EUROPA

TOSCANA – EN BIT AV PARADISET

Böljande, bördiga kullar där lummiga ekdungar ackompanjeras av vinfält som tar sällskap av medeltida byar och städer. Kultur och historia som finns i sådant överdåd att det är svårt att ta in. Det finns skäl många skäl till att älska Toscana.

Doften av rosmarin ligger tung intill de medeltida stenhusen som en gång fungerade som fästning. Blåregnet slingrar sig uppför stenmurar och träställningar som ramar in terrasserna intill varje hus. Solens första strålar smeker dimman över bergen och nej, det är inte så vackert som det låter. Det är vackrare. Det är den här sortens scenarios som lockar människor från hela världen till Toscana – vilket gör att drömmen om ett hus här kostar miljonbelopp. Det gör att de flesta besökarna oftast åker hit ett par veckor varje år för att uppleva Toscanas skönhet och smeka gommen med både vin och utsökt mat.  Men det finns andra alternativ till drömmen om ett hus, som Borgo di Vagli, där vi bor i några dagar. Här kan du köpa ett delägarskap som ger dig tillgång till ett alldeles eget litet paradis där små medeltida hus och en restaurang, en pool och total avskildhet lockar delägare från hela världen. Det är enkelt att förstå varför. Stjärnarkitekten Fuvlio de Rosa har återskapat byn med stor respekt för dess historia och material.

Toscanas vackra landskap förtrollar och får dig att sänka axlarna. Precis som det ska vara på en bra resa

Du befinner dig mitt i Toscanas hjärta, på en av världens mest undersköna platser. Den strategiska placeringen fick dåtidens generaler att le av välbehag. Det gör vi också, men inte för att vi kan spana efter fiender, utan för att utsikten sträcker sig långt bort, där ett ensamt kyrktorn är det enda som bryter de böljande kullarna. Med tanke på läget är det här även en perfekt utgångspunkt för att utforska omgivningarna. Antingen med vandringskängor eller med bil. Städerna Firenze, Lucca och Pisa ligger nära tillhands, men det finns mer att upptäcka. Det här är renässansens högborg där varje liten by fått en vänlig snärt av historiens vingslag. Via slingrande vägar där ett och annat vildsvin kalasar de stora, saftiga ekollonen, når du Cortona. Här möts du av charmiga kaféer och stämningsfulla restauranger. Vi kliver in på La Buccacia där den karismatiska ägaren Romano välkomnar oss med livliga gester och ett pärlband av smakupplevelser från menyn som snabbt får oss att förstå varför hans restaurang är omnämnd i Guide Michelin.

La Buccacias ägare Romano förbereder våra förrätter med kärlek

Väl tillbaka planerar vi redan för nästa dagsutflykt. Dagen börjar vid poolen som ligger inbäddad i grönska högst upp i det lilla samhället. Sedan avnjuter vi en frukost med nybakat bröd, lokal pecorino, hemgjord marmelad och en espresso innan vi tar oss ut i Toscanas landskap. Det vackra klostret Abbaia di Monte Oliveto Maggiore, exempelvis. Munkarna som bor där kör vänligt ut oss från kyrkan när de vill be och vi tar oss istället vidare till byn Chiusure för lunch. Hela byn är pyntad med kronärtskockor – i keramik, formade som krukor, som målningar på väggarna. Vi får snart förklarat för oss att en stor skördefestival till kronärtskockornas lov hålls varje år. Nu är det däremot de första, spröda bondbönorna vi festar på tillsammans med den obligatoriska pecorinon på den lilla restaurangen Locanda Il Paradiso. Deras kalvlever invirad i fett blir också en av lunchens höjdpunkter.

Vi tar oss vidare till vårt nästa boende, Podere Panico, en gammal olivfarm som Fuvlio med kärleksfull hand och utsökt känsla för material och historia förvandlat till en 800 kvadratmeter designad dröm, där alla tänkbara krav på lyx blir tillfredsställda.

En mycket inbjudande terass på Podere Panico med en fantastisk utsikt.

Det gör nästan ont att veta att vi ska behöva lämna den här platsen. Det här är den toskanska drömmen förverkligad. Huset jag blir inhyst i ligger i etage, har en stor brasa, ett eget gym och en designad infinitypool vars utsikt sträcker sig långt över Toscanas dimhöljda kullar denna morgon. Därefter möter mig doften av vedugnsbakat bröd i huset intill, uppskuret av en kock som hyrts in bara för oss. Podere Panico har totalt 14 sängplatser vilket gör det här till en ultimat plats för vänner eller en familj.

Infinitypoolen vars utsikt sträcker sig långt över Toscanas dimhöljda

En bit bort skymtar Siennas kyrktorn som träffas av de varma solstrålarna och det blir också dit vi åker, i ett ljus som renässanskonstnärerna skulle kunna döda för. Siennas katedral med sin speciella färguppsättning med svartrandiga stolpar är en naturlig samlingspunkt. Museet intill kyrkan berättar historien om det våldsamma jordskalvet som drabbade regionen och det varsamma arbetet med att återställa alla de kulturskatter som skadats. Vi tar oss vidare till det ikoniska torget där både stadens invånare och turister samlas runt de många vattenhålen samtidigt som de njuter av solens sista strålar som letar sig ner på torget. Väl tillbaka i vårt eget lilla paradis njuter vi av en rejält tilltagen italiensk måltid samtidigt som solen sänker sig över den smärtsamt vackra omgivningen.

Vår sista italienska måltid som vi tar med oss hem i sinnena.

Vi kommer att återvända, och drömmen finns kvar – att få en egen plats i detta paradis på jorden.

För mer information:

clubborgodivagli.com

poderepanico.com

UPP
Translate »