Annons från Willa Nordic

Som ett örnbo på klippans topp

Högt upp på en smått otillgänglig klippa ligger denna tomt. Platsen har både den långa utsikten mot skärgården och den mer närliggande och detaljerade utsikten mot en mindre vik med småbåtshamn och bebyggelse. 

 

För att på bästa sätt få in denna vackra panoramautsikt och skapa exakt det boende kunden ville ha, gjordes en mycket grundlig undersökning hur den generösa detaljplanen skulle kunna utnyttjas både i höjd och byggnadsyta. Målbilden var att få till ett insynsskyddat boende i ett plan där livet levs kring en pool med uteplatser och utsikt i centrum. Lite som att bo i en stor lägenhet. Med tanke på tomtens topografi var detta inte så lätt som det först kan låta.

Ett mycket bra grundkoncept för huset fanns redan från start genom beställaren, som studerat detta noga. Lägg därtill ett stort intresse för fotografi och arkitektur, så förstår ni att jag som arkitekt fick en flygande start och de bästa förutsättningarna för ett lyckat resultat på detta utmanande projekt.

Som koncept lyfts huset upp på en sockel, och formar sig kring två innergårdar. Först, efter att ha passerat en trädgårdsport, möts man av en mindre entréinnergård med ett vackert magnoliaträd i mitten. I denna första sekvens får man förutom det lilla uterummet dessutom en första skymt av den stora uteplatsen, poolen och utsikten genom ett helt uppglasat allrum. En första teaser.

Efter att sedan gått in genom entrédörren försvinner detta för ett tag och man kommer in i en drygt 30 meter lång huskropp. Här blir riktningen mot vardagsrummets stora fönsterpartier och ljus i slutet tydlig och man går vidare i denna serie av rumssekvenser.

Två skjutpartier vid köket öppnar upp en stor öppning i fasaden, där ute och inne på sommaren blir en enhet. Köksön blir här en naturlig samlingspunkt som ytterligare knyter samman de båda delarna.

Väl ute på den stora innergården tar poolen och utsikten över uppmärksamheten helt. Här har vi trollat bort upplevelsen av räcken genom en terrassering med ett glasräcke längst ner.

Exteriört tydliggörs de båda delarna sockel och hus genom kulör och att huskroppen i vardagsrumsdelen hänger ut några meter från sockeln som visuellt ska ge känslan av att ha vuxit ur klippan den står på. Till detta arbetar vi med inslag av cederträ i fasad och undertak. Willa Nordic har specialicerat sig på att skapa unika boende med hög designgrad, vilket detta är ett exempel på. Besök gärna www.willanordic.se.

Text: Arkitekt Patrik Windisch och Mikael Torstensson
Foto: Peas and Understanding
UPP
Translate »