RESMÅL OCH HOTELL

SVENSKT CORONA PASS

Det svenska coronapasset, som ska heta Gröna beviset, bedöms vara på plats i Sverige den 1:a juli, enligt Myndigheten för digital förvaltning, som tagit fram tjänsten på uppdrag av regeringen. Det rapporterar Sveriges Radio (det var tidigare sagt 1:a juni men detta har alltså flyttats fram en månad)

– Den tid som har stått till förfogande är ju minimal och det var nog ingen som trodde att det skulle här gå så bra som det faktiskt gör, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på myndigheten, till Ekot.

Gröna beviset kan användas för att underlätta resandet mellan EU-länder. EU beslutade nyligen om att vaccinationsbevis kan börja användas inom unionen från den 26 juni.

  • Från den första juli kan vi i Sverige få vaccinationspass som går att använda för resor i andra länder, enligt digitaliseringsminister Anders Ygeman.
  • EU-länderna har fram till mitten av augusti på sig att bli färdiga, men Ygeman säger till Ekot att han tror att även många andra EU-länder kommer att vara förberedda redan i starten den första juli.
  • Passen visar om du har fått vaccin, om du har haft covid 19 eller ett negativt testsvar som är max 72 timmar gammalt. Källa: Sveriges Radio
UPP
Translate »