MAT OCH DRYCK

VINTIPS INFÖR VALBORG

Valborgsmässoafton innebär att vi firar in att våren äntligen är här, och med det umgås vi oftast ute i det fria med en grillkväll efter besöket vid majbrasan. Vi vill därför tipsa er om några nyheter som precis lanserats i Systembolaget sortiment.

Santedame – ny ekologisk Chianti Classico

Nu lanseras en ny ekologisk Chianto Classico vid namn Santedame, även kallad “den heliga damen”. Druvorna på vingården Santedame odlas ekologiskt och i samklang med naturen. Att behandla denna unika vingård med respekt, passion och omsorg i minsta detalj är heligt för producenten Ruffino.

Santedame Chianti Classico har en medelstor doft med trevliga och nyanserade inslag av mörka körsbär, kanel, kryddor och kakao. Smaken är medelfylligt med frisk syra och toner av körsbär, plommon, lingon, kakao, kanel och pinjenötter. Santedame Chianti Classico är ett medelfylligt vin som passar bra att ackompanjera det dukade bordets fröjder. Drick det till medelkraftiga kött- eller vegetariska anrättningar där det gärna får finnas lite syrlighet och feta eller krämiga komponenter. Vinet är en ljuv förening med till den lyxiga pizzan, pastan eller risotton. 

Produktinformation:
Santedame Chianti Classico Organic
Artikelnr: 50138
Land: Italien
Pris: 169 kr
Alkoholhalt: 14%

Faustino Reserva – ny modern reserva från Faustino

Under 2020 lanserade Bodegas Faustino Martinez en splitter ny Rioja Reserva och det är med stor glädje importören nu introducerar detta vin på den svenska marknaden. Vinet passar utmärkt till mer festliga tillfällen men är också ett självklart val när man vill förgylla mer vardagliga tillfällen. Med andra ord är Faustino Reserva ett lagom lyxigt vin som passar den svenska folksjälen. Vinet är balanserat och har en nyanserad doft med inslag av röda och mörka plommon, viol, fat, ceder, muskot, andra kryddor och en spets av färska örter. Smaken är medelfyllig med fina inslag av mörk fruktighet och vanilj, nötter, torkade örter samt kryddig fatkaraktär.

Faustino Reservas fina nyansrikedom kan man härleda till de fem olika druvsorter som växer huller om buller i den gamla vingården. Det var ett mycket vanligt sätt att odla vin förr i tiden och att sprida riskerna om en druvsort fick problem. Det är mestadels Spaniens stora kvalitetsdruva Tempranillo som växer här, men det finns även gröna druvor. Alla druvor skördas tillsammans och detta kallas vanligtvis en field blend. Eftersom varje druva har sin unika doft och smakprofil får detta vin en fin komplexitet och ett brett spektra av olik. nyanser.

Många konsumenter föredrar Rioja Reserva före Gran Reserva. I en Reserva finner man mer karaktär från druvan och jäsningen jämfört med Gran Reserva som är mer påverkade av den längre ekfatslagringen. Något förenklat skulle man kunna säga att Reserva viner har lagom mycket ekfatskarakär. Faustino Reserva fostras i ekfat av amerikansk ek under 18 månader.

Faustino Reserva, från den mycket lyckade årgången 2015, har en innovativ design som står med ena foten i anrik historisk tradition samtidigt som man adderar en mer modern känsla. Faustino Reserva passar utmärkt i sociala sammanhang där man helt enkelt önskar ett gott glas vin. Men vinet är även en utmärkt kompanjon till medelkraftiga kötträtter samt till mer mustiga vegetariska rätter.

Produktinformation:
Faustino Reserva
Artikelnr: 50061
Land: Spanien
Pris: 129 kr
Alkoholhalt: 13,5%

Casal Garcia Rosé – ett pärlande rosévin från trendiga Portugal

Kicka igång våren med en rosé! Nu lanseras Casal Garcia Rosé från det populära vinvarumärket Casal Garcia och den portugisiska producenten Aveleda. Casal Garcia Rosé är friskt och fruktigt med lite spritsig karaktär och passar perfekt att avnjutas i sällskap med vänner när vårsolen värmer. Det fräscha rosévinet har en låg alkoholhalt på 9,5 procent och passar bra en varm vårkväll på balkongen eller en ledig eftermiddag i solen. Casal Garcia Rosé gör sig utomordentligt som sällskapsvin men passar också bra att kombinera med matiga sallader med fisk och kyckling eller plockmat med exempelvis charkuterier och jordgubbar. Doften är intensiv med inslag av hallon, vattenmelon och röda vinbär. Smaken är fruktig med inslag av söta hallon, vattenmelon och apelsin.

Casal Garcia Rosé är gjort på druvorna Touriga Nacional, Tinta Roriz och andra lokala druvor, och druvorna kommer bland annat från den välkända vinregionen Vinho Verde DOC som ligger i nordvästra Portugal. Vinregionen är känd för sina lättsamma och friska viner med lätt spritsighet. Klimatet är något svalare och lite regnigare i detta område vilket gör att viner som görs på druvor härifrån får hög fruktsyra, är rika på mineraler och har en relativt låg alkoholhalt.

Det välkända vinvarumärket Casal Garcia står bakom världens mest sålda Vinho Verde. Casal Garcia skapades 1939 när fransmannen Eugène Hélisse blev anställd som vinmakare av ägaren Roberto Guedes på egendomen Quinta da Aveleda i Penafiel, i Portugal. Fransmannens utlovade förbättringar gav resultat och första skörden blev en succé – det lätta, friska och pärlande vinet fick namnet Casal Garcia. Casal Garcia introducerades på den svenska marknaden under mitten av 1970-talet. Sedan dess har det vita Vinho Verde-vinet varit en favorit bland svenska konsumenter, och vinet är en av de bästsäljande portugisiska vita vinerna i Sverige.

Produktinformation:
Casal Garcia Rosé
Artikelnr: 51278
Land: Portugal
Pris: 74 kr
Alkoholhalt: 9,5 %

Samtliga viner finns i Systembolaget beställningssortimentet.

UPP
Translate »