MAT OCH DRYCK

SÄLLSKAPLIGA DROPPAR

Nu lämnar vi vintern bakom oss samtidigt som vi ser fram emot att få byta ut de tunga vinerna till förmån för viner av de lättare sorterna. Vi svenskar bokstavligen älskar våren och allt firande som hör våren till. Plockmat och bufféer till avslutande kick-offer och studentfiranden ska planeras, picknickar i det gröna och middagar med säsongens spädaste och finaste primörer dukas upp. Och med de allt ljusare kvällarna sitter vi dessutom uppe senare, gärna med ett glas gott vin i handen.

-Att vi nu går in i den varmare och ljusare tiden på året märks inte minst på vinförsäljningen. Vi säljer mer vin nu än någon annan tid på året och framför allt är efterfrågan på vita viner och rosé riktigt stor nu, säger Linda Sorby, sommelier och marknadsansvarig på The Wine Company, onlinebutik för vin.

Primörsäsongen och vitvinssäsongen är i symbios med varandra. I samma ögonblick som de första primörerna når affärsdiskarna rasslar det också till i vitvinsförsäljningen.

-Trenden med att äta mer grönt än vanligt ställer också krav på att hitta rätt vin till maten. För att möta våra kunders efterfrågan har vi därför fyllt på vårt lager med viner som är säsongsanpassade för den nordiska livsstilen och men också för den mattrend som råder nu, säger Linda Sorby.

På The Wine Companys onlinebutik finns därmed nu ett brett sortiment av högkvalitativa säsongsanpassade viner.

-Under fliken ”nyheter” på The Wine Companys nätbutik finns de senaste vinerna som vi tagit in, där de flesta är anpassade just för säsongen. Om man inte redan har en klar idé om vilket vin man vill ha, eller om man vill prova något nytt, så kan jag rekommendera att kika där, säger Linda Sorby.

First Class Magazine har navigerat i sortimentet och gjort ett urval på sex riktigt bra vår- och sommarviner som vi också har testat. Läs vad vi tyckte om de utvalda vinerna:

Vitt

2015 Hand Drauf riesling Trocken Mosel Jacoby Mathi, Tyskland
En riktigt god och torr Riesling från Moseldistriktet med en blommig och fruktig karaktär som lovar mycket. Smaken är tydlig och mycket välbalanserad vilket gör detta till ett mycket trevligt vin utan att bli alltför sött. Denna tysk ger en mjuk känsla i gommen och eftersmaken är en behaglig upplevelse. Dricks väl kylt. Underbart och utmärkt till fisk, skaldjur (prova med blåmusslor) och vårens primörer.

Castel Firmain, 2015, Pinot Grigio, Italien

Med sin stora arom och fruktighet sticker denna pinot grigio verkligen ut bland andra viner på samma druva. Den här italienaren har en underbar, nästan halmgul, färg och en fruktig doft med inslag av kamomillblomma. Syran är mycket delikat och elegansen i smaken är hög. Tätheten i aromen gör att vinet lämpar sig att serveras som en aperitif. Men med tanke på att vi nu är inne i primörsäsongen så kan man också med fördel servera ett väl kylt glas av detta torra och smakrika vin till exempelvis en ramslökssoppa.

Rött

Soldier´s Block , Shiraz, 2015, Australien

Man slås av den stora mogna doften på det här lättdruckna medelfylliga shirazvinet från Australien. Smaken av vinbär och tranbär är tydlig och i bakgrunden tonar en kryddighet fram. Inslagen av vanilj och choklad ger dock en elegant, mjuk och rund arom. Eftersmaken hänger inte envist kvar alltför länge, vilket gör att vinet både fungerar som sällskapsdryck med lite kryddigare snacks och som ett fullgott vinalternativ till bufféer.

Tenuta Novare Bertani Signature Amarone Della Valpolicella Classico, 2013, Italien

Amarone, som är mer känt för sin tyngre och fylliga karaktär, dricks lämpligtvis därför under höst- och vinterhalvåret. Men just denna amarone är ett undantag, vilket borde glädja en hel del fantaster av dessa italienska droppar. Trots sin något rökiga karaktär med inslag av kanel och chili, så känns det inte alls tungt. Det smyger sig in en fin och rund mjukhet som gör att vinet upplevs som mycket lättare än kusinerna som man sippat på under vintern. Drick denna amarone som den är i sällskap, eller ännu hellre till kallskuret kött (gärna med lite starkare kryddning), charkuterier eller, som alla andra amaroneviner – till ostar. Ett klart godkänt rödvin till picknicken.

Mousserande

Schloss Vaux Sauvignon Blanc Sekt 2014, Nya Zeeland

Om man kan säga att ett vin har en utstrålning så är det just detta vinet. En ovedersägligt klassisk flaska med elegant etikett kombineras med en modernt designad foliehätta. Men det är inte bara det yttre som attraherar. Nya Zeeland bjuder på en utsökt pärlande variant på den smakrika druvan sauvignon blanc. Smakmässigt erbjuder detta friska och saftiga vin ett antal bär, inklusive krusbär, som frukt. En riktigt gott och friskt vin som verkligen överraskar på flera nivåer. En solklar kandidat som fördrinksalternativ, men kvalar också in som sällskapsdryck genom hela dagen eller kvällen. Ett sprakande och förföriskt vin, tycker vi.

Bouvet Ladubay Cuvée Excellence Rosé, Frankrike, brut Crémant de Loire AC.

Denna ljust laxrosa, mousserande rosé seglade snabbt upp som storfavorit hos oss på redaktionen. Den somriga doften av hallon lovar mycket redan vid första sniffen. Smaken har en touch av vinbär och en närvaro av mineraler. Men vi upplever ändå att det är hallon som dominerar i gommen. Trots den fruktiga och bäriga smaken så är detta en snustorr rosé med en härlig krämighet. Om man – som vi på redaktionen – gillar rosé och mousserande så rekommenderar vi Bouvet alla dagar i veckan. Väl kyld är denna pärlande och eleganta rosé, som för övrigt kommer från det välrenommerade vinhuset Bouvet Ladubay i Loire i Frankrike, utmärkt som aperitif och fantastiskt till Chèvre Chaud.

UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida