MAT OCH DRYCK

VIN TILL JULENS ALLA TILLFÄLLEN

En perfekt gå bort-present men också en trogen tjänare till julhelgens middagar. Vi pratar såklart om vinet. I takt med att allt fler väljer gröna maträtter till julbordet har de klassiska röda vinerna blivit utbytta. Så behöver det dock inte vara. 
Ett säkert kort är att välja mångfacetterade viner. Champagne är exemplevis en utmärkt kombination till skaldjur och en Riesling gifter sig väl med Janssons frestelse, sill och lutfisk. Rödvinet tar med fördel plats även på det moderna julbordet. Brysselkål och vegetariska pajer i alla dess former matchas nämligen bäst med ett torrt fruktigt och mjukt rött vin samtidigt som den vegetariska lasagnen passar utmärkt med ett lite kraftigare klassiskt vin från Brunello.

 

Vegetariska valmöjligheter på julbordet har varit med ett tag men vi ser att trenden håller i sig och dessutom växer sig allt större. Vegansk sill, kålsallader och vegetariska pajer är maträtter som blir vanligare att servera.Att välja vin till julbordets redan stora utbud är inte enkelt. Genom att utgå från viner som passar både kött, fisk och vegetarisk mat behöver det dock inte bli så komplicerat. First Class Magazine har fått följande tips av The Wine Company för moderna julbordet:

Champagne Veuve Sainte Dorée Grande Fascination – Brut, Champagne AC

En elegant champagne för våra mest minnesvärda ögonblick och oförglömliga upplevelser. För de tillfällen i livet när en pärlande champagne är det enda rätta. La Fascination är en förstklassig champagne med en generös mousse och mogna, uttrycksfulla aromer. Ett vin med stor finess och komplexitet.
Passar till: Salta, feta snacks eller fisk och skaldjur. Utmärkt som aperitif – att inleda eller avsluta middagen med champagne är alltid ett säkert kort. Pris: 269 kr  Artikel-nr.: 907101

Von Felsenheim Riesling Dürkheimer Feuerberg – 2017, Trocken, Pfalz, Tyskland

Det är de unika jordarna som ger vinerna från Pfalz sin omisskännliga karaktär. En av regionen största klassiker är givetvis Riesling. I Von Felsenheims version växer druvorna djupt rotade i sandiga stenjordar. Det ger ett vin med en mångfacetterad, aromatisk doft och en särskild fyllighet i gommen. Passar till: Janssons frestelse, lax, lutfisk, sill, vitt kött och olika typer av kål.  Pris: 119kr Artikel-nr.: 992737

Premium Rotspon Winter Edition – 2016, Pays d’Oc IGP

Vinterutgåvan av den omtyckta Premium Rotspon ser inte bara imponerande ut – även innehållet i flaskan är något alldeles extra! Vid den här tiden på året, när dagarna blivit kallare, vill vi nämligen ha kraftiga, fylliga aromer. Vinet har en intensivt fruktig doft av mörka körsbär och en fin kryddighet. Det är harmoniskt och mjukt med en fyllig vaniljton i gommen som kompletterar den mättade frukten. Perfekt för kalla vinterkvällar. Passar till:Vegetariskt t.ex. paj, julskinka, köttbullar, prinskorvar, rökt kalkon, brysselkål. Pris: 99kr Artikel-nr.: 463308

Villa Remo Brunello – 2013, Brunello di Montalcino DOCG

Brunello di Montalcino är ett av Italiens främsta viner. Det är ett druvrent vin som framställs i södra Toscana av sangiovesedruvor och måste lagras länge innan det kommer ut till försäljning. Villa Remo är ett ovanligt fylligt och koncentrerat vin. Passar till: Revbensspjäll, rökt fårfiol, korvar, hårda ostar eller vegetarisk lasagne. Pris: 259kr Artikel-nr.: 416181

För mer information: http://www.the-wine-company.se/

UPP
Translate »