UTVALT FÖR DIG

SYDNEYS OPERAHUS SÄLJS BIT FÖR BIT

Ja, nu är det enklare än någonsin att köpa sig en fastighet i Australien. Eller åtminstone en del av en fastighet – Sydneys operahus är bitvis till salu.

sydneyFoto: Leah-Anne Thompson / Shutterstock.com

Det är i år fyrtio år sedan danske arkitekten Jørn Utzons förmodligen mest berömda byggnad, Sydneys operahus, invigdes. Huset har blivit en symbol såväl för Sydney som för hela Australien och antas vara en av världens mest fotograferade byggnader jämte Eiffeltornet i Paris och Frihetsgudinnan i New York.

En fyrtioårig byggnad är inte underhållsfri och för att skaffa kapital till bland annat renovering har Sydney stad, under parollen ”Own Our House”, nu lagt ut kaklet på byggnadens högsta segel till försäljning. Genom detta hoppas man dra in 15 miljoner AUS (ca 90 miljoner SEK). Man kan själv gå in på operahusets hemsida och välja exakt den kakelplatta man vill ha och får då dessutom redan på vilka man får som ”grannar”. Köparna kommer inte att fysiskt äga själva kakelplattan utan ”köpet” får ses som en symbolisk handling för att visa sitt stöd.

Den förste att ”köpa in sig” var skådespelaren Hugh Jackman som gladeligen betalade eftersom han tycker det är viktigt att operahuset bevaras, delar av pengarna kommer även att säkerställa att operahuset kan fortsätta att arrangera kostnadsfria evenemang för allmänheten.

shutterstock_85876897

Hugh Jackman – nybliven ”delägare” i Sydneys operahus.
Foto: Helga Esteb / Shutterstock.com

Så, den som är sugen på att äga en bit av denna världsberömda byggnad är bara några klick bort. Vi vill dock varna för beslutsångest, det finns nämligen 125 000 kakelplattor att välja mellan…

För mer information (och köp?):
ownourhouse.com.au

UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida