AFRIKA

SEYCHELLERNA – EN SANN DRÖM

Den tropiska vinden smeker kinderna och blåser lekfullt i håret. Det varma, salta vattnet sköljer över fötterna som sjunker ner i den vita sanden när vågorna rullar in och solens varma strålar kysser huden. Seychellerna tar emot precis som jag hade förväntat mig.

Seychellerna

Jag står på en strand med kritvit sand och azurblått vatten. Några få soltörstiga gäster har redan intagit stranden, de ligger och slumrar på solstolar under palmbladens skugga, medan andra njuter av ett dopp i det varma vattnet. Det är lugnt och skönt här, en behaglig känsla sprider sig inombords.

Foto: Camilla Edinger Brodd

 

SAVOY RESORT & SPA

IMG_0460 - kopia - kopia

Stranden ligger i anslutning till Savoy Resort & Spa dit jag just anlänt efter att ha lämnat ett regnigt och kallt Sverige åt sitt öde för en vecka. Efter frukost, bestående av en omelett tillagad efter önskemål och en tallrik med tropiska och solmogna frukter, är det naturligtvis stranden som hägrar. Ankomsten firas med ett glas champagne till måltiden. Stränder är något det finns gott om på Seychellernas cirka 100 öar av vilka endast några få är bebodda. Transport mellan dessa sker antingen med jetbåt, flyg eller helikopter. På kvällen träffar jag Savoy Resort & Spas kökschef som heter Francesco och kommer från Argentina. Han har lång erfarenhet från olika femstjärniga hotell. Jag träffar honom tillsammans med hans kollega Daniel. De berättar att 60 personer från hela världen arbetar i köket och restaurangen för att upprätthålla den höga nivån på mat och service.

Seych

I samspråk beslutar de att tillaga en seychellisk måltid som skall serveras oss kvällen därpå. Kvällen infinner sig. Som aperitif serveras kokosrom från Seychellerna, fräscht och läskande. Daniel och två servitörer som är iklädda stärkta, vita, kortärmade jackor bär in förrätterna på fyra vackert dekorerade fat. Maten ser fantastisk ut: färgrik, varierande och mycket tilltalande. Huvudrätterna består även de av flera rätter inklusive soppa gjord av brödfrukt. Allt är tillagat av olika sorters dagsfärsk fisk, bläckfisk, saltat lokalt fläskkött, kyckling, olika lokala grönsaker och färska, tropiska frukter, smaksatta på kreolskt sätt. Smakupplevelserna är sensationella. Syrlighet, sötma och sälta upplevs i en flerdimensionell harmoni – fantastiskt! Som avslutning sätts en avlång tallrik med tre olika rätter på bordet: kokosnötnougat, friterad banan och en fruktkomposition – alla tre tillagade med bland annat kokosnöt och vanilj, vilka båda växer på Seychellerna. Nöjda lämnar vi restaurangen som omges av vattenarrangemang och mjuk belysning som lyser upp den tropiskt mörka kvällen. Vågornas brus hörs på avstånd, annars är det lugnt och tyst.

VICTORIA

IMG_0745

En ny dag med nya upplevelser. Seychellernas huvudstad Victoria har en marknad som bara måste besökas. Det är en plats full av intryck. Frukt, grönsaker och tyger i regnbågens alla färger ligger uppstaplade på borden utmed gångarna. Färsk fisk i skimrande nyanser av rött, rosa, korall, silver, turkos och blått ligger i rader och väntar på köpare. Livliga dialoger förs på seychellisk kreol. I luften blandas dofter från exotiska kryddor såsom kanel, vaniljstänger, kardemumma och chili av olika slag. En man skär vant av toppen på en grön kokosnöt med en machete så man kan släcka törsten med välsmakande, färskt kokosvatten. Alla nyfikna besökare möts av ett vänligt leende vilket är utmärkande för människor vi möter på Seychellerna. Utanför marknaden råder ett myllrande folkliv utan stress, något som också är synonymt med detta örike.

CARNAVAL INTERNATIONAL DE VICTORIA

P1010134

Staden är i full gång att dekoreras med färgglada vimplar, flaggor och band inför årets stora händelse: Carnaval International de Victoria. I år är det femte året i rad som denna karneval arrangeras. Hit bjuds och närvarar regeringsrepresentanter och andra prominenta personer från olika länder, kulturella representanter från hela världen, internationell press och korade skönhetsdrottningar. På invigningsdagen är den utsmyckade staden fylld av förväntansfulla, glada och utklädda människor.

P1010157

Färgglada peruker, vackra kläder, fantasifulla kostymer, dansande ballonger och glittrande ansiktsmasker utgör ett färgsprakande potpurri längs med trottoarerna. Den långa paraden av utsmyckade vagnar med representanter från världens olika hörn passerar med dans, musik och folkdräkter. Tillbaka på hotellet serveras en buffé av havets läckerheter. Fräscha, dagsfärska fiskar och skaldjur i glänsande färger ligger på en bädd av is.

P1010179

Vi pekar ut det som ser mest tilltalande ut, vilket grillas och bärs ut till bordet. Fisken är så mjäll att den smälter i munnen och tillsammans med ett glas kallt, torrt, fantastiskt gott Sauvignon Blanc, omgiven av en behaglig tropisk varm kväll, är det ett perfekt avslut på en dag full av intryck.

PRASLIN

IMG_0905

Den tropiska värmen märks av redan på morgonen och det känns skönt att sitta i en sval taxi som kör över det kuperade och frodiga inlandet till en hamn där en snabb båt avgår till ön Praslin. Här växer den berömda dubbelkokosnöten ”coco de mer”, som bara finns på Seychellerna. En guidad tur i tropisk, vacker djungel visar hur denna unika kokosnöt formas och växer på höga palmer. På denna lilla ö finns även en strand, Anse Lazio, som anses vara en av världens tio vackraste. Den kritvita, gnistrande sanden och det skimrande turkosfärgade vattnet är bländande vackert. Det är ganska glest mellan besökare, vilket bara gör upplevelsen angenämare. Strandkantens vajande palmer och grönskande träd ger en behaglig skugga mitt på dagen och här ligger en liten restaurang. På utlagda trätrallar i sanden står det bord och stolar. Den pittoreska restaurangen har en sagolikt vacker utsikt och en lätt, varm havsbris fläktar behagligt. Lunchen börjar med en ljuvlig kreolsk fiskrätt och avslutas med en tallrik fylld av färsk, tropisk frukt. Efter lunch känns det perfekt att sträcka ut sig på en strandfilt i den kritvita sanden under palmernas skugga och slumra lätt till vågskvalp. Senare blir det en simtur i Indiska oceanens fantastiska varma, turkosa vattnen. Solen värmer och med slutna ögon flyter jag med lätthet i det salta vattnet, alldeles avkopplad.

COCO DE MER HOTEL

IMG_0653

Taxin styr mot nästa övernattning, Coco de Mer Hotel. En liten väg leder ner till hotellets huvudbyggnad som är omgiven av tropisk grönska och flera stora mangoträd. Hotellet består av flera enplansbyggnader och har 52 rum, vardera med en liten terrass och havsutsikt. Det känns verkligen lugnt och rofyllt. En brygga byggd på höga pålar leder ut till en cirkelformad terrass med tak och en trappa ner till det ljuvliga vattnet.

IMG_0586

Härute finns solstolar och på kvällen kan solnedgången med fördel avnjutas härifrån. Aftonens buffétema är indiskt. Maten som tillagas under ledning av kökschefen Don från Sri Lanka är en verklig njutning både för ögon och smaklökar. Skulpterade och dekorerande frukter och grönsaker tillsammans med de ljuvliga dofterna gör verkligen maten lockande. Smakerna från den rikt varierade buffén är fantastiska. Mustiga, kryddiga rätter, spännande och oväntade kombinationer, fräscha sallader med annorlunda ingredienser och sötma i olika grader bland efterrätterna. Senare under kvällen går Arturo, hotellchefen från Italien, runt bland borden och pratar med gästerna vilket ger en personlig och familjär känsla. Maten tillsammans med en mycket trevlig personal, platsens stillhet och havets brus i bakgrunden ger mig en rofylld och förnöjsam känsla denna kväll.

DONDon.

Seychellerna ligger strax söder om ekvatorn och lika snabbt som solen går ner på kvällen klockan sex, går den hastigt upp på morgonen tolv timmar senare. Därför skiner solen redan tidigt på morgonen och vattnet glittrar lockande i den vackra mosaikklädda poolen. Jag tar in bilden och känslan, och börjar dagen med en uppfriskande simtur innan det är dags för en god frukost på terrassen med utsikt över havet. Det känns som om tiden står still på detta rofyllda ställe.

LA DIGUE OCH ANSE SOURCE D´ARGENT

IMG_0728

Nästa resmål är ön La Digue, den minsta av de bebodda öarna. Även här råder en avslappnad atmosfär, och det finns endast ett fåtal bilar eftersom cykel är det vanligaste transportmedlet. Ett annat transportmedel på ön är oxkärrorna som sakta rullar fram som om tiden har stannat. Färden fortsätter mot en av världens mest fotograferade stränder, Anse Source d´Argent. Stranden är fantastisk!

IMG_0792

Med samma kritvita sand som vi sett innan, turkost klart vatten och vackra, stora, svarta granitblock som inramning är stranden fascinerande vacker. Färsk frukt av olika slag säljs i en enkel bar vid stranden. En palett av olika tropiska frukter på ett fat inhandlas och njuts på plats med en av de vackraste utsikter som går att få.

SILHOUETTE

IMG_0987

Färden går vidare mot det sista uppehållet på resan, Hilton Seychelles Labriz Resort & Spa på ön Silhouette som är den tredje största på Seychellerna. Vi blir hämtade vid ankomsten av personal i en golfbil och körda på en slingrande gångväg kantad av tropisk grönska och blommor – målet är en av de fina bungalows som utgör hotellet. Vår rymliga bungalow ligger direkt vid stranden.

IMG_0953

Inredningen är stilren med mörka trägolv, ljusa väggar och ljusa textiler. Badrummet är stort och luftigt med en glasdörr till en utomhusdusch inramad av mosaik. Den privata träverandan har två inbjudande vilstolar som står vända mot havet. Det blir ett kort dopp i de varma vågorna innan vilstolarna intas med slutna ögon en stund med havets brus som ljuv bakgrundsmusik.

SAKURA

Kvällens restaurang är utvald, Sakura. Ett spännande modernt fusionkök. Förrätten består av en sallad med marinerade räkor, grön papaya och koriander i spännande och harmonisk kombination. Detta följs av en fiskrätt med bland annat curry, soja och ingefära. Det är den godaste rätt med curry jag har ätit. Plötsligt öppnar sig skyarna och regnet öser ner; ett tropiskt intensivt regn. Gångarna töms snabbt på människor som söker skydd, och det blir ett hastigt avslut på restaurangbesöket. Efter ännu en dag med upplevelser för alla sinnen kryper jag ner i den stora sängen med de svala lakanen och det tunna duntäcket. Det regnar fortfarande och jag somnar till det tropiska regnets smattrande mot taket och havets rullande vågor som slår mot stranden.

Men ett regn på Seychellerna varar sällan länge, på morgonen letar sig solens strålar in i rummet. De stora glasdörrarna skjuts åt sidan och havsbrisen fladdrar i de skira, vita gardinerna. Jag andas in den friska luften, njuter av den stilla morgonstunden, och går genom den vita sanden för att ta denna resas sista morgondopp i det sköna vattnet. Efter en välsmakande frukost är det dags att prova resortens prisbelönta spa. Detta ligger i en sluttning, inbäddad i grönska med ett av de typiska granitblocken i den öppna receptionen. Jag välkomnas av Pari som ska ta hand om mig. Vi går några trappor upp till ett litet hus. Här tar Pari hand om mina fötter med mjuka händer innan jag lägger mig på massagebänken. Det doftar gott i rummet som har stora fönster åt tre håll – det känns som att ligga ute ibland slingrande, gröna växter. Paris masserande händer gör avslappningen total. Nästa sak jag blir medveten om är Pari som viskar försiktigt i mitt öra att massagen är färdig. Känner ett härligt, avslappnat välmående i hela kroppen.

LO BRIZAN BAR – SEDAN HEM

Lunchen serveras på Lo Brizan bar som ligger mellan det vackra poolområdet och stranden. Valet är enkelt – dagsfärsk fisk grillad i papper med chutney på pumpa och kreolskt ris. I väntan på fisken blir det ett glas kall champagne. Fisken kommer in och är så mjäll och god att den fullkomligen smälter i munnen, och den kreolska kryddningen gör upplevelsen total. Nedräkningen av timmarna som är kvar av denna resa har påbörjats och det är med ett visst vemod jag blickar ut över den kritvita, fina sanden som övergår i det turkosa, klara vattnet där solen glittrar. Underbart vackert! Det är dags för hemfärd och jag känner en havsbris i mitt ansikte, tar ett djupt andetag och känner hur vemodet byts ut mot lycka över att jag har fått uppleva Seychellerna – en sann dröm.

För mer information:
www.seychelles.travel

UPP
Translate »