ASIEN

UPPLEV VIETNAM

Det hänförande landskapet i detta vackra land är en av anledningarna till att Vietnam börjar bli ett intressant resmål för besökare med lite koll.

Vietnam - yellow flower (DSC_1019)

Vare sig det handlar att utforska marknader, restauranger och stränder i Hoi An, blicka ut över havet från de orörda öarna i Con Dao och Ninh Van Bay, eller helt enkelt bara ta en lugn båttur genom de flytande marknaderna och byarna i Mekongdeltat – Vietnam levererar!

KINESER, KHMERER OCH FRANSMÄN har alla lämnat avtryck i den vietnamesiska civilisationen. Cham-civilisationens monumentala arkitektur kontrasterar mot eleganta franska boulevarder och ett något udda historiskt arv finns att upptäcka i Chu Chi-tunnlarna i utkanten av Saigon. Under Vietnamkriget fungerade tunnlarna som bostäder åt en grupp gerillasoldater.

En semester i Vietnam är ingalunda komplett utan att smaka på lokala delikatesser, som de berömda Pho Noodles till exempel. De tillagas i en uppsjö varianter och är alla oförglömliga på sitt sätt.

Något som är karaktäristiskt för den vietnamesiska vardagen är den frenetiska energi som de företagsamma invånarna alla verkar besitta. Det råder alltid full aktivitet, från bonden i sin hjälm tampandes på en cykel lastad med ankor till affärsmannen på en a xe om (mopedtaxis) bönpall.

Vietnam - Fusion Maia view from main lodge (DSC_1320)

Mil efter mil av vackert kustlandskap och orörda stränder och en gästfrihet som slår det mesta gör Vietnam till ett helt oemotståndligt resmål, särskilt med tanke på att några av södra Asiens vackraste semesteranläggningar ligger gömda här. Två exklusiva hotell finns att välja på för de lyckliga besökare som har planerat sin semester hit, Six Senses Ninh Van Bay och The Nam Hai.

I en dramatisk vik i utkanten av Nha Trang ligger Six Senses Ninh Van Bay med sina 58 villor omgivna av karga klippor, kritvita sandstränder och pampiga berg i bakgrunden. Samtliga villor erbjuder privat pool – några med direkt tillgång till stranden. Water Villas ligger på klippkanten med utsikt över revet vilket passar besökaren som har en vurm för havet. Från dessa fantastiska terrasser kan man hoppa i och snorkla utan att lämna sitt personliga semesterboende. Lite högre upp på sluttningarna ligger Spa Suite Villas med sina exklusiva ångbastun och in-house spa-behandlingar. Många av villorna på klippan nära Six Senses Spa har personliga spa-sviter. Villorna är alla rikt utrustade och mycket rymliga med två stora rum. Välj mellan terrass eller ett generöst soldäck.

Vietnam - Hoi An lamp shop night (DSC_1336)

Tio minuters bilresa från staden Hoi An ligger anläggningen Nam Hai med sin iögonfallande minimalistiska design. Denna resort som enbart består av villor vetter mot Kinesiska havet med sina gyllengula sandstränder, en harmonisk mix av vietnamesisk kultur och modern design. Nam Hai har 60 tvårumsvillor, alla med trädgård som vetter ut mot havet. Utöver detta erbjuder de 40 ”Pool Villas” med upp till fem sovrum. Alla dessa har privat pool och boytor i en mycket exklusiv och noga utvald design. Poolvillorna har dessutom extra service – såsom privat butler, flygplatstransfer, tvättservice, afternoon tea och cocktails före middagen mellan kl. 18.00 och 19.00 dagligen – för att nämna några. Här finns två restauranger, spa, lekklubb för barnen och upplysta tennisbanor. Conciergen bokar mer än gärna golftider på två av landets bästa banor som båda ligger ett stenkast bort.

Vietnam - Halong Bay fisher woman (DSC_2054)

Nha Trang är ingen stad som direkt fastnar i minnet medan Hoi An har en helt annan dragningskraft. 1999 kom staden med på UNESCOs världsarvlista och har sedan dess haft en framträdande position. Innan fransmännen anlände ansågs Hoi An vara Vietnams ”fönster mot världen”. Bland de diskreta bakgatorna kan man hitta exklusiva handlare från Asien och Europa som har lockats dit av silke och porslin av allra högsta kvalitet. Ett hett tips är att välja sitt boende på stranden i Nam Hai där man smidigt kan ta sig in till downtown Hoi An för att flanera utmed floden, shoppa bland de spännande marknaderna eller få en klänning eller kostym uppsydd. Staden har många restauranger, gamla byggnader, hantverksbutiker och gallerier där lokala konstnärer ställer ut sina verk. Vill man åka på utflykt rekommenderas ett besök till Cham-ruinerna i My Son eller till det känsloladdade minnesmärket över byborna i My Lai som mördades i massor under Vietnamkriget.

Uutanför landets södra kust ligger skärgården Con Dao, en makalös och naturskön destination där fler än 80 procent av öarna ingår i en marin nationalpark. World Wildlife Foundation har hållit till i området det senaste decenniet för att etablera en långsiktig satsning för att skydda och övervaka landets viktigaste häckningsplats för havssköldpaddor. Bland övriga ovanliga havsdjur återfinns den sällsynta dugongen som närmast kan liknas vid en sjöelefant.

Vietnam - man w flowers (DSC_1327)

Den största ön heter Con Son, även känd som Iles Poulo Condore. Ön koloniserades redan på 1500-talet av europeer och ytterligare ett par hundra år senare av brittiska Ostindiska Kompaniet. Detta har bidragit till att Con Son har en rik och spännande kulturell såväl som politisk historia. Under det franska styret var ön en straffkoloni för motståndare till den franska kolonialismen och många av Vietnams revolutionära hjältar har suttit inspärrade här. Ända fram tills dess att amerikanska trupper anslöt sig till den sydvietnamesiska regeringen (som lyckats återerövra Con Son från fransmännen) var ön ökänd för misshandel och tortyr. De många fängelserna, som numera bara är övergivna skal, ligger strödda bland välansade trädgårdar och exklusiva franska villor. Idag har Con Son en sömnig atmosfär med flera underbara stränder i en vacker och orörd terräng. Con Son når man på 45 minuter med inrikesflyg från Saigon.

Six Senses Con Dao var första resort att byggas på Con Son. Än idag är hotellet i särklass det lyxigaste boendet på hela ön med sina rymliga villor som ligger utmed den långa vita stranden, skyddade från insyn av lummig grönska. Med sin moderna arkitektur smälter hotellet in i omgivningen på ett synnerligen harmoniskt och elegant sätt. Man har verkligen ansträngt sig för att ta tillvara den naturliga skönheten och såväl som byggmaterial och färger smälter sömlöst in i omgivningen.

De 50 poolvillorna (med ett, tre eller fyra sovrum) har alla generösa terrasser som vetter mot havet. Samtliga hus har wi-fi, kaffemaskin och andra nödvändigheter samt badrum med havsutsikt både inom- och utomhus. För den som vill ha det där lilla extra erbjuds CD/DVD och iPod-docka med Bose ljudsystem. Mekongfloden anses vara en av Asiens vackraste floder, men den är också en av de livligaste. Från ursprunget i Tibet löper floden ända ner till Mekongdeltat i södra Vietnam och här odlas tillräckligt med ris för att försörja hela landet. I centrum ligger Can Tho som är en livlig stad ett stenkast från regionens finaste flytande marknad där lokalbefolkningen dagligen flockas för att utbyta varor och tjänster.

Vietnam - fishing village (DSC_1361)

En liten kryssning upp för floden – “Den förlorade civilisationen” – på båten The Jahan löper genom Mekongdeltat från Saigon (Ho Chi Minh City) till Siem Reap i Kambodia som är hemvist för den stora turistattraktionen Angkor Wat. En tur nedför floden går under namnet ”Pearl of the Orient” och här får gäster, förutom det lyxiga livet ombord, uppleva det sjudande livet mitt i deltat där man erbjuder små utflykter med oxvagn, sampan, cykel, trehjuling och jolle för att ta del av flytande marknader, djungel, tempel och byar. The Jahan har 26 utsökta hytter, salonger och sviter med jacuzzis. För sina passagerare erbjuder The Jahan det bästa och mesta i aktivitetsväg; pedagogiska föreläsningar, lektioner i Thai Chi, cocktails i solnedgången, spa-behandlingar, gym med ångbastu, dansuppvisningar medan middagen serveras, privata utflykter i land och mycket mer.

Slutsats – Vietnam är ett väldigt intressant och exklusivt resmål. Vi rekommenderar att ni passar på att åka nu innan landet har blivit alltför exploaterat.

Text: Nils Aspelin
Foto: Samira Wingårdh-Waenerlund

För mer information:
www.vietnamtourism.com
www.sixsenses.com
www.thenamhai.com
www.selectcollection.se

UPP
Translate »