MAT OCH DRYCK

SAKE – INTE ALLS SÅ RISIGT

Sake – inte alls så risigt

Den japanska nationaldrycken sake kan bli en spännande erfarenhet för den som ännu inte hunnit bekanta sig med den. Denna risdryck ger en annorlunda upplevelse än vad vi vanligtvis får av andra alkoholhaltiga drycker. Saken saknar ölets beska, vinets syra samt strävheten och den brännande känslan från spriten. Istället öppnas en värld av subtila aromer från frukter och blommor och toner från örter och hav.

På det japanska spahotellet Yasuragi i Stockholm finns Sveriges största och kanske bästa sortiment av sake. Här kan man också boka en sakeprovning i hotellets nya bar, Totoro Sake Bar. Yasuragi har dessutom tagit fram en egen etiketterad sake i samarbete med sake-sommelieren Dan Jay Olsson att servera sina gäster. Under hösten var Dan på det välrenommerade sake-bryggeriet Masumi i byn Suwa, utanför japanska Nagano – och nu finns de första flaskorna på Yasuragi. Vi har naturligtvis varit på plats för att prova den ädla bryggda risdrycken. Den modernt designade och stilfulla flaskan innehåller sake av absolut högsta kvalitet. En mjuk kropp med en flirtig fruktighet som balanseras mot finstämda dofter av anis och alpblommor.

Sake är ett resultat av en bryggningsprocess där man använder ris och vatten. Och precis som vintillverkningen har särskilda druvsorter bryggs sake på särskilda rissorter.
Hemligheten bakom sake med hög kvalitet ligger i hur mycket riset polerats innan bryggningen. Ju mer polerat riset är, desto högre kvalitet på saken. Yasuragis egna sake är bryggd på ett ris som har en poleringsgrad på närmare 75 procent. Skillnaden är slående när vi provar tre olika sake med olika poleringsgrad. Ju högre poleringsgrad desto lenare smak får saken.

Vin strävar efter en länge arom som hänger kvar i munnen, men det är tvärtom med sake. Eftersmaken försvinner snabbt, vilket gör att den här drycken passar utmärkt att dricka till fler rätter än bara sushi. Vi provar saken med flera olika tilltugg allt från grönt till kött och så naturligvis sushi. Och saken fungerar utmärkt i kombination med alla rätter. Saken kan drickas såväl kall som varm och i glas eller kopp. Alkoholhalten ligger mellan 14-16 procent.

Den japanska atmosfären på Yasuragi blir, om möjligt, ännu mer japansk. Nu finns möjligheten att, efter att ha hällt vatten över sig från trähink och ha badat i utomhuspoolerna, hasa in i sina tofflor och sin japanska badrock för ett glas prima sake i Totoro Sake Bar.

– Att äntligen kunna servera vår alldeles egna sake på Yasuragi är något vi arbetat för länge. Det här blir en fin förstärkning av vårt japanska koncept, särskilt som vi har skapat en fantastisk miljö i vår nya Sake Bar Totoro. Här har vi kreerat en känsla av en Izakaya-bar i Tokyo, och att då kunna servera en egen sake är helt rätt, säger Marcello Rizzo Prux, bar- och dryckeschef på Yasuragi.

Innan vi lämnar Yasuragi har kvällen redan blivit sen och har vi hunnit med både en härlig spa-upplevelse och den överraskande upplevelsen av sakeprovning.

För mer information: http://yasuragi.se

FOTON: PRESS
UPP
Translate »