glöm allt ofördelaktigt ni hört om brittisk matlagning. Om det beror på att man lyckats hitta några av landets bästa kockar eller på att personalen är internationell och kommer från trettio olika länder från jordens alla hörn är svårt att säga, men vi serverades de mest underbara måltider på de olika restaurangerna under våra dagar på hotellet.

Gleneagles - The Strathearn food 4

Den mest kända restaurangen är Restaurant Andrew Fairlie, den enda tvåstjärniga Michelin-restaurangen i Skottland, som så sent som 2012 utsågs till Storbritanniens bästa restaurang av tidningen Sunday Times. Att få bord här en fredagseller lördagskväll kräver framförhållning på två till tre månader.

Lite extra kul är det att grand chef Andrew Fairlie själv är en ”local boy” uppväxt i staden Perth i närheten av Gleneagles. Allt lamm som serveras på den eleganta krogen kommer från Andrews brors gård belägen tjugo minuter från Gleneagles. Svamp plockas i omgivningarna, ibland till och med på själva golfbanorna. Äter utmärkt gott gör man även på Deseo som är den mer avslappnade restaurangen på hotellet. Här har man eftersträvat ett koncept som för tankarna till en medelhavsmarknad.

Gleneagles - The Strathearn food 2

Gästerna uppmuntras att följa med in i restaurangens saluhallsdel och välja bland alla läckra råvaror i kyldiskarna. Det välhängda Aberdeen Angusköttet smälter i munnen, fisk och skaldjur är ofta lokalt infångade och pinfärska. Huvudrestaurangen på hotellet är den eleganta The Strathearn. Just nu är det säsong för ripa och vi avnjuter ett underbart tillagat bröst där köttet både till smak och textur påminner lite om fin kalvlever. Förutom detta serveras vi ljuvliga pärlhöns och ännu en sagolik bit Aberdeen Angus som flamberas vid vårt bord.

Vi avslutar middagen med underbara skotska och franska opastöriserade ostar från en dignande ostvagn, presenterade av en servitör som verkligen imponerar med sin gedigna kunskap om de olika ostarna En annorlunda matupplevelse får vi på The Dormy Clubhouse vid golfbanorna. Här tar vi chansen att pröva äkta skotsk haggis, hackad kryddad inälvsmat som påminner lite om vår svenska pölsa.

Gleneagles - Haggis B (IMG_8480)

Foto: Samira Wingårdh-Waenerlund

Vi försöker beställa in ett rött vin till, men vår servitör insisterar på att drycken istället ska bli en ”surprise”. Något skeptiska inväntar vi serveringen, men skiner genast upp när rätten kommer in serverad med ett luftigt potatismos och en god brunsås, till detta serveras vi en fin skotsk whisky som måltidsdryck. Vi blir rekommenderade att hälla lite av whiskyn direkt på vår haggis, och det lyfter faktiskt hela anrättningen till nya oanade höjder.

Gleneagles - PGA golf course 6

Men det är ju först och främst för golfen som vi åkt till Gleneagles! Det känns klassiskt och speciellt att Ryder Cup 2014 ska spelas i golfens födelseland Skottland. Det finns tre olika fina mästerskapsbanor på området. Banorna King’s och Queen’s Course är designade av skotten James Braid som brukar anses ha introducerat dogleg inom bandesign.

Det var på just King’s Course som Jesper Parnevik vann Scottish Open år 1993. Ryder Cup kommer att spelas på den tredje banan, PGA Centenary Course, som öppnades 1993 designad av ingen mindre än legendariske amerikanen Jack Nicklaus.

Från blå mästerskapstee är denna bana Skottlands längsta. Vi provspelade banan en vindstilla vacker höstdag med växlande molnighet, och förutom längden känns den inte anmärkningsvärt svårspelad. Den som förväntar sig tuffa utmaningar i klass med sjuttonde hålet på Bro Hof kan andas ut, men om det blåser hårt under tävlingarna i september kan det nog bli riktigt svårspelat.

Vinden får lätt upp farten i det öppna landskapet. Artonde green är en spännande ondulerad utmaning och kommer med all säkerhet att bjuda åskådarna, både på plats och vid tv-apparaterna, en spännande finish på Ryder Cup. King’s Course anses av många vara en charmigare bana än PGA-banan, men har inte den längd som behövs för en tävling som Ryder Cup.

Gleneagles - PGA golf course 2

Alla tre banorna är mycket vackra med fantastiska vyer över det böljande skotska landskapet. Under tävlingshelgen kommer ordinarie driving range vara belamrad av tält för TV-team och diverse försäljning. En tillfällig driving range kommer istället att skapas vid första hålets tee på King’s Course. Artonde green på King’s och Queen’s Course kommer att slås ihop till träningsområde för närspel för Ryder Cup-spelarna.

Det blev några oförglömliga dagar och sammantaget är det svårt att överträffa alla förstklassiga upplevelser som Gleneagles har att erbjuda. Servicen är i världsklass där de 850 anställda är ungefär lika många till antalet som hotellets gäster.

Oavsett vilka intressen och preferenser Gleneagles gäster har går det mesta att finna här och många återkommer också år efter år. De sprakande höstfärgerna gör naturupplevelsen ännu mer oförglömlig och vi får hålla tummarna för bra väder i september så de båda lagen får uppleva en riktigt fin helg på en av världens bästa golfanläggningar.

För mer information:
www.gleneagles.com
www.rydercup.com
www.andrewfairlie.com

Foto: Där inget annat anges, Gleneagles.

UPP
Translate »