FIRST CLASS MAGAZINE

SPÄCKHUGGARSAFARI I NORDNORGE

Älska natur! Älska djur. Älska Norge. Och älska norrsken, om det bara hade velat visa sig. Jag tog mig till Lofoten en iskall januarivecka för att njuta av karga landskap och rikt djurliv.

Min kärlek till djur och natur innebär att jag utan att blinka sätter mig i en ribbåt på stormande hav en iskall januarimorgon i det norra norska fylket Nordland för att få se späckhuggare surfa på vågorna. Fördelen – jag fick se dem. Nackdelen – mina leder i händerna frös så att de var som böjda krokar i två timmar efteråt. Om det var värt det? Oh, yes. För Lofotens skönhet är svår att beskriva i ord. Dess karga klippor, dess kallt rosa och blå färger som dansar över himlen och som (om du har mer tur än jag) omvandlas till norrsken när skymningen sänker sig. Nordnorge såhär års ger känslan av en öde, nästan övergiven värld. Ett tjockt täcke av is täcker vägarna och de få bilar som ändå kör förbi åker definitivt inte till restaurangerna – för restaurangerna ekar tomma. Vädret skiftar ständigt – och det är en del av charmen här uppe.

Här listar jag fem tips du inte får missa när du åker till grannlandet med en av världens vackraste kuster.

VALSAFARI

Området runt Vesterålen och Lofoten innebär i princip att du har hundraprocentig garanti att få se valar. Åk ut med ribbåt! Det är kallt och du kan få iskalla vågor över dig och kyls ner rejält. Men det är mer äventyr. Det är inte bara valarna som tar sig nära Andenes. Kontinentalsockeln utanför kusten lockar till sig sill. Sill är mat för bland annat späckhuggare. Lagom till solen orkat sig över de snötäckta bergen kommer en stor flock som med delfiners smidighet lekfullt surfar på vågorna. När en knölval tar sikte mot djupet och det bleka solljuset reflekteras på bakfenan gör att tiden står stilla för en stund.

Att se en val som stolt visar upp sin stjärtfena på väg ner i djupet etsar sig fast på hornhinnan.

En knölval tittar upp ur havet och hälsar soluppgången.

Späckhuggarna älskar vågor och att surfa. De bjöd på en rejäl show. Himlen också.

Det är under sen vinter som späckhuggarna trivs bäst utanför den nordnorska kusten.

NORRSKEN
Jag älskar naturfenomen. Norrsken står högt på min lista. Jag har sett små bleka skuggor av vad som sägs vara norrsken så förhoppningarna är höga. Det här är nämligen en av världens mest säkra platser för norrsken. Irriterande nog är mitt bagage försenat och jag sitter i en lite för fin och lite för tunn kappa och stövlarna har höga klackar när vi ska ut och leta efter detta himlaskådespel. Vi tar oss ut till fjordar i skymningen och trots att kvällen är molnfri visar sig inte mer norrsken än en blyg liten strimma.

Om du har tiden kan du även besöka Aurora Spacecenter. Härifrån skjuts raketer upp för att undersöka rymdvädret, det vill säga solstormar. Något som i sin tur genererar norrsken. Här får du också möjlighet att lära dig mer om just norrsken. På Stave Camping finns hot tubs att hyra – men se till att boka i god tid (och ta med skumpa!). Sedan är det bara att hålla tummarna att du får ett norrsken som dansar ovanför ditt huvud i natten.

ÖRNSAFARI
Det finns som sagt gott om djur här i nordligaste Norrland. För att komma nära havsörnarna åker du ribbåt ut i den iskalla fjorden ut till örnarnas revir. Vår guide slänger ut sill och snart cirkulerar Europas största fågel ovanför våra huvud innan den med stor precision fångar sitt byte precis intill båten. Bäst tid för att se och mata örnarna är just under vintern. Vår och sommar kommer fiskebåtarna med allt fiskrens och då finns mycket mer mat att ta – på behörigt avstånd från människor.

SS17 – eller inte. Det är inte mode man tänker på när man ska ut på iskallt vatten i ribbåt i slutet av januari.

Oh, the glamour.

Havsörnarna cirkulerar runt vår ribbåt. De vet att sillarna snart kommer kastas ut.

Suddigt men ändå. Havsörn tar sill.

ROADTRIP MED DOFT AV FISK

För att uppleva naturen behöver du en hyrbil. Fascineras av det smaragdgröna vattnet som får sin färg av de vita stränderna. En av Norges vackraste vägar finns på väg från Andenes och ner på den västra sidan. Börja gärna vid Svinøya Rorbuer i Svolvær. Du sover med havet som granne och äter dig njutbart mätt på ombonade och charmiga Børsen Spiseri som förr var en butik. Mycket av inredningen är bevarad och doften av tjära hänger över dig.

Svinøya Rorbuer i Svolvær är en utmärkt utgångspunkt för din roadtrip.

Altanerna går ända ut i vattnet.

Himlens skiftningar såhär års är svårt att titta sig mätt på.

Åk längs turistvägen E10 och förundras över havets krafter som är en källa till både liv och död. Respekten för havet finns kvar, men är också en guldgruva. Den berömda skreitorsken letar sig hit under tidig vår för att leka längs kusten. Torsken torkas ofta på traditionellt vis vilket du kan se på ställningar längs med vägen. Dess speciella doft sägs, enligt norrmännen, vara ”doften av guld”. Imponerande 60 miljoner ton tas upp varje år. Torkad sägs den behålla näringsämnena i över tio år, vilket också sades vara vikingarnas egen dunderhonung när de skulle slåss mot sina motståndare.

Torsk på tork.

Doften av guld, enligt norrmännen. (Jag trodde det var olja?)

 

Det finns många platser värda att stanna till på längs kusten.

Blankis på klippor – och på vägar. Kör försiktigt.

Vattnet är nästan smaragdgrönt på sina ställen tack vare den vita sanden.

De små husen är placerade tryggt intill bergen.

Stanna till och ät älgpaj på Andøy Friluftscenter. Anspråkslös på tallriken men magisk efter en kylslagen dag. Utsikten över fjorden är en utmärkt krydda.

Älgpaj med utsikt. Lite norrsken på det här och lyckan är total.

LOFOTEN TILL HÄST

Islandshästar är ursprungligen från Norge.

När isen ligger tjock är det smidigare med hästkrafter.

Fukten och kylan gör att isen lägger sig som ett hårt täcke över gatorna, både i stan och ute på landsbygden. Att få sätta sig på en trygg hästrygg är i det närmaste en befrielse. De lugna rörelserna från Islandshästarna gör att du kan slappna av och njuta av de karga bergen som smyckas av ljusen från de små trähusen intill. Området Hov har mängder av fornlämningar, eftersom det här var platsen vikingarna först valde att slå ner bopålarna.

UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida