EUROPA

UPPER HOUSE HOTEL

Att sova med huvudet i molnen, i ljuvliga och alldeles nya sängar, är en ynnest som alla människor bör få uppleva minst en gång i livet. First Class Magazine kan ännu en gång ledsaga er till ett hotell som bjuder på det där lilla extra.

 

Svit-Trappa

 

Sveriges andra största stad Göteborg har förärats med ett nytt och lite udda hotell. Högt uppe på det välkända Gothia Towers (där man serverar Sveriges i särklass läckraste räksmörgåsar) har man nu byggt till sju våningar av glas. I hörnet har man även monterat en glashiss som går i svindlande fart uppåt medan man tittar ner över nöjesparken Liseberg. Eftersom denna nya femstjärniga satsning är en separat del av Gothia-gruppen är det bara som gäst på Upper House man har tillgång till våning 18 – 25. Man kan få tillträde som utomstående om man bokar en middag på den mycket exklusiva restaurangen eller en behandling på hotellets fantastiska spa.

 

Svit-Plan1

 

En solig tisdag i september anlände First Class Magazines utsända till detta ”loft” av glas. Redan i foajén på Gothia Towers blev jag mottagen som en VIP av en värd från Upper House, som med ett specialkort fick hissen att sväva upp till våning 25 där receptionen ligger belägen. När man kliver ur hissen känns det som om man har kommit till himlen; allt är vitt och ljust och mycket fräscht. Samtliga i personalen bär stiliga ljusgrå kostymer och det är lätt att missta dem för eleganta konferensdeltagare.

– Vi tycker det är snyggt och enhetligt att alla bär samma slags kläder, berättade hotellchef Nina Fors som under ett par timmar gav en proffsig rundvandring i de sprillans nya lokalerna.

 

Svit-Plan2

 

Upper House stoltserar med 60 snygga rum och alla har generöst tilltagna ytor, det minsta rummet är 30 kvadratmeter stort. Juvelen i kronan är hotellets Grand Executive Suite som ligger på hela 150 kvadratmeter och består av två våningar förbundna med en läcker spiraltrappa. Vi fick äran att bo i ett av de större rummen och det var en fantastisk upplevelse från början till slut. Från sängen har man utsikt över hela Göteborg (känns det som) och man ligger gärna kvar en stund på morgonen och bara blickar ut över staden.

FÖRSTA SPA-GÄSTEN

Spa-Stolar

Eftersom Upper House är precis nyöppnat var jag en av de allra första gästerna. Helgen innan hade man ställt till med stort kändiskalas men nu är det alltså dags för oss vanliga dödliga. När visningen av hotellet var överstökat visades jag till den rymliga och inbjudande spa-avdelningen där jag fick klä om till badrock och tofflor. Därefter fördes jag in i ett stort hamam med plats för fler personer. Nu var jag ju den första klienten någonsin och blev då något av en försökskanin. Inte mig emot, för den upplevelse jag fick av spats skickliga terapeut Antonia var en ren och skär njutning. Hon skrubbade, skummasserade och tvättade håret på mig så att både hon och jag var genomblöta. Även för henne var det första gången hon utövade detta mästerstycke på en person som inte var ”in-house”. Antonia berättade att alla terapeuterna har gått kurs hos en sann turkisk hamam-mästare så det var inga konstigheter mer än att jag i mitt stilla sinne undrade hur tjejerna ska orka ge hamam till flera människor på raken; det är ett slitsamt jobb! Noteras kan att detta är Göteborgs första hamam och man behöver inte vara gäst för att boka den eller någon annan skön behandling på Upper House Spa & Relax.

Efter avslutad skrubb vacklade jag ut i spat där allting gnistrar och blänker, nytt som det är. Här finns tre rymliga bassänger med 30 kubikmeter vatten i vardera vilket i runda tal blir en nätt liten summa av 90 ton vatten. Marie Nilsson som är spa manager berättade att de fick förstärka lokalt runt poolerna med betong, stål och kolfiber, och glastornet i sig utgör en motvikt till de tunga vattenmassorna. Ett dopp i utomhuspoolen med botten av glas är en svindlande upplevelse. Att se marken 50 meter under sig lär decimera antalet badare och skilja de modiga från de fega. Gissa om det kommer bli festligt när konferenserna har kommit igång ordentligt! För de som väljer det trygga framför det vågade finns det alltså två andra bassänger att tillgå. Den ena har starka jetstrålar så man kan träna simmusklerna, medan den andra har något varmare vatten och en ställning där man kan sträcka ut sig utan att sjunka.

Ett tips är att pröva alla bassänger följt av en eller ett par härliga iskalla ”bucket showers” och sedan sätta sig tillrätta i den stora fräscha bastun som doftar härligt av nyfällda träd. Ytterväggen är förstås av glas och det är en annorlunda känsla att sitta där i hettan och blicka ut över Göteborg.

DOFTEN AV FRAMTIDA MICHELINSTJÄRNOR

Mat-3_Jimmy_Millblad-Gothia_Towers

När man som hotellgäst känner att man är färdig med allt vad spa innebär, kan det vara en idé med en liten tupplur på rummet innan man beger sig till matsalen som även den ligger på våning 25, för här sitter man sedan länge och njuter att allehanda läckerbitar.

Restaurangen på Upper House är nämligen inte som andra krogar. Här serverar man endast en sexrätters avsmakningsmeny som tillhör det absoluta toppskiktet av fine dining. Den skiljer sig något från kväll till kväll då kökschefen väljer att komponera menyn efter dagens råvaror, och då allra helst det närodlade. Att det är sex rätter stämmer inte riktigt då det hela tiden tillkommer små ”extrarätter”, något som verkligen uppskattades av undertecknad. Den ena lilla delikatessen efter den andra smekte gommen och efter varje munsbit tänkte man att det nog inte kan bli bättre än så här! Men det blir det, igen och igen. Med väl inövad skicklighet blev jag serverad den ena lilla lyxrätten efter den andra av Oscar. Han är en ung man från Stockholm som har en sällan skådad kännedom om vin, och det behövdes verkligen denna afton med det digra vinpaketet som serverades tillsammans med menyn. Läckert nog var även restaurangpersonalen klädd i den enhetliga ljusgrå kostymen!

 

Mat-13_Jimmy_Millblad-Gothia_Towers

 

Nästa morgon, efter att motvilligt ha slitit mig ifrån rummet, och framför allt sängen, hade jag en träff med Krister Dahl som är Executive Chef för samtliga restauranger på Gothia Towers. Bakom sig har han fyra OS-guld i matlagning (något han för övrigt är ensam om i världen) och vid årsskiftet lämnade han sitt uppdrag sedan åtta år som lagledare för kocklandslaget. Krister menar att Upper House är det moderna värdshuset, fast i en klass för sig, och målet är att göra sig väldigt intressant för Guide Michelin. En stjärna eller två skulle pigga upp.
Det som fångade mitt intresse alldeles särskilt var den lilla trädgård som är anlagd på taket, närmare 80 meter över marken. Krister berättade att de redan nu kan servera små primörer och att planerna på att bygga ut trädgården till nästa säsong ligger på ritbordet. Växthus finns också med på agendan.

 

Mat-5_Jimmy_Millblad-Gothia_Towers

 

– Nästa år blir trädgården mycket större och dessutom kommer vi ha några bikupor så vi kan servera vår egen honung.
Bikupor! Det visar sig att bin kan husera upp till 100 meter över marknivå och en kupa kan producera så mycket som 25 kilo honung. De kuporna lär utan tvekan bli Sveriges högst belägna.

Efter ett härligt dygn lämnade jag det exklusiva Glastornet, varm i själen av superb service, logi, mat och spa. Lyckliga äro de som till Upper House sig får bege!

För mer information:
www.upperhouse.se

Text. Eva Juhlin-Dannfelt Foto: Upper House Hotel

UPP
Translate »