EUROPA

SI, SI, SICILIEN

Sicilien är mytomspunnet och fantasieggande. Medelhavets största ö bjuder på en magisk mix av vacker natur, pulserande storstäder, medeltida bergsbyar, ett rikt kulturarv, sol och bad. Och god mat!

siliclien allmän bild

Sicilien är så vackert. På ett slags vilt och otämjbart sätt som lockar och förför. Ön har en brokig historia. På grund av sitt strategiska läge i Medelhavet har den lockat besökare i alla tider. Här har romare och greker, saracener, araber, kartager, normander och spanjorer satt sin prägel. Det gör också ön säregen. Färden går först till Siciliens östkust och Syrakusa (eller Siracusa). Vi faller handlöst för det som under antiken var en av de viktigaste kuststäderna på Sicilien.

SiracusaSiracusa

Vi låter oss omfamnas av historiens vingslag; Arkimedes lär ha utropat sitt berömda “Eureka!” här och Syrakusa är dessutom Santa Lucias gamla hemstad. Att ströva runt på ön Ortigia, som är Syrakusas äldsta stadsdel, i mysiga gränder, på storslagna torg och i den charmiga hamnen är en upplevelse. För att inte tala om marknaden. Bör inte missas.

ortigia2Ortigia

Restaurangerna och kaféerna ligger också tätt bland stadens gränder; det är bara att njuta av såväl en äkta siciliansk frukost med granita (frusen fruktjuice) med grädde och en brioche som en härlig femrättersmiddag. Det är svårt att inte nämna maten när man varit på Sicilien, vi hinner knappt säga att jordgubbsrisotton är det absolut godaste vi någonsin ätit innan det är dags för apelsinsalladen, som är så ljuvlig, så ljuvlig. För att inte tala om den grillade svärdfisken.

Öns brokiga historia med olika folkslag präglar förstås också det sicilianska köket, vilket gör det så spännande idag. Ett kul tips är faktiskt att ta en matlagningslektion. Vi blir inte fullfjädrade kockar, men får en rejäl inblick i det sicilianska köket och förstår att en av hemligheterna bakom är olivolja. I massor. Så bär det av till Ragusa med sin bevarade “1700-talsatmosfär” och som numera är uppsatt på UNESCOs världsarvslista. Det är en riktig semesterpärla.

ortigia3Ortigia

Här lever vi ett avslappnat strandliv, lugnet sveper över oss och vi mår helt enkelt – bra. Här kommer man också nära lokalbefolkningen och vi njuter självklart av lokala delikatesser. Ragusaprovinsen också blivit en semesterfavorit hos italienarna själva. Men ta gärna ledigt från strandlivet en dag och besök de vackra barockstäderna Ispica och Modica som ligger i närheten. Och känner man för lite storstadsliv ska man förstås göra ett besök i Catania, Siciliens näst största stad.

cataniaCatania

Kolla gärna upp vad operan Teatro Massimo Bellini har att bjuda på. Den riktigt shoppingsugne tar sig till Sicilia Outlet Village, cirka 40 minuter från Catania. Nästa uppehåll blir Taormina, också på östkusten, är Siciliens största och mest kända turistort. Här är det miljön i sig som är den största attraktionen, förutom den grekiska amfiteatern förstås. Taormina är en liten stad som präglas av trappor, den ligger på en klipphylla 200 meter ovanför Naxosbukten (där det också finns fina stränder).

På huvudgatan Corso Umberto strosar man mellan kaféer, restauranger och butiker och när havet börjar locka är det bara att ta linbanan ned till Mazzaro för ett dopp i det stora blå. En spännande utflykt är förstås den till vulkanen Etna, Europas högsta aktiva vulkan.

CefalùCefalù

Det är en upplevelse att vistas uppe vid toppen där marken är varm och det pyser och ryker ur flera kratrar. Innan semestern är slut beger vi oss till öns västsida, till den lilla hamnstaden och badorten Cefalù. Här njuter vi av en av norra Siciliens finaste stränder och medeltida charm; trots att Cefalù är Siciliens andra semesterort har den lyckats behålla sin ursprungliga identitet.

Vi charmas av de små bakgatorna, där tvätten hänger på linor mellan husen och fasaderna pryds av smala järnbalkonger fyllda med blommor. Små barer och restauranger kantar gränderna, en del med veranda eller fönster som vetter mot havet. Piazza Duomo, torget, är omgivet av praktfulla gamla byggnader och här ligger också den mäktiga katedralen som liksom vakar över staden. Tips: här finns underbara 1100-talsmosaiker.

Ovanför katedralen tornar La Rocca upp sig, klippan där staden en gång låg, och som man absolut bör besöka. Här finns bland annat ruinerna efter ett Dianatempel från 800-talet före Kristus och två gamla fästningar – och en fantastisk utsikt över havet och de gamla stadsdelarna.

palermo1Palermo

Väl nere igen är det en sak man inte bör missa; den finurliga medeltida tvättinrättningen vid Via Vittoria Emanuele. Ett besök i Palermo är ett måste, vem fascineras inte av myterna kring maffians stad? Vi bestämmer oss för att ta tåget dit, som tar en dryg timme. Det är vanligt att hyra bil för att resa runt på Sicilien, men det går utmärkt att ta sig fram med tåg och buss också. Palermo är öns huvudstad, och här blandas nytt och gammalt, arabiskt och gotiskt, det enkla med det pråliga.

Palermo har också ett operahus, Teatro Massimo, med fantastisk akustik och spännande operarepertoar. Det finns också stränder utanför centrum, som till exempel Mondello som minner om förra sekelskiftet. Till sist: Sicilien är för många förknippat med maffian, och det är ingen myt, den sicilianska maffian finns och den kallas Cosa Nostra, som betyder vår sak. Men som turist stöter du knappast på den, så det är bara att slappna av och njuta av magin på ön.

Foto: Shutterstock

FAKTA OM SICILIEN

* Sicilien är Medelhavet största ö med en yta på cirka 25 700 km2 och med drygt fem miljoner invånare. * Palermo är öns största stad och regionens huvudstad.

* Sicilien har medelhavsklimat och ön är mycket bergig. * Sicilien erbjuder en vacker natur, genuin landsbygd och ett spännande kulturarv.

* Sicilien har en spännande historia. Här har romare och greker, saracener, araber, kartager, normander och spanjorer satt sin prägel. De olika tidsepokerna har satt sina spår både på befolkningen och på arkitekturen.

SÅ TOG VI OSS HIT

* Scandjet: www.scandjet.se * Reguljärflyg till Palermo går först via någon större stad.

FÖR MER INFORMATION:

Italienska Statens turistbyrå
www.italiantouristoffice.se

Sicily Travel Guide:
www.bestofsicily.com

BOENDE

Ragusa:
Hotel Miramare är ett 4-stjärnigt hotell omgivet av vackra sandstränder och lummig natur. Välkända attraktioner som Marina di Ragusa-stranden, Donnafugatas slott och Kamarinas arkeologiska park ligger i närheten. www.hotelmiramareragusa.com

Syracusa:
Grand Hotel Minareto är en lyxig resort som ligger framför ön Ortigia, på en udde mitt i det kristallklara vattnet. Alla rum och sviter är exklusiva privatboenden utspridda runt havsviken. Gym, spa och cykeluthyrning. www.grandhotelminareto.it

Catania:
Aga Hotel är ett designhotell som ligger i ett idylliskt område vid Catanias strandpromenad, med utsikt över klippor och det Joniska havet. Spa – och skönhetscenter finns. www.agahotel.com

Cefalù:
Hotel Riva del Sol ligger vid stranden och nära gamla staden. www.rivadelsole.com Taormina: San Domenica Palace är ett kloster från 1400-talet omgjort till charmigt lyxhotell. www.san-domenico-palace.com

UPP
Translate »