AFRIKA

SECOND HONEYMOON PÅ MAURITIUS

Efter att ha varit gifta i fjorton år utan några sjuårskriser tycker vi att vi förtjänar en andra bröllopsresa. Den hyllade vulkanön Mauritius utanför Afrikas östkust känns som det perfekta resmålet, där ljuvligt lata dagar vid vackra soldränkta stränder kan kombineras med spännande kultur, nya smakupplevelser och trevliga sevärdheter.
Med sina tvåtusen kvadratkilometer motsvarar Mauritius ungefär två tredjedelar av Gotlands yta. Vi bilar en timme diagonalt över ön åt nordväst, från flygplatsen som är belägen på sydostkusten. En stor del av vägen är naturen lummig och frodig. Stora fält med gröna, vajande sockerrör avlöser varandra och dominerar landskapet, ungefär som vinodlingar gör i vindistrikt världen över. Vi ser också banan- och vattenmelonodlingar, ananasplantager och stora litchiträd med små gulröda solmogna frukter. Lustigt spetsiga vulkaniska bergstoppar, nästan tusen meter höga, utgör en mäktig fond i fjärran. När vi kommer längre norrut märks det tydligt att klimatet förändras. Den här delen av ön är torrare och solsäkrare, och det är förstås av den anledningen som många av Mauritius alla eleganta beach resorts ligger just här.

 

Angsana Balaclava Resort
Plötsligt öppnar sig den turkosa, skimrande Indiska oceanen framför oss och vi svänger upp framför lyxresorten Angsana Balaclavas fina entré. Det är en välkommen lisa för våra reströtta själar och kroppar att sjunka ner i sköna soffgrupper ute på den stora receptionsterrassen och njuta av den härliga utsikten över den lyxiga anläggningen och det oändliga havet, medan incheckningsdetaljerna snabbt klaras av. En kall läskande fruktdrink och ljuvlig fågelsång av färggranna fåglar i det gyllene kvällsljuset bidrar till den välkomnande känslan.

Angsana Balaclava är en så kallad boutique resort som med endast femtio sviter är mindre och mer intim än många andra resorts på Mauritius. Arkitekturen är en spännande fusion med influenser från orientaliska och afrikanska miljöer, med halmtak och rustika stenväggar som gör att hela anläggningen smälter in fint med den omgivande naturen. Inredningen är mycket smakfull med spektakulära detaljer av marmor, rotting och vackra träslag.

Vi blir ledsagade ner till vår häftiga Oceanfront Pool Suite där bagaget redan är på plats. Vår 127 kvadratmeter stora svit är verkligen fantastisk och utrustad med alla tänkbara faciliteter och bekvämligheter. Den jättestora dubbelsängen har ljuvligt sköna lakan i egyptisk bomull. Sovrummets två glasväggar går att öppna upp för att ge en härlig utomhuskänsla. Vi kliver ut på den rejäla terrassen och njuter i fulla drag av ljudet av vågor mot stranden. Solen glittrar både i havet nedanför oss och i vår egen oändlighetspool. Vi har en separat klädkammare med häftiga stenhandfat och sminkbord. I ett angränsande rum finns vad hotellet kallar ett mini hammam, ett stort vackert tvättrum med ett enormt handgjort badkar i tung sten, en skön regndusch med marmorbänk och en bekväm dagbädd att sträcka ut sig på.

Nere på stranden njuter vi i de bekväma vilstolarna under skuggande parasoll. När vi vill aktivera oss finns en hel del att välja på i form av det mesta man kan tänka sig av vattensporter. Det omgivande korallrevet med färggranna fiskar ger fina möjligheter till snorkling. För den som inte vill ha sand mellan tårna finns det två stora pooler på området, den ena en sötvattenspool och den andra fylld med saltvatten.

På utflykt
Även om vi verkligen njuter helhjärtat av våra lata dagar på stranden och vid poolerna så är vi nyfikna på att se lite mer av ön. Med Ragoo, vår lokala guide och chaufför, gör vi intressanta och kulinariska utfärder några av dagarna som omväxling. Han är verkligen kunnig och har svar på alla våra frågor. Under vårt besök i Pamplemousses Botanical Garden strax utanför huvudstaden Port Louis imponeras vi stort av hans kunskaper om alla vackra palmer och blommor vi ser. Allra mest magnifika är de stora rosa lotusblommorna med sin lustigt formade gula pistill i mitten. I parken finns också en stor inhägnad med fascinerande jättesköldpaddor, som inte verkar störas i sitt betande av att vi kikar på dem från andra sidan inhägnaden.

Mauritius upptäcktes av araberna och koloniserades sedan i tur och ordning av holländare, fransmän och engelsmän. Det koloniala arvet lever kvar på ön, kanske allra tydligast när det gäller språket. Det finns inget officiellt språk på Mauritius, och de flesta av öns dryga en miljon innevånare behärskar flera olika språk flytande. Till vardags och i hemmen talar man kreol, som är nära besläktat med franskan men med influenser från afrikanska språk. I parlamentet är det officiella språket engelska, men franskan betraktas allmänt som affärsspråket på ön. Dessutom talar de flesta något av de så kallade etniska språken, såsom urdu, tamil, hindi eller mandarin, som anknyter till det geografiska ursprung de olika släkterna har, till exempel från Indien eller Kina.

Kolonialtiden har inte bara satt sin prägel på språket. Eureka Colonial House, beläget vid Mokabergen en bit in i landet, är ett utmärkt exempel på kolonial byggnadsstil. Numera är huset ett välbevarat museum, och det är spännande att se hur de aristokratiska familjerna levde på 1800-talet. Här finns välbevarade antika möbler, fotografier, handmålat porslin och gamla böcker.

Ragoo tar oss också till Kaylassom Mariamen Temple, ett av öns allra vackraste tamiltempel. Utsmyckningen är verkligen fantastisk med alla fina pastellfärger och rikt utsmyckade skulpturer, kupoler, tinnar och torn. Lite senare får vi en mäktig vy över hela Port Louis och kusten uppe från Fort Adelaide som byggdes av engelsmännen i början av 1800-talet. Jättefin utsikt har vi också från The Dormant Volcano, som tack och lov varit sovande i hela 600 000 år. I gamla tider byggdes öns hus ofta av vulkanisk sten, och man kan än idag känna igen den svarta stenen i många husfasader och kyrkor. På vägen till vulkanens topp åker vi genom Floreal, den elegantaste stadsdelen i Port Louis med stora pampiga villor och trädgårdar ägda av ambassader, läkare, advokater och andra ur stadens elit.

Caudan Waterfront i Port Louis är en känd mötesplats för lokalbefolkningen och ett utmärkt område för internationell shopping, mat och dryck för turister. Det är också här som besökande kryssningsfartyg lägger till. Området påminner en hel del om Victoria & Alfred Waterfront i Kapstaden, även om det är mindre.

Världens vanligaste spritsort
Sockerrörsodlingarna på ön är än idag av stor betydelse för landets ekonomi, inte bara för framställning av olika typer av socker utan även för tillverkning av rom, som faktiskt är den vanligaste spritsorten i världen.

Aventure du Sucre är ett imponerande upplevelsecentrum väl värt ett besök. Vi inleder med att ge oss ut på ett sockerfält och träffar där en man som kommer från en släkt av sockerrörsarbetare. Han visar hur man går tillväga när man skördar sockerrör för hand och gör oss sedan sällskap för att vi ska få se hur man manuellt pressar ut saften ur rören. Tack och lov skördas merparten av sockerrören numera maskinellt, men på de mer kuperade fälten med mycket lavasten måste arbetet fortfarande ske för hand. Inne på det stora, interaktiva museet kan vi sedan göra hela den intressanta resan genom flera århundraden av processutveckling från sockerrör till slutprodukter. Vi får också möjlighet att smaka på olika sorters socker och förstås även olika sorters rom.
Tillbaka på Angsana Balaclava bjuds vi in att göra en romprovning i hotellets bar, där vi får pröva deras egenhändigt smaksatta rom. Vi nubbar oss med förtjusning igenom en rad olika smaksättningar som mandarin, vanilj, citron, kanel, torkad frukt och spännande blandningar som ananas och chili. Öborna själva dricker sällan rommen ren utan föredrar att blanda den med drycker som Coca-Cola, Sprite eller olika fruktjuicer.

Matkultur på Mauritius
En av våra utflyktsdagar gör vi ett besök på Chateau de Labourdonnais, ett pampigt restaurerat kolonialbygge från 1800-talet, beläget i en stor vacker trädgård. Här passar vi på att ta en lunch på omtalade La Table du Chateau precis bredvid slottet. Italienske köksmästaren Fabio de Poli, med gedigen erfarenhet från förstklassiga hotell och gourmetrestauranger i olika delar av världen, har fått förverkliga sin dröm här och bjuder på en lunch som visar sig bli vår resas kulinariska höjdpunkt. Vi avnjuter hemgjord foie gras med karamelliserad ananas på vitlöksstekt bröd, sagolik krabbmousse och kokospalmshjärta, lokalt fångad saftig fisk med grönsaker och bananchips, och som avslutning hemgjord vanilj- och romglass med sabayonne och blandade knapriga och sega tillbehör som blir en spännande lek med textur. Allt är lagat med omsorg och finess på noga utvalda lokala råvaror, och vackert presenterat på faten. Servicen håller ovanligt hög internationell klass, och när vi påpekar detta berättar Fabio att han själv har lärt upp serveringspersonalen från grunden. Ett besök på La Table du Chateau är ett absolut måste för den som är intresserad av lokal gastronomi.

En annan av våra utflyktsdagar lunchar vi på Escale Creole som ägs och drivs av vackra och charmiga Marie-Christine Forget. Hon är utbildad i Frankrike, men har jobbat som lärare på hotellskolan här på Mauritius i många år. Nu driver hon denna populära och genuina trädgårdsrestaurang tillsammans med sin mor. Här lagas det kreolska köket som är det traditionella på ön. Precis som människorna på Mauritius är maten en härligt unik fusion av afrikanska, franska, indiska och kinesiska influenser. Kryddningen är inte särskilt stark och chili används till exempel sällan. Fyra såser utgör grunden i matlagningen: tomatsåsen rougaille, vindaye med gurkmeja och senapsfrön, kreolsk curry och slutligen den rödvinsbaserade såsen salmi. Till såserna tillsätter man fisk, skaldjur, kött, vilt eller fågel – och så grönsaker, förstås. Maten, både varm och kall, serveras som en liten buffé tillsammans med ris och linser.

En av dagarna på Angsana Balaclava gör vi ett avbrott i vårt strandliv för att själva prova på att laga kreolsk mat under ledning av hotellets kockar. De pedagogiska och trevliga kockarna Rony och Rika guidar oss skickligt och tålmodigt. Slutresultatet, som vi sedan avnjuter till lunch tillsammans med en flaska god sydafrikansk chenin blanc, blir en fin mustig curry med kyckling och räkor, en fräsch och krispig sallad med palmhjärta och andra lokala grönsaker, följda av våra egenhändigt hopvikta samosas med banan- och chokladfyllning.

Romantik på tu man hand
Vårt fokus ligger förstås på njutningsfulla och romantiska upplevelser på den här resan. Och det finns mycket bra möjligheter till det på vårt hotell. Angsanas utmärkta spa har ett stort urval av behandlingar där den indiska huvudmassagen snabbt blir vår favorit. Här finns också ett välutrustat gym för den som vill göra av med lite kalorier mellan måltiderna, men med romantik som ledstjärna blir det bara ett enda besök där. Precis bredvid ligger en jättestor bubbelpool med olika zoner med jetstrålar och vattenfall, som istället får desto fler besök av oss.

Middagarna är alltid en romantisk höjdpunkt med vällagade och elegant upplagda rätter och goda viner. Vi intar dem antingen inne i restaurangen eller i den tropiska parken som vetter mot poolområdet och stranden. Vår sista kväll vill hotellets personal göra extra minnesvärd för oss. Vi bjuds ner till stranden i solnedgången där två vilstolar fått sällskap av ett litet bord med två champagneglas och läckra lyxkanapéer. I en kylare bredvid står en fin flaska fransk champagne. Vår egen servitör ser till att vi har glasen fyllda men håller sig annars diskret i bakgrunden när vi höjer våra glas och skålar för många fler lyckliga år tillsammans. När solen lagt sig till ro under horisonten och den vackra rosalila himlen mörknat till natt är det dags att förflytta oss från vilstolarna till det lilla matbordet alldeles bredvid, som dukats elegant för två. Det blir en underbart romantisk kväll i skenet av facklor och ljus, med våra tår i sanden och med vågornas stilla kluckande alldeles bredvid. Kockarna har förberett en lyxig ”honeymoon dinner” för oss, och vi njuter av krispig vol-au-vent med kyckling och exotiska svampar, grillade jätteräkor, silkeslen skaldjursbisque, härligt mör oxfilé och en liten kollektion av delikata små efterrätter.


När vi kommer tillbaka till vår suite efter middagen är det första vi ser att vår säng smyckats med vackra röda rosenblad. Med saliga leenden går vi vidare in i vårt stora badrum, och där väntar nästa överraskning i form av ett upptappat aromatiskt bad med rosa bougainvilleablad. Det blir en romantisk och lite fnissig avslutande stund i badet, som en alldeles utmärkt avrundning – både på kvällen och på vår oförglömliga ”second honeymoon” på Mauritius.

För mer information:

www.angsana.com

www.aventuredusucre.com

www.tableduchateau.restaurant.mu

www.whitesandtours.com

 SAMTLIGA FOTO: BJÖRN WAERNERLUND 

 

UPP
Translate »