AFRIKA

SEMESTER PÅ MADEIRA

För resenären som är sugen på upplevelser är vackra vulkanön Madeira en drömdestination. Och härliga stränder för sol och bad finns på nära håll efter en båtfärd till lilla grannön Porto Santo.


För 600 år sedan upptäcktes Madeira och Porto Santo av portugisiska upptäcktsresanden. Ögruppen Madeira, som förutom huvudön med samma namn och Porto Santo även inkluderar några små obebodda öar, tillhör Portugal men är politiskt självstyrande. Det portugisiska ordet madeira betyder timmer och namnet tillkom på grund av den stora mängden träd som dessa upptäcktsresanden fann här. Den kuperade naturen bjuder på varm och inbjudande grönska med klättrande terrassodlingar på de sluttande kullarna.
Huvudön Madeira är den perfekta upplevelseön men det finns inga stränder här för den badsugne. Den bristen är dock snabbt åtgärdad eftersom grannön Porto Santo, två och en halv timmes båtresa bort, bjuder på massor med fina sandstränder. För en ultimat semester ska man alltså planera in besök på båda öarna. Det är just vad vi har gjort!

Vackra, anrika Quinta Jardins do Lago

Vi startar vistelsen på huvudön där vi landar med portugisiska flygbolaget TAP Air Portugal strax utanför huvudstaden Funchal. Flygplatsen byggdes på 60-talet och innan dess gick det bara att ta sig hit med båt. Klockan är sen och vi färdas i mörker mot vårt första hotell, Quinta Jardins do Lago. Efter en liten stund ser vi Funchals glittrande stadsljus som klättrar uppför bergssluttningarna. Det är en spännande och lite magisk upplevelse att köra uppför de slingriga vägarna i mörkret med de upplysta husen och gränderna runt omkring, mot vårt högt belägna hotell. Väl framme har vi en fin nattvy över stora delar av den kvällsbelysta staden och hamnen. Vi eskorteras genom hotellets stora parkanläggning till vår egen privata villa. En ljuvlig doft av jasmin sveper in hela trädgården. Villan var tidigare ägarnas privata bostad men har nu genomgått en elegant totalrenovering. Här finns gott om sovrum med vackra badrum i marmor, ett stort kök och två vardagsrum. Villan har egen separat infart från gatan och en skulpturerad trädgård med vackra blå och vita agapanthus-blommor.
Frukost kan vi antingen få serverad i vår villa eller inta i den vackra huvudbyggnaden från år 1750. Vi väljer det senare alternativet där man antingen slår sig ner i en vacker matsal eller ute på en trevlig terrass i trädgården. Det bjuds en riktigt bra frukostbuffé plus ”eggs made to order”. Vi avrundar med kaffe, croissanter och andra syndigt läckra bakverk.


Efter frukost guidas vi runt i den hela 28 000 kvadratmeter stora trädgårdsanläggningen som vi nu får möjlighet att njuta av i dagsljus. Här finns 600 plantor, alla katalogiserade, inklusive en stor köksträdgård. Området är som en lunga och en stilla oas i staden. I denna trädgårdsidyll bor även Colombo, en sextioårig jättestor sköldpadda. Han smugglades hit en gång för länge sedan av en dotter i ägarfamiljen. Med åren har han blivit hela hotellets maskot. Gästerna i hotellets 41 rum spenderar vanligtvis mycket tid på hotellet, gärna vid den sköna poolanläggningen med tillhörande lunchbistro.

Dags för upplevelser

På Madeira finns det mycket att göra, så vi ger oss snabbt iväg i en stor härlig Mercedes med vår privatchaufför Ismael från limousinebolaget Alexgo Travel. Han är inte bara trevlig utan också mycket kunnig och kan svara på alla våra frågor om det vi ser och upplever.
Vi gör en tur ut på havet med en duktig kvinnlig marinbiolog som guide. Roliga flasknosdelfiner hoppar nyfiket runt vår båt och plötsligt ser vi luftsprutet från valar på håll. Vi skyndar dit och får se några femton meter långa Brydes fenvalar, uppkallade efter Johan Bryde som var valintresserad norsk ambassadör i Sydafrika där arten först upptäcktes i början av 1900-talet. Väl tillbaka på fast mark gör vi sedan en promenad in i de gamla delarna av staden. Här finns mysiga små gränder med myllrande folkliv utan att för den skull bli trångt. Allra roligast är målningarna på flera dörrar i gränderna, som tjänar som målardukar för lokala konstnärer.

En av våra mest minnesvärda upplevelser blir lunchutflykten till Fajã dos Padres. Ismael ler bara hemlighetsfullt och kör oss högt upp på en bergsavsats med häftig utsikt ut över de branta klipporna och det skummande havet nedanför. Här finns en byggnad som vi plötsligt inser är toppstationen på en linbana. Efter en fyra minuter lång färd nedför de branta klipporna landar vi i ett litet grönt paradis vid foten av klipporna. Här bodde jesuitmunkar för länge sedan. De gjorde sig kända för att producera mycket högklassigt madeiravin. Numera ägs gården av en familj som i flera generationer fortsatt med småskalig produktion av madeiravin men också med odling av frukt och grönsaker. Tillsammans med en av ägarna gör vi en så kallad “barrel tasting” av olika årgångar madeiravin direkt från lagringsfaten. Himmelskt!

Vi fortsätter med en guidad tur genom fruktträdgårdarna och odlingarna som så småningom  leder oss till gårdens söta lilla restaurang nere vid stranden. Till förrätt serveras vi härligt nygräddat vitlöksbröd. Till huvudrätt trakteras vi en grillad fisk vid namn bodião, serverad med potatis, sötpotatis och citron. Vi inmundigar också en av de bästa lättgrillade tonfiskfiléer vi någonsin ätit. Den är sagolikt smakrik och saftig och tillagad med stor varsamhet. Alla grönsaker, och även frukterna i de vackert upplagda desserterna, är förstås odlade här på Fajã dos Padres.

Levadavandring

En vistelse på Madeira är inte komplett utan en vandring längs med en eller flera av öns levadas som är gamla bevattningskanaler för att frakta vatten från öns höglänta områden till jordbruksmarkerna. Vi väljer Levada do Rei, en vandring på lite drygt 10 km. För att få ut så mycket som möjligt kan vi verkligen rekommendera att man gör vandringen i sällskap med någon kunnig guide. Vår guide från Madeira Adventure Kingdom tar oss först på en spännande bilfärd tvärs över ön, över berg och dal, böljande vinodlingar och vackra landskap. Vi tar sedan god tid på oss för vår levada-vandring, med små vattenfall som vi passerar under, en mångfald av vackra växter och en skön lunchpaus med medhavd matsäck.

Ljuvliga madeiraviner i fint sällskap

Efter fina dagar på Quinta Jardins do Lago är vi nyfikna på att testa ytterligare ett femstjärnigt hotell i Funchal och checkar in på Quinta da Casa Branca längre ner i staden närmare havet. Vårt stora, pampiga rum ligger i hotellets anrika Manor House, inne i hotellets vackra park.
På Casa Branca fångar vi kunniga vinkyparen João för att få en pratstund om madeiraviner. Det berömda starkvinet ska serveras lätt kylt till ungefär samma temperatur som vanligt rödvin, cirka 16-17 grader. Vinet görs oftast på druvan tinta negra och lagras sedan på fat. Ju längre det lagras desto bättre, gärna i decennier. Ungefär en miljon flaskor exporteras varje år från den lilla ön. Vinet indelas i fyra olika klasser baserat på sötman; dry, medium dry, medium sweet och sweet. Dry och medium dry passar bra som aperitif innan maten medan det är vanligt med en sötare madeira till efterrätter eller att helt enkelt avsluta middagen och kvällen med. Hur dricker då madeiraborna själva sin madeira? Den torraste är mest populär bland lokalbefolkningen. Man avnjuter den rent eller blandar ibland med tonic eller liknande. Blandy’s är det världsledande märket när det gäller madeiravin av hög klass. Företaget är sedan drygt 200 år fortfarande i familjen Blandys ägo och drivs idag av den sjätte och sjunde generationen. Före detta ordförande Adam Blandy är faktiskt också gift med svenska Christina.

Casa Branca har också ett utmärkt spa där kunniga Giselle ger oss underbar ajurvedamassage med het olja. Efteråt kopplar vi av med lite lemon verbena-te, ångbastu och jacuzzibad. Och gymmet i samma anläggning bjuder på utmärkta möjligheter för den som vill göra av med lite av alla goda kalorier. För att inta kalorier behöver man inte gå någon annanstans. Hotellet har en alldeles utmärkt restaurang belägen i en vacker och pampigt elegant matsal. Efter ett torrt madeiravin som aperitif bjuds vi en sagolik middag med träffsäkra vinval. Vi avnjuter bland annat små eleganta råbiffar med rostat olivbröd, en havsabborre med caviar och ostronsås, ljuvlig vacherin-ost med hallonkompott och en fyllig chokladtårta som smälter på tungan. Servicen är förstklassig och det märks att personalen har ett genuint intresse för både mat och vin.

Fler kulinariska upplevelser

Men visst finns det många utmärkta alternativ till hotellets restaurang när vi ger oss ut på stan. På den inglasade terrassen högst upp på moderna, läckra designhotellet The Vine Hotel äter vi ”contemporary fine dining”. Utsikten över staden är härlig och ger utmärkt tillfälle för fina bilder. Restaurangen har hela 200 portugisiska viner i sitt sortiment, och endast några få franska. Alla rätter, från vår amuse bouche med svamp på olivoljestekt bröd till portugisisk black pork med blodkorv, sauterat äpple och kanel, är elegant upplagda och bjuder på många överraskningar. Kvällens höjdare blir ändå  svampraviolin med 64-gradigt ägg i parmesanskum. Servicen är utmärkt och det blir en minnesvärd kväll.

Under vår vistelse är det också årliga fyrverkerier nere i hamnen i Funchal. Bästa stället för att titta på de fina fyrverkerierna är Nini Design Centre, högst uppe i fortet nere vid hamnen. Man tar en hiss upp, ungefär som till Gondolen i Stockholm. Här äter vi också en utmärkt middag med makalös panoramautsikt över staden, havet och hamnen genom de stora fönstren från golv till tak. Tillbakalutad modern jazz glider svagt ut ur högtalarna medan vi ägnar oss åt en läcker meny med vattenmelon, pumpasoppa, griskind med rostad selleri och kummin och som pricken över i en härlig crème brûlée med ljuvt brända toner och knäckigt täcke.

Bästa stället för klassisk brittisk Afternoon Tea är utan tvekan Reid’s Palace Hotel. Vi slår oss ner ute på hotellets terrass med schackrutigt golv och jättefin utsikt över vattnet. Först väljer vi te från en omfattande meny, som sedan serveras i elegant, engelsk servis från Wedgwood. Därefter anländer det imponerande kakfatet i tre våningar. Här bjuds givetvis varma scones med smör, marmelad och vispad grädde, små snittar med avokado, räkor, ost och gurka, och en uppsjö med fantastiska små bakverk som är lika mycket fröjd för ögat som för gommen.

Lata dagar på Porto Santo

Men nu har det blivit dags för sol och bad som en fin och lat avslutning på vår Madeirasemester. Vi tar båten nere från hamnen vid Nini Design Centre, och hinner lagom äta frukost innan vi är framme efter två och en halv timmes båtfärd. Även Porto Santo är en vulkanö men det är åtta miljoner år sedan det senaste vulkanutbrottet, så idag är ön en lantlig idyll. Det regnar sällan här på grund av de lägre bergen, och naturen är torrare och mer guldfärgad här än på huvudön – därav öns smeknamn ”The Golden Island”. Här finns 5000 bofasta men ön tar varje år emot ungefär en halv miljon besökare. Det finns en liten flygplats här med dagliga direktflyg från Madeira, Italien, Tyskland och Storbritannien. Under sommarhalvåret kan man även flyga hit direkt från Danmark. Klimatet är behagligt året om med 15-16 grader som lägsta temperatur under vinternätterna och 26-27 grader som högsta dagstemp på sommaren.
Hela ön andas naturlig idyll utan brådska. Det perfekt stället för total avkoppling, med andra ord. Här finns inga trafikljus och bilarna parkeras med nyckel i låset, eftersom bilar inte kan lämna den lilla ön. För den som är sugen på att skaffa sig ett eget hem här så kan vi meddela att fastighetspriserna är mycket trevliga. Ett snyggt, stort hus kostar under en miljon kronor. Ön stoltserar också med en golfbana, men om man tröttnar på den så finns det två banor till på huvudön Madeira. Nio kilometer naturligt vacker strand löper runt stora delar av ön. Den fina sanden reagerar med syran i kroppssvetten och anses antiinflammatorisk och stärkande för skelettet, så många kommer hit även av den anledningen.

Här nere vid stränderna ligger förstås de tio hotellen. Vi väljer utmärkta Porto Santo Pestana med sin vackra poolpark nära havet, trevliga bungalows och många restauranger att välja bland. När vi längtar efter lite omväxling från sköna stunder vid pool och strand gör vi en lunchutflykt till Ponta da Calheta på öns sydvästra spets. Här, långt bortom allfartsvägarna, ligger en liten söt strandrestaurang där vi njuter av grillade musslor, bläckfisk, dolkfisk och papegojfisk. För den som helt enkelt inte klarar att välja bland alla läckerheter går det utmärkt att beställa ”mixed grill”.

Härlig dryck till maten en solig och varm dag är utan tvekan en kyld Coral, den lokala ölen från Madeira. Är man vinälskare kan vi varmt rekommendera en flaska Quinta do Carmo 2016, ett vitt vin tillverkat på de portugisiska druvorna roupeiro, arinto och antao vaz med god naturlig frukt och syra som passar utmärkt till våra grillade fiskar och skaldjur. Det finns mycket att se och göra på Porto Santo, och allra mest får man förstås ut om man gör utflykterna i sällskap med en lokal guide.


Vår vistelse lider mot sitt slut på den lilla ögruppen utanför Marockos västkust, en ö som präglas starkt av hemmasonen och fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo. Befolkningen här är med rätta väldigt stolta över honom och ett av hotellen nere i hamnen har till och med fått hans namn. Att hotellbaren heter Offside känns träffsäkert. Cristiano föddes här i huvudorten Funchal i en enkel familj, men när hans stora fotbollstalang upptäcktes värvades han redan som elvaåring till ett lag i huvudstaden Lissabon och flyttade dit utan sin familj. The rest is history, så att säga. Och ”history” är likaledes vår härliga vistelse på Madeira, en vecka fylld av många fina och högklassiga upplevelser både av natur, mat och dryck och lata dagar på stranden. Madeira har verkligen allt man kan önska av en lyckad semester.

För mer information:  www.madeira-web.com www.madeiraportugal.se

Foto: Björn Waenerlund
UPP
Translate »