RESMÅL OCH HOTELL

VINTERNS RESETRENDER

Intressant att notera är att människors inställning till resandet har förändrats mycket de senaste tio till tjugo åren. Att flygluffa är idag inte längre det häftigaste man kan göra, nu för tiden är det endast av liten bit av hela upplevelsen. First Class Magazine kilade iväg till tjejerna på Travel Beyond för att ta reda på hur trenderna ser ut just nu.

rese2

ANNIKA BJÖRKROTH OCH HELENA ANDRÈN är veteraner i branschen. För ett antal år sen startade de Travel Beyond som arrangerar de mest fantastiska resor. Det finns inget de inte kan skräddarsy åt en kund som redan ”har sett det mesta”.

De berättar att jordenruntresor är på frammarsch igen efter ha stagnerat under ett antal år.

– Numera väljer man att åka till platser som kan erbjuda äventyr och upplevelser, säger Annika. Man reser inte enbart för att tillryggalägga vissa hållpunkter i världen, som till exempel Söderhavet som var så populärt förr, utan med hjälp av olika transportmedel planerar man sin resa för att kunna uppleva unika platser. Idag är det mycket lättare att kombinera flyg, och med lite fingertoppskänsla kan den rätta researrangören snickra ihop en drömsemester för jordenruntfararen.

 KRYSSNINGAR PÅ 2000-TALET

Ett annat populärt resesätt är att åka på kryssningar, vilka numera finns att få i alla tänkbara varianter. Att hoppa på ett lyxigt fartyg i Brasilien som i sakta mak tuffar upp för Amazonas är en kittlande upplevelse. De inhyrda guiderna kommer från byarna runt omkring och erbjuder välvilligt små turer ut i bushen för att träffa människor som aldrig någonsin sett en turist. På resor som denna är ett hett tips att fylla en väska med allehanda i-landsprylar för att skänka till byfolken, något som är väldigt uppskattat. Många resenärer väljer att kryssa någon liten sträcka som en del av hela resan. De väljer kanske att gå i land på en spännande plats där de vill tillbringa resten av semestern, och det är inte bara ett ypperligt sätt att komma urinvånarna nära.

RES MED EFTERTANKE

De yngre generationerna är i allmänhet rejält beresta, mycket mer än sina föräldrar, och de ställer högre krav på sina semesterupplevelser. Idag vill man inte åka till Thailand eller något annat ställe där alla andra har varit. Nu vill man vara först; man vill upptäcka delar av världen där ingen har varit förut. Och tro det eller ej, men det finns faktiskt sådana platser kvar, om än inte så många. Kambodja, till exempel, är ett land med stor attraktionskraft och landet har så mycket att erbjuda att prognosen säger att det lär dröja många år innan den delen av Asien har sönderexploaterats.

Ett tips är att åka till Song Saa som med sitt unika hållbarhetskoncept lockar besökare från när och fjärran.

rese3

Det här med ”Conciousness” är stort överlag. Förutom den uppsjö av volontärresor som erbjuds finns det en rad resmål i Afrika och Asien som kör på samma koncept – alltså resorts där man i största möjliga mån försöker leva av naturen.

– Man värnar om människorna, naturen och djuren omkring sig och jobbar ständigt på att behandla samtliga inblandade med vördnad och respekt, menar Helena.

Det handlar om att resa med eftertanke, något vi på First Class Magazine kommer fortsätta att uppmana till. På flera orter har man numera tagit i bruk att låta besökarna skänka gåvor till lokalbefolkningen och alltfler researrangörer kan ordna möten
med byhövdingar så att dessa gåvor kan överlämnas personligen. De flesta av oss litar inte längre på välgörenhetsorganisationer, vi vill se med egna ögon att våra allmosor verkligen når sitt mål.

SYDAMERIKA LOCKAR

Sydamerika, och framförallt Centralamerika, börjar få grepp om resemarknaden. Costa Rica har sedan länge varit en populär turistort men nu börjar man se att länder som Panama och Colombia ökar i intresse. Flera länder i den här delen av världen har större resurser än tidigare och lägger en hel del krut på att utöka turismen. För tillfället finns här inga självklara mål för hugade resenärer men det pågår stor aktivitet på den fronten. Man hoppas och tror att hotell och resorts kommer att växa upp som svampar ur jorden inom en snar framtid.

rese

– Många av oss kanske tänker att det är farligt och våldsamt där, och det kan det visserligen vara på vissa platser, men Sydamerika är väldigt stort och skaffar man sig bara lite kunskap inser man att det finns en rad helt fantastiska resmål, säger Annika med övertygelse.

Än så länge är det som sagt svårt att planera hela upplevelser men som nämnts tidigare kan man med gott mod ta en kryssning på Amazonas och på så sätt få uppleva lite äventyr i denna mycket spännande del av världen. Dessutom får man mycket för pengarna vilket är något som börjar bli ovanligt i dessa tider av ekonomisk kris.

Kort sagt, det finns många spännande resmål som lockar och för att få den bästa möjliga semestern i vinter rekommenderar vi att ni vänder er till en välrenommerad researrangör som till exempel Travel Beyond.

POPULÄRT MED SLÄKTRESA

rese2

Något som förvisso inte är en nyhet men som ökar markant är ”tredjegenerationsresorna”. Idag är pensionärerna mycket yngre både till kropp och sinne än vad de var för 20 år sedan och de har mer tid och pengar än när de var yrkesverksamma. En resa med hela tjocka släkten blir verkligen ett minne för livet för alla inblandade. Allra helst tar man med både barn och barnbarn och reser i en stor grupp och då gärna på safari i Afrika. Det är inte ovanligt med grupper om 15 familjemedlemmar. När man är så många fyller man lätt en safarigrupp och många människor tycker det är skönt att bara få vara med släkten utan beblanda sig med andra. Eller så kan de välja att åka på en gigantisk släktresa till Mauritius eller någon annan praradisö. Helena berättar att familjer med barn på tio år och uppåt gärna vill visa barnen andra delar av världen, de vill att ungarna ska få uppleva lite mer än bara ”Bamseklubben” på någon charterresa.

Text: Eva Juhlin-Dannfelt

För mer information:

www.travelbeyond.se

UPP
Translate »