EUROPA

SHALOM – ISRAEL VÄLKOMNAR DIG

På andra sidan Medelhavet ligger ett litet land som sällan omnämns i resesammanhang. Israel är trots konflikter med länderna runt omkring en pärla där det finns massor att utforska. Framför allt är det de två städerna Tel Aviv och Jerusalem som lockar. Förutom ett ljuvligt klimat finns det en uppsjö av spännande besöksmål.

Skyline 2

Foto: Shutterstock

ISRAELERNA ÄR ETT GLATT OCH GÄSTVÄNLIGT FOLK

Som turist blir man trevligt bemött och inte så sällan inbjuden till människors hem då de är nyfikna på oss och våra traditioner. Nu finns det få folkslag som har så många traditioner som judarna och det blir man snart varse. Undertecknad hamnade i det förlovade landet mitt under en av de allra största festligheterna, Purim, som infaller en gång om året.

Man skulle kunna likna det vid västerlänningarnas Halloween fast i dagarna fyra. Folk går man ur huse för att ekipera sig på någon av de hundratals kostymbutikerna och det är ett sus och dus utan like. Sedan bär man sin maskeradkostym tills festen är slut fyra dagar senare. Naturligtvis blir man i festyran hembjuden till en eller flera personer och på så sätt kommer man invånarna nära. Mycket nära. Oavsett vilken tid på året man väljer att besöka Israel kan man vara säker på att det inträffar något kul.

TEL AVIV

Skyline 3

Detta är staden där solen alltid skiner. Tel Aviv föddes så sent som 1909 och är den snabbast växande staden i Israel. Med en sandstrand på drygt en mil, ett otal restauranger, barer, caféer, butiker och en sjudande marknadsplats finns här allt man kan önska som turist. På senare år har Tel Aviv blivit allt ”yngre” och detta märks inte minst på alla kreativa unga människor som flyttar in. Street art är något som uppmuntras och var man än tittar får man se något roligt.

Skyline 4

För boende rekommenderas exklusiva och mycket tjusiga Hotel Montefiore men se till att boka i god tid före resan eftersom de endast har 12 rum till förfogande. Hotellet är beläget i en vacker 20-talsbyggnad och kan stoltsera med ”det där lilla extra”. Skulle Montefiore mot förmodan vara fullt är Brown Urban Hotel ett bra andra alternativ med trevliga rum och en underbar utomhusbar.

BILDER FRÅN HOTEL MONTEFIORE

Den judiska kalendern lyder endast efter sina egna lagar och det är lite förvirrande till en början. Shabbat infaller vid solnedgång på fredagen och pågår fram till lördag kväll. För oss svenskar är det som en söndag upphöjt till tio – inget arbete får utföras och alla butiker är stängda. Det är heller inte tillåtet att resa, att bära saker utomhus eller att tända och släcka eld. Eftersom elektricitet anses som en form av eld är det enligt ortodox judendom heller inte tillåtet att sätta på eller stänga av ström.

Dessa förbud får endast brytas för att rädda människoliv. Nu för tiden är många judar inte fullt så religiösa och i Tel Aviv ruckar man på reglerna en aning för besökare från andra länder. Många restauranger, barer och caféer håller med andra ord öppet med viss reservation. När Shabbaten är över på lördagskvällen öppnar allt upp igen och det blir ”business as usual”. Vår söndag är deras måndag och såvida de inte firar någon annan av sina många festligheter återgår man till vardagen.

CARMEL MARKET

En sjudande och högljudd plats för allehanda kommers. Som västerlänning blir man alldeles hänförd över den rikedom av varor som är till salu för, oftast, en billig penning. Här får alla sinnen sitt lystmäte och det är lätt att förköpa sig. Eftersom det nu var Purim var det ännu färggladare än vanligt med utklädda figurer överallt, men räkna med att man drar på smilbanden även vid helt vanliga tillfällen.

market

Restauranger finns det hur många som helst att välja mellan och i Tel Aviv är man inte så bunden till kosher som man är i till exempel Jerusalem. Som besökare är det svårt att veta vart man ska ta vägen eftersom de bästa guldkornen är ganska hemliga. Det är en god idé att höra sig för med researrangörer. Le Salon är ett makalöst ställe med helt gudomlig mat! Restaurangen har bara öppet på onsdagar och torsdagar och då är det ett liv utan like.

Boka i god tid före resan om ni vill uppleva en av Tel Avivs verkliga helhetsupplevelser. Köket är placerat mitt i den hemtrevliga och något stökiga krogen och musiken som pumpas ut ur högtalarna består av allt från Abba till inhemska schlagerdängor. När man slutat laga mat för kvällen häller kockarna ut flera kilo salvia över de rostfria bänkarna för att sedan sätta hela härligheten i brand.

Det är en syn för gudar! Andra favorittillhåll är Tapas 1, Delikatessen och Herbert Samuel, de håller alla en genomgående hög klass och även den mest kräsna gourmanden lär få sina smaklökar smekta.

JERUSALEM

Denna heliga plats är en av världens äldsta städer och har en historia som går tillbaka 4000 år. Klimatet är något kylare än Tel Aviv eftersom det ligger cirka 800 meter över havet. Jerusalem är en samlingsplats för religioner och här lever judar, kristna och muslimer sida vid sida i harmoni.

Man vid mur

Det är en smältdegel av folkslag, kyrkor, synagogor och moskéer. Den gamla delen av staden består av ett myller av gångar och kulvertar och man gör klokt i att ha med sig en guide så att man inte tappar bort sig totalt. Som kvinna måste man respektera den heliga stadens regler och klä sig därefter; långa kjolar eller byxor och inga bara axlar.

Det vimlar av religiösa besökare från alla världens hörn, inte minst ryssar som kommer i massor för att be i någon av de många och pampiga kyrkorna. Man blir fullständigt tagen av de många exotiska inslag som denna stadsdel bjuder på. Glöm inte att titta in på en av de oansenliga små matställena för en lunch på falafel och hommus, ljuvligt!

För den historieintresserade är det lätt att fastna eftersom det pågår utgrävningar dygnet runt. Detta är en magisk plats och känner man verkligen historiens vingslag. Minst ett besök till klagomuren är ett måste. Energin är mättad och känner man för det kan man skriva några rader på en papperslapp och klämma in i en springa.

I myllret av Machane Yehudamarknaden ligger den i särklass bästa restaurangen, Machneyuda. Det är lika stimmigt och högljutt som på Le Salon fast med Jerusalemtouch. Som precis allt i den här stan är det kosher på hög nivå vilket bland annat innebär att mjölkprodukter inte kan samsas med kött, så någon gräddsås till biffen lär man knappast bli serverad.

Däremot bjuds det på en härlig samling välsmakande rätter och allra bäst är om man plockar in lite av varje och kör en israelisk tapasvariant. 2009 byggdes ett alldeles nytt område i hjärtat av Jerusalem med promenadgata, butiker och ett magnifikt hotel: Mamilla. Hotellet anses vara det bästa i hela Israel och är med sin exklusiva helhet en oas för resenärer som söker det allra bästa i livet. Den gigantiska byggnaden påminner om ett av de romerska palats som en gång i tiden låg ett par stenkast bort. Pampigt och mäktigt tronar det över staden med en utsikt över precis allt en turist kan vilja se. Israeliska arkitekten Moshe Safdie har inte sparat på krutet i sitt uppförande och inredning är skapad av italienaren Piero Lissoni. Tillsammans har de lyckats skapa en harmonisk kombination av gammalt och nytt.

BILDER FRÅN HOTEL MAMILLA

Med 194 sviter och rum, flera barer och restauranger är det som en liten stadsdel i sig. Mamillas spa, Akasha Spa, håller en sällan skådad klass. Här har man fyra avdelningar som motsvarar de fyra elementen; Luft, vatten, eld och jord för att klienten ska få sig en unik holistisk upplevelse.

YAD VASHEM OCH DÖDA HAVET

En resa till Israel är inte fullkomlig utan ett besök på Förintelsemuseet Yad Vashem eller det mycket salta och välgörande
Döda Havet. Yad Vashem är unikt i sin digra dokumentation om de fruktansvärda hemskheter som drabbade runt sex miljoner judar. Bered er på tårar, men detta är något som inte får falla i glömska, alla besökare bör ta del av utställningen som omfattar miljontals dokument, foton, filmer och föremål. Museet är inrymt i ett arkitektoniskt underverk ritat även det av Moshe Safdie.

DSC_7680

Döda Havet kan fungera som balsam för själen efter en dag på Yad Vashem. Havet ligger 300 meter under havsnivå och luften är alltid varm och skön, här kan man doppa sig året om. Människor med allehanda krämpor vallfärdar hit för att få lindring och det är faktiskt otroligt underhållande att guppa som en kork medan man begrundar de konstfärdiga saltstoderna som tronar upp sig överallt.

DSC_7689

Kort sagt; Israel har många frestelser och det är lätt att dras med i det vänliga och milda klimatet som råder bland människorna, kulturen, maten och traditionerna.

Text: Eva Juhlin-Dannfelt

För mer information:
www.goisrael.se

UPP
Translate »