SPA OCH SKÖNHET

SOLA SÄKERT! SKÄNK DIN HUD LITE EFTERTANKE

Nu har äntligen solen börjat titta fram och visar löfte om en nalkande sommar; med andra ord börjar det bli dags att fylla på i förrådet med solskyddsfaktor och fuktgivande krämer.

 

sol

 

Vad är det vi ska hålla utkik efter och hur påverkas vi av solen egentligen? Något som många glömmer bort är att vissa produkter vi använder varje dag kan reagera när huden exponeras för solljus. Parfym är ett bra exempel på en sådan produkt som kan orsaka pigmentförändringar. Dofter som mysk, sandelträ och lime är extra känsliga för solens strålar.

Andra produkter som många av oss använder dagligen är foundation och puder. Om möjligt, försök ge dessa semester under sommarmånaderna. Även dem kan skada huden när de exponeras för solljus, även de som innehåller SPF. När huden blir varm öppnar sig porerna och kapslar in make-upen. Detta orsakar orenheter och kan leda till blemmor eller permanenta förändringar i huden. Använd hellre BB-cream eller mineralkosmetika om du absolut måste, dessa är betydligt mycket snällare.

Tänk även på att aldrig exfoliera huden 12 timmar innan en dag på stranden, då ökar du risken för att bränna dig markant.

Den optimala solskyddsfaktorn är den som innehåller vitaminer och antioxidanter, samt skyddar mot både UVB- och UVA-strålar. Solskyddsfaktor som innehåller vitaminer och antioxidanter agerar anti-aging då solljus skapar en oxidering i huden. Detta är den huvudsakliga anledningen till att hudens åldrande påskyndas. Alltså, när du befinner dig i hudvårdsdjungeln skall du hålla ögonen öppna efter produkter som innehåller C- och E-vitamin.

 

shutterstock_130981235

 

Det finns flera typer av solskyddsfaktorer som alla agerar olika. Den mest beprövade är den kemiska solskyddsfaktorn, som tränger in i huden och släpper in begränsat med solljus. Fungerar utmärkt som skydd men kan lätt irritera ljusare hudtyper och innehåller, som namnet avslöjar, en hel del kemikalier. En annan är den fysikaliska solskyddsfaktorn. Denna är baserade på zinkoxid och titanoxid och är relativt ny på marknaden, men visar sig väldigt lovande. Den lägger sig som en hinna över huden och reflekterar bort UV-ljuset och förhindrar på så sätt att man bränner sig eller tar skada på annat sätt.

UVA är det som orsakar skador i den sk. läderhuden (det andra hudlagret). Här ligger grundorsaken till rynkor och fina linjer, olika pigmenteringar och hudens generella kvalité.

UVB tränger ner i alla hudens olika lager och är den strålning som orsakar mest skada. Dessa strålar förtjockar huden och kan i värsta fall leda till utveckling av malingt melanom etc.

Slutligen, fukt!

shutterstock_133463087

 

Solljus och värme torkar ut, så var noga med att använda aftersun-produkter. Fukt är egentligen nyckeln till välmående hud överlag, så även här rekommenderas en produkt som innehåller mycket vitaminer och fett. Exempelvis sheasmör, aloe vera samt oliv- och avokadoextrakt är
fantastiska ingredienser att hålla ett öga efter. Fulla av både vitaminer och fuktighetsbevarande ämnen.

Sola lugnt och ha en underbar sommar!

Text: Linn Enarsson

UPP
Translate »