ASIEN

SONEVA FUSHI – MALDIVERNA

Genomtänkt lyx på Maldiverna – vi har besökt Soneva Fushi

Under 1970- och 80-talen prydde svenskfödda Eva Malmström Shivdasani de flesta av världens mest prestigefyllda modemagasins omslag. Hon var en av världens största toppmodeller, och hade dessutom ett eget framgångsrikt klädesmärke i Paris. När hon träffade sin blivande make Sonu Shivdasani började de genast drömma om att skapa sitt eget paradis, något som blev verklighet 1995 när Soneva Fushi på Maldiverna öppnade. Vi har varit där.

Soneva Fushi_Jungle-Reserve-from-sea3_low

Vi välkomnas vid bryggan av personalen som står med utsträcka armar och önskar välkommen. Resortchefen Karen Merrick följer oss till receptionen, där vi slår oss ner och får kalla handdukar och färskpressad juice. Hon undrar om resan har gått bra och förklarar hur allt går till på Soneva Fushi. Det tar inte så lång tid, hela Soneva Fushi genomsyras av konceptet ”slow life” och kan kort sammanfattas med att man gör lite som man vill, eller inte vill. Utbudet av aktiviteter är stort, men vi uppmanas att checka in i villan, känna efter och se oss omkring innan vi tar några beslut, vilket låter som en god idé.

Host goodbye by MUHA_623

Vår personliga butler kör oss i golfbil till vår enorma enplansvilla som både har privat pool och direktaccess till den kritvita sandstranden. Inte underligt att några av världens största artister har valt att förlägga sina semestrar här, det går knappast att få det mer privat.

Soneva Fushi_Crusoe_Suite_Three_Bedroom_with_Pool_Exterior

Vi tar en liten inspektionsrunda i trädgården och konstaterar snabbt att eftersom vi inte ens har möjlighet att titta ut, så har ingen heller möjlighet att titta in. Villan består av ett vidunderligt stort rum i två nivåer där sov- och vardagsrum samsas med ett mindre gästrum, ett litet kök och ett enormt utomhusbadrum med nersänkt badkar och utomhusdusch mitt i den prunkande trädgården. Insynsskyddat, givetvis.

Soneva_Fushi_Villa16_outdoor bathroom_by_Sandro Bruecklmeier

MED TANKE PÅ MILJÖN

Eva Malmström Shivdasani må ha levt ett internationellt jetset-liv i världens metropoler, men det finns en sak som hon har tagit med sig ifrån Sverige, och som hon inte kompromissar med: miljötänket. Eva har berättat i intervjuer att när hon träffade sin man Sonu så trodde han att grönt var en färg. Idag vet han att grönt, som i naturligt, ekologist och hållbart, är en livsstil och ett ansvar som vi alla har gentemot kommande generationer. Jag ska inte dra det i detalj, risken finns ju att du som läsare tror att Soneva Fushi är något slags grönt kollektiv där man äter salladsblad och pratar om framtiden, och det är så långt ifrån sanningen man kan komma. Soneva Fushi är en lyxresort på Maldiverna där man som gäst kan checka in och bara njuta i trygg förvissning om att man påverkar miljön så lite som möjligt. Några exempel måste dock nämnas, så att du förstår vad vi menar:

På Soneva Fushi serveras inte mineralvatten influget från Frankrike. Här dricker man vatten, med eller utan kolsyra, som renats efter alla konstens regler i Sonevas egna vattenreningsanläggning. Och det smakar alldeles förträffligt. Så långt som det bara är möjligt odlar man sin egna grönsaker, man experimenterar bland annat med en helt egen svampodling, och man ifrågasätter varje litet inköp utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Därmed inte sagt att det inte finns ett bra utbud av goda viner, fantastiska ostar, eller att maten som serveras på Sonevas restauranger inte håller absolut högsta klass. När man som gäst transporteras fram och tillbaka på ön, så är det i elbilar eller på någon av cyklarna som tillhör villorna. Det känns enkelt och skönt att befinna sig på en lyxresort som tänker på miljön. Nog om detta.

RESTAURANGERNA

romantic_beach_dinner1_83_614

Under vår första kväll beslutar vi oss för att inta middagen på By the Beach som dessutom är vår närmsta granne. Barfota (man uppmanas att ställa ifrån sig skorna redan när man anländer till ön och sedan inte ta på sig dem igen förrän man åker därifrån) promenerar vi bort till strandrestaurangen där borden står uppdukade bara ett fåtal meter från där land möter hav. Under stjärnhimlen äter vi mat med influenser från de japanska och koreanska köken. Vi kalasar på pinfärsk sushi och sashimi från havet och njuter av färska grönsaker från Sonevas egen trädgård.

Nästa kväll bokar vi bord på Fresh in the Garden som svävar över just nämnda trädgård och dessutom erbjuder en magisk utsikt över både havet och resortens observatorium. Här serveras medehavsinspirerad mat från det öppna köket, där de skickliga kockarna ger en föreställning från det att man som gäst anländer tills att man drar sig tillbaka till sin villa, mer än både mätt och belåten. Observatoriet får man inte missa, att stå där i mörkret och studera stjärnhimlen är en unik upplevelse.

Soneva Fushi_Star-Table-at-Fresh-in-The-Garden-Restaurant_H

Den som är sugen på riktigt goda viner ska absolut boka in sig på en vinprovning i Sonevas vinkällare som stoltserar med över 7 000 buteljer från några av världens främsta vinhus. Vinkällaren påbörjades redan innan Eva och Sonu kom på att de skulle starta en resort, det vill säga medan ön fortfarande var deras privata Robinson Crusoe-gömställe.

Alldeles intill det azurblå havet finns baren Bar(a)bara. Här ligger man bekvämt i några av de stora hammockarna eller på de grandiosa solmadrasserna och bara kopplar av, dricker en god drink eller tar något litet att äta medan en havssköldpadda eller två sakta simmar förbi. Det är även hit man går om man (och det bör man inte missa) ska bege sig ut på delfinsafari med Sonevas egen båt. Under safarin serveras det mousserande vin och underbara små tapasrätter medan man – om man har tur förstås – njuter av delfinerna.

FRUKOST DELUXE

Den som har besökt Soneva Fushi och inte låtit sig imponeras av deras frukost är antagligen trött på tillvaron. Vi har aldrig i hela vårt liv sett en större frukostbuffé! Jag har inte antalet i huvudet, men det finns så många stationer med olika alternativ att man egentligen skulle ha behövt en karta för att hitta fram. De olika stationerna ligger utspridda i små hus, det är nästan som att gå runt i en landsby. Här finns ett hus för ostar och ett för färsk frukt. Kockarna svänger ihop omeletter och äggröror vid en station, och lite längre bort kan man gå in i glassrummet (till barnens stora glädje även den öppen under frukosten) och välja mellan ett otal sorter underbart god glass. Det är nästan så att vi är frestade att säga att även den som inte bor på själva resorten bör ta ett sjöflygplan till Soneva Fushi bara för att äta frukost.

AKTIVITETER OCH SPA

bicycle_ride_83_607

Med sitt Slow life-koncept uppmanar Soneva Fushi sina gäster att bara vara. Strosa runt på ön, barfota, och känn det som att du promenerar runt i djungeln. Sola i den privata trädgården, inta någon av strändernas solstolar eller snorkla i havet. Vi rekommenderar verkligen att ta personalen på ordet och cykla runt på ön, det finns alltid något nytt att upptäcka. På kvällarna kan den som vill slå sig ner i den stora utomhusbiografen och försvinna in i filmens värld. Som om man skulle behöva det; det känns ju redan som att man befinner sig i en enda stor och vacker kuliss. Den som känner för att skämma bort sig med lyxiga spa-behandlingar välkomnas till världsberömda Six Senses Spa.

soneva-fushi-resort,-maldives---cinema-paradiso-(aerial)_83_622

Eva Malmström Shivdasani och hennes man Sonu drömde om att skapa ett paradis, och det är precis vad Soneva Fushi är. Eller Soneva-resorten, ska väl tilläggas. Förutom resorten på Maldiverna finns det även ett Soneva Kiri i Thailand. Snart öppnar också Soneva in Aqua som ska bli parets nya flaggskeppsresort.

För mer information:
www.soneva.com

Foto: Pontus Larsson samt press

UPP
Translate »