EUROPA

VINMUSÉET LA CITÉ DU VIN i BORDEAUX

Det nyinvigda vinmuséer  La Cité du Vin, Vinstaden, i Bordeaux är verkligen alla arkitekters våta dröm och ett blickfång både från land och från Garonnefloden.

Drygt 81 miljoner euro exklusive skatt har det kostat att bygga. Vissa tycker att den stora skimrande byggnaden, med en fasad i glas och perforerad aluminium, ser ut som en vinkaraff medan andra hävdar att den liknar en våg, en flodkrök eller en vinstock.

bordeaux-museum-exterior-00423

Foto: Björn Waenerlund

Muséet har som ambition att väcka intresse för vin och vinets historia genom sinnliga upplevelser. Man nöjer sig inte med det franska perspektivet utan tar djärvt greppet om vin från hela världen. Interaktivitet med hjälp av det senaste inom digital teknik har varit ledstjärna för utformningen av muséets miljö.

bordeaux-museum-interior-7-p1000754

Vi får en liten iPhone-liknande guide runt halsen med avancerade hörlurar som läggs bakom öronen. Sedan är det bara att hålla apparaten mot speciella markeringar vid olika ”stationer” så startar berättarrösterna och videofilmerna på skärmarna. Ibland startar upplevelsen helt automatiskt när man kommer in i vissa zoner på muséet. Även invändigt präglas muséet av spektakulär design, med höga valv som för tankarna till revbenen i en bröstkorg.

Akustiken är utmärkt trots att salarna är stora, det är högt till tak och besökarna många. Vi tävlar i att testa vårt doftsinne med hjälp av arommaskiner med ett vitt spektrum av de dofter vi upplever i olika viners bouquet. I ett annat rum sätter vi oss till bords, virtuellt omgivna av världskända gourmetkockar, sommelierer och vinskribenter, och lyssnar till deras samtal om vin. Här finns en biografliknande salong med en 180 graders bioduk, där animerade filmer visar hur det gick till i svunna tider när vin i ekfat exporterades med segelfartyg från Frankrike till jordens alla hörn på stormiga hav. Det är så bra gjort att vi nästan blir lite sjösjuka.

bordeaux-museum-interior-4-01917

Vid andra stationer kan vi lära oss allt om vinframställning förr och nu, och om vinets historia. Vinmakare från olika geografiska regioner berättar på stora skärmar om vinerna de framställer och om hur de ser på sitt yrke, sina produkter och på framtiden. Förutom den permanenta utställningen finns här också ett våningsplan med temporära utställningar. När vi gör vårt besök är muséet nyöppnat, och den temporära utställningen är en mycket intressant fotodokumentation över hur muséet byggdes under tre års tid.

bordeaux-museum-interior-1-01909

Här finns också ett vinbibliotek med allsköns böcker med anknytning till vin. De flesta böcker är på franska, men vi hittar också en del engelska böcker, och även en bok om champagne av den svenska experten Richard Juhlin, minsann. Ett tips är att komma tidigt på dagen, eftersom det inte är så många besökare då som på eftermiddagen. Under tre fullspäckade timmar försöker vi hinna uppleva allt, men man kan förstås spendera mycket mer tid här än så. Besöket avslutas lämpligen med vinprovning på översta våningen, gärna i kombination med en god måltid på restaurangen och med milsvid 360 graders utsikt över staden Bordeaux från muséets takterrass. Glöm inte att ta med kameran!

För mer information:
www.laciteduvin.com

UPP
Translate »