MAT OCH DRYCK

VINPAKETET POPULÄR FRÅN THE WINE COMPANY

Vi har provat vinpaketet Populär från The Wine Company, och vi är imponerade. Ett prisvärt vinpaket som passar ypperligt för vinprovningar. Vinpaketet innehåller 12 vinflaskor (2×6 stycken) och kostar 1 380 kr.

La Coquette Rouge 

2019 Vin de France

Om ett rött vin ska få symbolisera vinlandet Frankrike så är det detta! Mycket mörkt i glaset med en mogen, fruktig doft och fina vaniljtoner. La Coquette håller vad det lovar. I gommen är det runt och uttrycksfullt. Det passar utmärkt till en middag men också i all sin enkelhet i goda vänners sällskap.

Leon d’Oro Prosecco
Prosecco DOC

En harmonisk Prosecco med aromer av gröna äpplen och en doft av sommarblommor. Den är välbalanserad, torr i smaken och imponerar med fin mousse. Proseccon smakar lätt, frisk och mycket fruktig. Leon d’Oro är en klassisk aperitif och en livlig inledning på kvällen.

Los Vascos Cuvée Especial Cabernet Sauvignon 

2017 Valle de Colchagua Domaines Barons de Rothschild Lafite

Klassiker från Colchagua Valley, som utmärker sig genom sitt speciella klimat. I hettan under solen svalkas druvorna av de svala vindarna från Stilla Havet. Detta gör att cabernetdruvan med sina sorttypiska aromer av svarta vinbär och cederträ uppnår en härlig mognad. Vinet är rätlinjigt harmoniskt med enastående välbalanserade tanniner, fin syra och lång eftersmak.

Recompagno Nero di Troia Riserva 

2013 Castel del Monte DOCG

Den urgamla druvsorten nero di troia framträder här i all sin glans. Doften är tät och intensivt aromatisk av mörka, röda bär som körsbär och björnbär samt milda toner av torkade kryddor. I gommen ligger betoningen på den kraftfulla frukten och blommiga noter av bland annat viol. Det är ett runt, komplext och smidigt vin från början till slut.

Gérard Bertrand Réserve Spéciale Chardonnay 

2018 Pays d’Oc IGP

100% chardonnay! Den sydfranska vinexperten Gérard Bertrand framställer imponerande viner av den ädla druvsorten. Hans Réserve Spéciale pressas av druvor från kustnära vinberg vid Medelhavet. Havsbrisen bidrar med friska aromer av citrus, mogna äpplen och vita blommor. Druvorna skördas nattetid för att bevara just denna friskhet!

Callesella Appassimento Rosso 

2019 Puglia IGT

Apulien utvecklas mer och mer till ett eldorado för anspråksfulla vinkännare tack vare sitt milda medelhavsklimat och en fantastisk terroir som ger de bästa förutsättningarna för enastående viner. Det är en region av dofter och smaker precis som detta fylliga och lena rödvin. Varje klunk av vinet från den berömda vingården Casa Vinicola Botter tar oss med på en njutningsresa till ”la bella Italia”.

Guide för vinprovning

Blir du inspirerad att anordna din egen vinprovning? Vi följde nedanstående guide från The Wine Company.

Förbered vinprovningen med rena vinglas, vitt underlag och bra ljus. Ta fram papper och penna för att kunna skriva ner intryck och eventuellt spottkoppar för de som inte vill svälja drycken. Vid provning av flera viner är det att föredra. Erbjud även vatten och bröd för gästerna att neutralisera smakerna i munnen med. Välj ut de viner som ska provas och arrangera i följande ordning: vitt till rött, lätt till tungt, mjukt till strävt eller ungt till gammalt. Undvik parfym och starka dofter för att frigöra näsan till vinet. Ät helst inte stark mat före en vinprovning.

  1. Första steget i en vinprovning är att avgöra färgen på vinet. Färgen i sig är inte viktig men den berättar mycket om vinet, åldern, druvsorten och vinets kropp.
  2. Nästa steg är att lukta på vinet. Genom att snurra på glaset frigörs aromer och doften blir tydligare. Ett vin har många olika dofter, genom att sortera ut dem förenklar det att hitta rätt beskrivning. Är den fruktig, blommig, kryddig eller kanske träig?
  3. Det roligaste steget kommer nu. Ta en rejäl klunk och identifiera smakerna medan vinet rullas runt i munnen. Dra in luft genom vinet (sörpla) för att syresätta det ytterligare och försök få fram aromer och smak. Andas sedan ut genom näsan. Detta bidrar till största möjliga smakupplevelse. Försök identifiera texturen i vinet, är det torrt eller strävt? Lätt, tunt, fylligt eller kraftigt?
  4. Nu är det dags att analysera intrycket av vinet och dela ut ett personligt omdöme. Gå igenom gemensamt vad ni kände inför lukt och smak samt helhetsintrycket.

Njut och ha en trevlig vinprovning!

UPP
Translate »