DRYCK

SKÅLA IN SOMMAREN I BÄSTA ROSÉN


Vi på First Class Magazine har tidigare berört Minuty Prestige och nu fick vår medarbetare Lottie Knutson ett tillfälle att prata med vinmakaren själv vid hans besök i Stockholm.

Klirret från roséglas slår numera svalorna som sommarens säkraste budbärare. Och sommaren välkomnas med besked när sydfranska storsäljaren Minuty Prestige 2016 nu släpps i handeln. Från slottet och vingården några minuter från Saint Tropez fraktas numera 350 000 flaskor om året till Sverige, vilket gör Chateau Minuty störst på kvalitetsroséer.

Låter det mycket? Vi säljer en miljon flaskor bara på den korta sträckan mellan Saint Tropez och Monaco, på en enda säsong, säger Francois Matton från Chateau Minuty.

Han är tredje generationens vinmakare på Chateau Minuty. Han understryker att rosé inte är lagringsviner, utan ska drickas medan de har fräschör, syra och fruktighet i behåll.

-Rosé är champagne dagtid. Våra viner passar från lunch och hela dagen, eftersom de är lätta och man mår bra av dem. Champagne kan bli lite surt för kroppen medan rödvin upplevs tungt, menar Francois Matton.

Själv dricker han Minuty Prestige till vardags, jackar upp sig till Minuty d’Or före middagen för att sedan servera Minuty 281 till maten. Prisklasserna på dessa spänner från 119 till 399 kronor flaskan på systembolaget. Den sistnämnda, Minuty 281, är ett runt och elegant vin med fina toner av bland annat persika och melon.

Familjen Matton har nyligen fräschat upp och renoverat butiken på slottet i Gassin, på Saint Tropez-halvön. De har byggt en fatkällaren och ett vinotek.

Vi välkomnar alla som vill känna atmosfären, lära känna oss i familjen, se odlingarna och förstås provsmaka vinerna, säger Francois Matton.

För mer information: www.minuty.com  www.wardwines.se

Foto: Lottie Knutson

 

Kommentera via ditt Facebook-konto

First Class Magazine är inte bara ett av Sveriges mest exklusiva livsstilsmagasin utan även den personliga guiden till de bästa resmålen, de senaste klockorna, de mest exklusiva smyckena, de dyraste bilarna och de största båtarna.

UPP
Translate »