MAT OCH DRYCK

VÄRLDENS DYRASTE VIN

739580-penfolds-039-2004-kalimna-block-42

I Australien  har ett av världens finaste viner från det kända vinhuset Penfolds mött några av Australiens skickligaste och mest välkända konstnärer.

Resultatet har blivit en vin- och konstupplevelse som döpts till The Ampoule och säljs till priset av drygt en miljon svenska kronor per flaska. Men då ingår också att Penfolds chefsvinmakare, idag välkände Peter Gago, vid tillfället för öppnandet reser vart som helst i världen för att genomföra ett ceremoniellt öppnande av vinet åt ägaren. För detta behövs ett speciellt framtaget verktyg i silver och Peter Gago håller också ett litet anförande om man så önskar där han berättar om vinet och konstverket.

Istället för i en traditionell flaska förvaras vinet i en hermetiskt tillsluten glaskapsel kallad en ampull som omsluts av ett avancerat konstverk. Konstnärer från samma region i södra Australien som Penfolds ligger bakom utformning och tillverkning av the Ampoule.

Glasskulpturen som omsluter vinampullen är handblåst av internationellt kände glaskonstnären Nick Mount. Han har format ett koniskt, långsträckt lod av transparent grått glas med en rubinröd ”trådrulle” som topp. Glaslodet balanserar i ett specialtillverkat skåp av eukalyptusträ signerat möbelhantverkaren Andrew Bartlett. De dyrbara detaljerna i metall är tillverkade av den australiensiska designern Hendrik Forster. Själva ampullen som håller en vetenskaplig kvalitet för att kunna lagra vinet i en perfekt miljö är konstruerad av den erfarne glasblåsaren Ray Leake.

Vinet i The Ampoule är det berömda samlarobjektet 2004 Block 42 Kalimna Cabernet Sauvignon som har prisats i hela världen och år 2011 tilldelades maximala 100 poäng av den berömda amerikanska vinkritikern James Suckling. Vinet kommer från vingården Block 42 som planterades under 1880-talet på Penfolds egendom Kalimna i Barossa Valley. Dessa vinstockar är idag ett nationellt kulturarv då de anses vara världens äldsta aktiva planteringar av Cabernet Sauvignon och pre-phylloxera. Trots att Block 42 producerar extremt hög kvalitet under nästan alla årgångar släpper Penfolds mycket sällan single vineyard-viner från området då avkastningen är mycket låg.

Eftersom vinet är hermetiskt tillslutet i sin glasampull kan inget störa dess utveckling och problemet med att det skulle bli korkskadat finns ju inte heller. Penfolds bedömning är att man utan vidare kan lagra vinet i upp till 30-40 år.

– The Ampoule har tillverkats i endast tolv exemplar, varav tio stycken är tillgängliga på världsmarknaden. Tre av dessa har tilldelats Europa. Sverige är en viktig marknad för Penfolds och vi är angelägna om att the Ampoule ska vara åtkomlig för eventuella svenska intressenter. Svenskar har samma möjligheter att komma över The Ampoule som andra köpare i världen, säger Anna Andrée Jeppe som är Stockholmsbaserad europeisk marknadschef för Penfolds.

The Ampoule hade världspremiär i juni i år i Moskva och lanseras nu successivt i olika delar av världen. Företaget Penfolds grundades redan 1844 och är en av de största och mest välkända australiensiska vinproducenterna.

UPP
Translate »