UTVALT FÖR DIG

STAR FOR LIFE

Lyxiga lodger och storslagen safari varvat med besök på avlägsna byskolor och information om lokalt hjälparbete. Att åka med Sydafrikaresor ger upplevelser långt utöver det vanliga. Reseyrån är även nära knuten till stödorganisationen Star for Life och dit man skänker hundra kronor per resenär.

Sydafrika 12

Måns Zelmerlöw underhåller.

När Måns Zelmerlöw och Molly Sandén äntrar scenen stiger jublet under den vita tältduken till ett öronbedövande vrål. Artisterna är ambassadörer för den svenska hjälporganisationen Star for Life som verkar för att minska spridningen av hiv
i Sydafrika. Idag är de på plats för att delta i invigningen av Cwakeme school i KwaZulu-Natal som organisationen sponsrar. Efter ett par låtar blir de avlösta av elever som med stadig röst berättar om sina liv; en del är föräldralösa, andra hiv-smittade, några har utsatts för övergrepp. Att lyssna till ungdomarnas öden, men också hopp och drömmar, är en gripande upplevelse, inte minst för de svenska turister som sitter med i publiken.

Sydafrika 1

Sydafrikaresors VD Johanna Härbst

– Så gott som alla våra Sydafrikaresenärer besöker en Star for life-skola, säger Sydafrikaresors VD Johanna Härbst efter invigningen. Det brukar vara väldigt uppskattat och många vill veta hur de själva kan bidra.

Drygt två år har gått sedan Sydafrikaresor inledde samarbetet med Star for Life. Byrån sponsrar en skola, skänker 100 kronor för varje resenär och arrangerar informationsmöten för branschkollegor och andra företag.

–För oss är det självklart att vara med och hjälpa till i de länder dit vi reser, säger hon. Det här är ett långsiktigt och seriöst projekt som verkligen gör skillnad.

Star for Life grundades 2005 av den svenske IT-miljardären Dan Olofsson. Efter att flera i personalen på hans luxuösa lodge och safaripark, Thanda Private Game reserve, hade dött i aids började han inse vidden och allvaret av landets hiv-problematik. Tillsammans med en handfull namnkunniga svenskar drog han igång Star for Life som numera omfattar ett hundratal skolor med närmare 100 000 elever.

Sydafrika 11

Star for Lifes grundare Dan Olofsson med några av barnen.

–När man ser sju ungar som bor ensamma i en hydda därför att föräldrarna har dött i aids går det inte bara att stå vid sidan av och titta på. Då måste man göra något, säger Dan Olofsson som också närvarat vid invigningen.

Från Cwakemes solstekta skolgård syns Dans nationalpark avteckna sig mot horisonten som två böljande kullar. Thanda härbärgerar samtliga ”the big five” och har flera år i rad blivit utnämnd till världens lyxigaste safarilodge. Själva campen är högt belägen långt in i parken och hit brukar Sydafrikaresors gäster komma för en eller ett par dagars avkoppling. Bland palmer och tät djungelvegetation breder en pool i vit sten ut sig och runt de rustikt inredda tälten hörs cikadornas oavbrutna spelande. Men trots behagligt lodgeliv och möten med elefanter och noshörningar är det skolungdomarna som gjort starkast intryck på många av resenärerna.

–Skolan var utan tvekan veckans höjdpunkt, säger Eva Frösén i bussen på väg mot flygplatsen i Durban. Att se de här barnens glädje och höra deras berättelser var en fantastisk upplevelse.

Text: Linda Sundgren
Foto: Sussi Lorinder

UPP
Translate »