Annons från Globe Marketing

THORSKOGS SLOTT – SAGOSLOTT I VÄSTSVERIGE

First Class Magazines Åsa Larsson tipsar om de perfekta hotellen att fira in det nya året på.

På Österlen finns ett magnifikt slott med tinnar och torn och svenskproducerad champagne av bästa kvalitet som har lagrats i egna källarvalv. I Roslagen njuter man i bubbelpoolen med utsikt över hav och horisont och ett glas mousserande i handen. Ett törnrosaslott i Bohuslän arrangerar provningar av den ädla drycken i anrika Jägarsalen från 1600-talet och i Hälsingland kan man, om man har tur, bli bordsgranne med självaste Monsieur Taittinger. First Class Magazine har besökt fyra vitt skilda svenska smultronställen som har bubbel i glasen.

THORSKOGS SLOTT
– ett sagoslott i Västsverige

thorskogs 1

På en höjd med Göta älv slingrande nedanför ligger Thorskogs Slott, ett vackert Törnrosaslott i engelsk renässansstil. Här har celebra gäster såsom George och Barbara Bush, Michail Gorbatjov, John Major och Benazir Bhutto bott. Och många svenskar känner igen det från några säsonger av ”Stjärnorna på Slottet”.

Det första som möter när man stiger in är den enorma eldstaden i entrén. Brasan tänds redan på höstdagjämningen och sprider sin välkomnande och trivsamma björkvedsdoft fram till vårkanten. För att kunna ta emot gästerna på ett personligt sätt finns ingen receptionsdisk, utan i stället ett stort vackert engelskt skrivbord i gammaldags stil.

– Vår tanke är att inte ha prägeln av hotell, utan vi vill att alla ska känna som att de kommer hem till någon när de är hos oss, berättar Lena Jonsson, som tillsammans med sin man Tommy tog över slottet för 28 år sedan. I dag är Lena ensam ägare eftersom hennes make nyligen gick bort.

DETALJERNA ÄR VIKTIGA

Granen foto Lisa Nestorsson

Slottet är från slutet av 1800-talet och inrett i varm och smakfull stil med antika möbler, äkta mattor, antikviteter och mycket konst på väggarna. Lena har en särpräglad känsla för inredning och ingenting lämnas åt slumpen.

– De som arbetar på Thorskogs Slott lär sig att tända levande ljus, puffa kuddar och byta glödlampor. Detaljerna är minst lika viktiga som helheten, skrattar Lena och berättar att de får mycket beröm för den ombonade atmosfären.

– Många kommer hit för lugnet och den vackra miljön, både inne och ute. Vi har ingen bakgrundsmusik, saknar tv på rummet och slottet är omgärdat av en välskött engelsk park med rhododendron, azaleor och glänsande vita pekingankor som spatserar omkring på ägorna. Till parken gränsar fyrtio hektar mark samt Svartedalens naturreservat.

MAT MED KLASS

Julkuvert Lisa Nestorsson

Maten som serveras är klassisk med mycket twist och köket har fått omnämning i både White Guide och utsetts till Silverkrog i Sveriges Bästa Bord. Middagen inleds alltid med att kockarna kommer ut och presenterar menyn personligen.

– Vi krigar för att kockarna ska vara i matsalen så mycket som möjligt. De är kungar och vi vill att de har den personliga kontakten med gästerna. Våra kockar får mycket uppskattning, berättar Lena.

NYÅR, CHAMPAGNE OCH BRÖLLOP

BrudskÜl pÜ slottsgÜrden av Paulina Westerlind

Nyårsfirandet på slottet pågår i två dagar och är mycket populärt. Många kommer tillbaka år efter år och har med tiden lärt känna varandra. Lena förklarar hur det brukar gå till:

– Vi gör lite extra för gästerna då med champagne på rummet och vi ser till att de kommer ut i vår vackra natur. Under en gemensam promenad får de soppa i Skogsgläntan och lite senare serveras en femrätters Sylvestermeny under kristallkronorna i Orangeriet. På tolvslaget blir det fyrverkerier i parken.

IMG_1917

I februari–mars kommer programmet att innehålla champagnehelger med provningar i Jägarsalen. Då lotsar restaurangchefen Claes Carlsson gästerna genom den ädla dryckens värld. Efteråt har vi en fyrarätters slottsmiddag genomgående anpassad för champagne. För att förkovra sig reste Claes nyligen till Champagne och besökte bland annat företaget för slottets huschampagne Pol Roger, ett av de sista familjeägda champagnehusen.

– Vår ambition är att ha hög kvalitet genomgående på våra champagner, säger Lena.

Thorskogs Slott har 40 rum och är beläget ca. 35 minuter norr om Göteborg.

För mer information:
www.thorskogsslott.se

 

UPP
Translate »